Tomasszz 17.07.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Na działce wymieniałem grunt pod fundamenty (z odpowiednim zapasem na zewnątrz) i mam pytanie czy do obsypania fundamentów z zewnątrz mogę wykorzystać wybraną wcześniej ziemię (m.in. torf + glina)? W jednym z artykułów jakie znalazłem napisano, że nie wolno obsypywać fundamentów piaskiem w momencie, gdy grunt rodzimy (wokół wykopu) jest spoisty (gliniasty) ponieważ po deszczach stojąca woda napływałaby przez piasek do fundamentów. Trochę to do mnie nie przemawia ponieważ jeśli obsypię fundamenty ziemią jaką mam to nie będzie ona przepuszczała wody, ale i nie powoli na jej odpływ. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 17.07.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Na działce wymieniałem grunt pod fundamenty (z odpowiednim zapasem na zewnątrz) i mam pytanie czy do obsypania fundamentów z zewnątrz mogę wykorzystać wybraną wcześniej ziemię (m.in. torf + glina)? W jednym z artykułów jakie znalazłem napisano, że nie wolno obsypywać fundamentów piaskiem w momencie, gdy grunt rodzimy (wokół wykopu) jest spoisty (gliniasty) ponieważ po deszczach stojąca woda napływałaby przez piasek do fundamentów. Trochę to do mnie nie przemawia ponieważ jeśli obsypię fundamenty ziemią jaką mam to nie będzie ona przepuszczała wody, ale i nie powoli na jej odpływ. Proszę o poradę. a jak zasypiesz lawe piaskiem sypiac go na grunt nieprzepuszczalny to dokad ta woda odplynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasszz 17.07.2017 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Prosto w ławy? Wtedy przydaje się drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 18.07.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 I co się ławom stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 18.07.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Prosto w ławy? Wtedy przydaje się drenaż. a jak zasypiesz nieprzepuszczalnym gliniasto ilastym to co wtedy? splynie bokiem albo odparuje tworzac wczesniej bloto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasszz 18.07.2017 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Zatem będzie piasek, a artykuł, o którym pisałem pochodził z ... Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts