zeluzg 16.07.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Dzień dobry wszystkim, Posiadam stary dom poniemiecki po remoncie. Mocno zastanawiam się nad zamontowaniem wkładu kominowego. Głównie ze względów bezpieczeństwa. Dużo słyszy się o pożarach domów, które powstały w wyniku nieszczelności komina. To jest stare budownictwo i z kominem oprócz czyszczenia nie było robione nic przez wiele lat. Mam do was pytanie czy w takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie wkładu kominowego. Jeśli tak to jakiej firmy wkład wybrać i na jakie mniej więcej koszty się przygotować. Jeśli się zdecyduje to planuję zlecić robotę firmie. Dziękuje za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.07.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Pierwsze i podstawowe; zlecić dobremu kominiarzowi ocenę aktualnego stanu komina. Ewentualne dodatkowe uszczelnienie wykonać po oględzinach . Sam wiek komina jeszcze niczego nie przesądza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeluzg 16.07.2017 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Kominiarz był. Właśnie on pierwszy podsunął pomysł z wkładem kominowym. A zaczęło się od tego , ze na ścianie kominowej jest zimą lekko wyczuwalny zapach takiej stęchlizny. Ten zapach nie jest bardzo intensywny i nie przeszkadza w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 19.07.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Dzień dobry wszystkim, czy w takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie wkładu kominowego A to już zależy jaki masz kocioł i jakim paliwem będziesz palił. Od tego zależy rodzaj wkładu do komina a jest ich co najmniej kilka (stal kwasowa, stal żarowa, ceramika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kelt 21.07.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Dzień dobry wszystkim, Posiadam stary dom poniemiecki po remoncie. Mocno zastanawiam się nad zamontowaniem wkładu kominowego. Głównie ze względów bezpieczeństwa. Dużo słyszy się o pożarach domów, które powstały w wyniku nieszczelności komina. To jest stare budownictwo i z kominem oprócz czyszczenia nie było robione nic przez wiele lat. Mam do was pytanie czy w takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie wkładu kominowego. Jeśli tak to jakiej firmy wkład wybrać i na jakie mniej więcej koszty się przygotować. Jeśli się zdecyduje to planuję zlecić robotę firmie. Dziękuje za wszystkie porady. Rozważ też (jeśli jest na to miejsce) podstawienie od podstaw nowego komina z gotowych elementów np. z wkładem ceramicznym. U siebie się zdecydowałem na takie rozwiązanie i sam materiał na taki komin u mnie ~4000 za 12 metrowy komin + robocizna. Producentów takich czy innych rozwiązań jest sporo - bez problemu wygooglujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.07.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Rozważ też (jeśli jest na to miejsce) podstawienie od podstaw nowego komina z gotowych elementów np. z wkładem ceramicznym. U siebie się zdecydowałem na takie rozwiązanie i sam materiał na taki komin u mnie ~4000 za 12 metrowy komin + robocizna. Producentów takich czy innych rozwiązań jest sporo - bez problemu wygooglujesz.Po co Ci w Krakowie komin do paliwa stałego?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts