Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zakupem zmywarki

nkaroluky

Recommended Posts

Witam,

wujek się napalił na zmywarkę. Mieszka sam, a naczyń jakby było 100 osób w domu. Czas na trochę wygody, więc w koncu zdecydował się kupić to urządzenie.

Tutaj jakieś przymiarki, jaka firma, szerokość itp. Byliśmy w sklepie, wybraliśmy wystarczającą. Po przeglądnieciu internetu dokupiłem potrzebne rzeczy (do podłączenia dojścia wody, syfon żeby było dodatkowe wyjście). No i tutaj zaczyna się kolejny problem. Nie zmierzyliśmy maksymalnej głębokości zmywarki, jaka wejdzie do kuchni.

Jest ona wąska. Po wejsciu do kuchni po lewej jest trochę wolnej przestrzeni (tam miała stac zmywarka). Następnie jest pralka, a następnie zlew. Naprzeciwko pralki jest kuchenka i w sumie to nie ma jak tego poprzestawiac. Pogłądowe foto w załączniku.

I tutaj rozchodzi się pytanie. chcemy kupić zmywarkę 45cm, i to taką, która razem po otwarciu drzwi ma łączną głebokość ok 110cm. Niestety takich informacji producenci nie podają, byłem dzisiaj w rtv euro agd to mieli całe 3 czy 4 zmywarki na stanie, niestety każda miała głebokość 60cm, a z otwartymi drzwiami wychodziło kolo 120cm. Widziałem na internecie za 1300zł whirpoola, gdzie ona miała głębokość 55cm, ale w sklepie jej nie było, żeby zmierzyć, ale napisałem do producenta, zobaczymy czy odpisze.

No i w sumie drugie pytanie, bo tego nie sprawdziłem będąc w sklepie - czy jest możliwe wyjęcie kosza dolnego jeśli drzwiczki nie sa do końca otwarte? żeby dostać się do filtra itp.

Pozdrawiam i dzieki z góry za odpowiedzi

Bez tytułu.jpg

Ja bym zamienił miejscami zmywarke z pralką. Noszenie naczyń ze zlewu do dalej stojącej zmywarki może być naprawdę upierdliwe. A najlepiej to zrobić w kolejności patrząc od dołu: pralka, zlew, zmywarka. Wtedy nie bedzie problemu z otwieraniem drzwiczek i pewnie bedzie blizej ze zmywarki do szafek gdzie bedzie sie odkładało czyste naczynia. Wode można doprowadzić do zlewu dłuższymi wężykami elwastycznymi - prawie żaden koszt a kanalizacje i tak trzeba przerabiać ze względu na zmywarkę.

co do drzwiczek to chyba zależy od marki, w naszej zmywarce np. się nie da, trzeba je otworzyć do końca żeby dolny kosz wyjechał. Jeśli masz czas to polecam udać się do jakiegoś mniejszego sklepu tam będą mieć więcej czasu i być może więcej powiedzą może konkretne modele. Ew. dzwonić i pytać?