Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki klej do płytek z bardzo cienką grubością warsty?

picku

Recommended Posts

Witajcie

U dobrego znajomego w kuchni odparzyło kafelki na podłodze. Mam wrażenie, że stało się to dość dawno temu, ale dopiero teraz znajomy postanowił coś z tym zrobić jak wybrzuszone płytki popękały. Przy pomocy kątówki usunąłem fugi (jakieś cementowe chyba), odzyskałem część płytek i przy okazji okazało się, że kolejne też odchodzą. Po środku kuchni mam teraz "dziurę" po kilkunastu kafelkach ze stosunkowo płaską i równą powierzchnią. Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że były one kładzione na jakąś wylewkę bezpośrednio. Każda płytka od spodu jest idealnie czysta, na podłodze nie widzę czegoś co by przypominało klej. Dodatkowo pod jedną z płytek były dwie dziury głebokie na ok 3cm. Widzę w nich, że przekrój powierzchni podłogi wydaje się strukturą jednolitą bez warstw. Budynek z lat 60 ubiegłego wieku, więc spodziewam się wszystkiego. I tu rodzi się problem. Przyklejenie płytek z powrotem do podłogi klejem do płytek spowoduje, że będa one wystawały ponad inne. Skucie podłogi spowoduje pewnie, że od wibracji zaczną się odrywać pozostałe. Usunięcie wszystkich płytek i położenie ich na nowo nie wchodzi w grę.

Pytanie - czy jest jakiś magiczny klej, którym mogę przykleić płytki z powrotem aby warstwa tego kleju była minimalna?