BiednyJerzy 15.07.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Witam Chcę Was Inżynierów zapytać czy taki stan jak na zdjęciu to normalne ? (na dole są zdjęcia) Nie chcę wchodzić z sąsiadem, który ma spory kwit i znajomość w jakieś perturbacje, przez to że przez ten "blok" który wybudował odczuwam brak prywatności. Nawet nie mam możliwość się zasłonić. przed jego oknami. Pierwszy mur (180cm wys) od domu jest oddalony o 6m,,następnie jest metr odstępu i następny mur, w sumie ta zapora ma około 280cm. Jak widać na zdjęciach sąsiad nawiózł sobie ziemi żeby wyrównać podłoże. Mój dom też jest podobnie wybudowany, na takim spadku, tylko że jest mniejszy i co najważniejsze, nie zaglądam nikomu w podwórko. Co o tym sądzicie ? To jest normalne, czy jakiś inspektor zbyt pochopnie wystawił pozwolenie na taki "blok" Jak brakuje szczegółów aby dokonać opinii, mogę wszystko rozrysować w paint, jak było przed budową, a jak teraz. Pozdrawiam Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 15.07.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Skoro jesteś jego sąsiadem, to zakładam, że przed wydaniem temu sąsiadowi pozwolenia na budowę, byłeś dołączony do postępowania jako strona. Co oznacza, że i w piśmie od starostwa było napisane co zamierza budować, ale i mogłeś też podejść do urzędu i sprawdzić co dokładnie zamierza zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiednyJerzy 15.07.2017 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 (edytowane) No tak, tylko że miał to być dom parterowy z poddaszem i od jego strony to tak mniej więcej wygląda. Od mojej strony to wygląda jak piętrowy dom z poddaszem. Sąsiad mówi że to na dole to piwnica. A i mówi że ten drugi mur to jego płot, na zdjęciu bardziej przypomina mur oporowy.Ogółnie to budowla powinna być niżej, ale on nawiózł ziemi. Co w takiej sytuacji mogę zrobić ? dodam że boję się sąsiada.Dobrze by było jakby jacyś przypadkowi architekci odwiedzili to miejsce, i zwrócili uwagę temu typowi.Według mnie to urzędnik widząc takie coś nie powinien pozwolić na to, nie ważne czy się z tym zgadzam czy nie. Druga sprawa że on ze starostą pije wódkę, i ma w dupie mnie. Edytowane 15 Lipca 2017 przez BiednyJerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.07.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Dają w gminie dotacje na PV?Zapisałbym się...Potem postawiłbym sobie taki stelaż do zamontowania tych paneli. Na tym dolnym murku...Solidnie wygląda.Tak z 10kWp by wystarczyło.Strona nasłoneczniona paneli wygląda bardzo ładnie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.07.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Zapomniałem napisać...Tak ze trzy panele jeden nad drugim w rzędach.Mają coś koło 1,2m wysokości... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.07.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Według mnie to urzędnik widząc takie coś nie powinien pozwolić na to, nie ważne czy się z tym zgadzam czy nie. Druga sprawa że on ze starostą pije wódkę, i ma w dupie mnie. Masz odpowiedź na swoje pytanie. W tym kraju liczą się znajomości i polityka. Jeśli nie masz któregoś z tych to biada Ci nic nie zrobisz. Państwo prawa i sprawiedliwości jest dla wybranych nie dla ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.07.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Wiatrówkę, tylko taką - PRAWDZIWĄ, bym sobie kupił dla rekreacji i łaził bym z nią (bo lubię) po ogrodzie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiednyJerzy 15.07.2017 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 (edytowane) Wiatrówkę, tylko taką - PRAWDZIWĄ, bym sobie kupił dla rekreacji i łaził bym z nią (bo lubię) po ogrodzie... Adam M. Gorzej jak on wiatrówkę kupi i zabawi się w snajpera. On postawi jeszcze normalny płot na tej zaporze wtedy w ogóle będę się czuł jak w kanale, razem będzie z ~3,5 m wys. muru chińskiego. Po sądach nie mam czasu się szlajać, w normalnym kraju urzędnik by zrobił z typem porządek i tyle. Nawet inni sąsiedzi mówią że poyebało go z tym blok hausem, wystaje taki kolos na wzgórzu. Zero taktu w budownictwie. Najbardziej boli że te wzgórze z 6 lat temu mu sprzedałem. Edytowane 15 Lipca 2017 przez BiednyJerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.07.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Co mówią warunki zabudowy lub plan (jeżeli jest) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.07.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Mnie interesuje ten teren między murami czyje to? Kto się tym będzie opiekował? Bez sensu to zostawione, i bez sensu ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiednyJerzy 15.07.2017 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 To jest jego teren, mój teren jest do pierwszego muru. On na początku chciał postawić jeden 2,5 metrowy mur, ja powiedziałem że tak nie można. to zrobił 1,80m, odstęp 1m i kolejny mur niby jako "płot", ale na zdjęciach widać jak jest. Dosypał ziemi i postawił na tym wielki magazyn. Mogę to rozrysować to będzie wszsytko łądnie widocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.07.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Przecież to nie są zadne "płoty" a mury oporowe , po to aby dom "nie zjechał" niżej ... Jak buduje się na takich nierównych terenach to często stosuje się mury oporowe dla bezpieczeństwa budynku , a ten budynke jest wysoki i masywny , to i mur oporowy masywny Zapewne podczas adaptacji architekt zaprojektował takie mury oporowe .. Trochę nie rozuimie oburzenia ... Z tego co czytam pytający miał 2 działki a wybudował się na działce najniżej położonej a drugą działkę wyzej położoną sprzedał. Inwestor jaki kupił wybudował taki dom jaki potrzebował i taki jak spełnia zapisy w WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 15.07.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Przepisy określają tylko wysokość ogrodzenia, to co robi się na swojej działce już nie. Oczywiście możesz zgłosić do nadzoru budowlanego, ale powołując się na pierwsze zdanie, które napisałem, na zadowalające Cię rozwiązanie bym nie liczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.07.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Ten mur to ledwo murek oporowy nie mur, to może utrzymać tylko ziemią obok a nie zbocze z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiednyJerzy 15.07.2017 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 (edytowane) Czyli musztarda po obiedzie... zrobiłem rysunek poglądowy, trochę śmieszny ale artystą nie jestem. Wniosek z tego taki, że takie zabiegi budowlane są normalne (dosyć szokujące), w takim razie temat do zamknięcia. Żona będzie musiała przestać się opalać. Edytowane 15 Lipca 2017 przez BiednyJerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.07.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Wniosek z tego taki, że takie zabiegi budowlane są normalne Tak patrząc na te fotki co pokazujesz zupełnie z boku to jak Ty robiłeś mur oporowy i równałeś swoją działkę to wszystko było w porządku. Jak w zasadzie to samo zrobił sąsiad to Ciebie to oburza. Jeżeli nie macie na te mury pozwoleń to obaj wykroczyliście poza prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiednyJerzy 16.07.2017 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Ja żadnego muru nie robiłem, wcześniej było tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.07.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Ja żadnego muru nie robiłem, wcześniej było tak: [ATTACH=CONFIG]393195[/ATTACH] Chciałeś być bardziej cwany i sprzedałeś typowi krzaki na wzgórzu i myślałeś że tak sobie zostanie...? Chłop wybudował na swoim własnym terenie to co mu pasowało i na co dostał pozwolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiednyJerzy 16.07.2017 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Może i macie racje, ale z mego punktu widzenia to wygląda dosyć niebezpiecznie, zbyt duży/wysoki budynek jak na taki miejsce.Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.07.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Z ostatniego zdjęcia wynika, ze jakiegokolwiek domu on by nie wybudował, to Twoja żona i tak miałaby trybuny przy opalaniu. Taki urok stromych zboczy i mieszkania niżej od kogoś. Jak się patrzy na pustą działkę, to inaczej to wygląda, niż jak ktoś już ten dom postawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts