Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoże (konstrukcja ) pod blachę na rąbek stojący zatrzaskowy.

jammo

Recommended Posts

Witam, niedługo czeka mnie przeróbka dachu, wraz z częściową zmianą konstrukcji więźby oraz blachy. Problem polega na tym , że nie wiem jak najlepiej konstrukcyjnie wykonać podłoże pod blachę na rąbek stojący ( zatrzaskowy). Dach dwuspadowy, gdzie po przeróbce na połowa dachu czyli jedna strona , będzie miała zmniejszony kąt nachylenia połaci do 8* , co jak wiem, jest minimum przy tej blasze.. Wykonawca sugerował wykonanie na zasadzie , na krokwiach membrana + kontr łaty + łaty o gęściejszym rozstawie i na to blacha. Niestety na hurtowni blachy zasugerowali mi , że przy takim spadku połaci a w szczególności , że jest to blacha na rąbek stojący, wymagane jest pełne deskowanie a po między nie a blachę, musi być położona specjalna mata ( tzw. makaron :) , czy jak to nazywają). Nadmienię , że ocieplenie poddasza pod spodem wykonane będzie natryskowo z piany otwarto komórkowej. Plan był prosty, nabijamy płyty OSB, na to mata i blacha, pod płytą damy membranę tworząc 3 cm lukę powietrzną a piana pójdzie na membranę. Wydawało mi się , że już wszystko mam zaplanowane a tu dylemat ???? Zadzwoniłem do przedstawiciela RUUKKI Polska , bo od nich chyba będzie blacha, i w trakcie rozmowy powiedzieli mi , że oni nie zalecają dawania pod blachę tej specjalnej maty. Powiedzieli , że najlepszym rozwiązaniem jest pokrycie na kontr łatach + łatach.

Jestem teraz w kropce, więc mam pytanie do fachowców ,co mam teraz o tym wszystkim myśleć. Wiadomo , że krycie na łatach jest dużo tańsze , bo odpada koszt deskowania oraz maty , której cena wychodzi około 20 zł m2 a przy powierzchni mojego dachu 250m2 to jest spora sumka .Ale nie chodzi tu tylko o pieniądze , chciałbym to zrobić jak najlepiej, aby uniknąć w przyszłości rozczarowań , więc proszę o pomoc i rady.

Nie zalecają makaronu . Ale deska papa kontra i gęsto łata jak najbardziej. Jan

Jeżeli już bez tej maty , to nie lepiej zamiast deskowania i papy, dać membranę paro-przepuszczalną, kontry i łaty a na nie blacha ?

W moim przypadku, gdzie ocieplenie będzie wykonane pianą natryskową nie za bardzo zalecają jej rzucenie bezpośrednio na deskowanie , chociaż są niektórzy wykonawcy, którzy nie widzą w tym przeszkód. Według tego co mi doradzano, lepiej by było i tak od spodu pod deskami dać membranę, tworzą około 3 cm lukę wentylacyjną a piana.była by wtedy rzucona na tą membranę. Co do deskowania , to miałem wykonać je z płyt OSB , jednak wiem , że nie mają one dobrej przepuszczalności powietrza a jeszcze dodatkowo ta papa na wierzchu to chyba nie byłoby najlepsze rozwiązanie. No, ale nie jestem fachowcem i mogę być w błędzie, dlatego zależy mi na opiniach innych, którzy robili to u siebie lub wykonywali u innych.

Moim zdaniem membrana pod blachą to czyste nieporozumienie. Raz, że temperatura, a dwa że z blachy potrafią się skraplać znaczne ilości wody, a membrana ( w dodatku przy kącie 8*) nie poradzi sobie.

Jeżeli jesteś przygotowany finansowo to uważam za słuszne działać w tą strone (od góry)

Blacha

łaty

kontrłaty

Papa

OSB

drożna szczelina wentylacyjna (wklot-okap; wylot kalenica)

Termoizolacja

niewiem jak Twoja firma zaleca pianowanie ale nie rozumiem termoizolacji bezposrednio przy deskowaniu, i ja bym tak nie zrobił.

Deskowanie nie ma za zadanie przepuszczać powietrza, tylko musi stanowić podparcie dla papy. "wilgoć" zostanie usunieta poprzez szczeline wentylacyjną.

Ale nie powinno w jakich warunkach? A jak na podłodze będą dywany albo wykładziny i ktoś sobie je wyczyści na mokro i będzie podwyższone wilgośc w domu to sądzisz że jakieś ekstrema ta metoda bierze pod uwagę? Pytam poważnie bo gdzieś tam usłiłowałem ugryźć temat ale średnio to wyszło?

Ale nie powinno w jakich warunkach? A jak na podłodze będą dywany albo wykładziny i ktoś sobie je wyczyści na mokro i będzie podwyższone wilgośc w domu to sądzisz że jakieś ekstrema ta metoda bierze pod uwagę? Pytam poważnie bo gdzieś tam usłiłowałem ugryźć temat ale średnio to wyszło?

Pisałem gdzieś; Zrobić barierę dla dyfuzji na suficie -farba. Jan

A jaką papę położyć na tych płytach OSB, termozgrzewalną? czy jakaś inna?

Po rozmowach z przedstawicielem RUUKKI zdecydowałem , że spadek dachu zostanie na poziomie 4-5* (był plan podwyższenia o 30 cm kalenicy aby go zwiększyć do 8*) Dowiedziałem się , że mogę na takim skosie 4-5* położyć blachę na rąbek stojący, ale trzeba wykonać tzw. podwójny rąbek , bo on może leżeć nawet na pochyle 4*. Poinformowano mnie że pod rąbek zatrzaskowy nie daje się maty i zalecane jest kładzienie na łatach. Natomiast na tej płaskiej powierzchni gdzie będzie kładziona blacha na podwójny rąbek wymagane jest pełne płytowanie i mata , ponieważ blacha będzie wykonana jako półprodukt i zaginanie ręczne a ponadto jest mniej sztywna niż ta wykonana w całości maszynowo ( zatrzaskowa).No i co o tym myśleć. Ponadto sugerowali mi użycie piany ZK ponieważ ta OK ma małą lambdę czy coś takiego :) .

Edytowane przez jammo