schulmeister 17.07.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Witam. Buduję dom w którym jest kotłownia na paliwo stałe w piwnicy. Moc kotła 25kW. Problem jest z tym że okna piwniczne są poniżej poziomu gruntu i będą osłonięte doświetlaczami. W jaki najlepszy sposób doprowadzić kanał nawiewny za pomoca Zetki. Jeżeli zrobię otwór wlotowy zetki tuż pod stropem piwnicy to z zewnatrz będzie on kilka cm nad ziemią co chyba nie jest będzie najlepszym rozwiązaniem. Jedynym rozwiązaniem które przychodzi mi do głowy to kupić szerszy doświetlacz przy oknie piwnicznym, na tyle, by obok okna wykonać otwór dla zetki 15x15. Czy ktoś miał podobny przypadek albo wie jak to rozwiązać najlepiej. Czy ewentualnie mój pomysł jest sensowny? Proszę o poradę bo niewiele mam czasu na podjęcie decyzji. Serdecznie pozdrawiamschulmeister Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.07.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Ja mam zetki do piwnicy praktycznie ukrytej pod ziemią, ale wyjście robiłem trochę wyżej jakieś 60cm od terenu. Częściowo wkute to w ścianę parteru częściowo w styropianie schowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schulmeister 17.07.2017 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Problem w tym że jak zrobie wyżej to juz wyjdzie mi na poziomie parteru bo w wieńcu nie będe wiercił. Czyli będę musiałbym najpierw przejść od środka przez strop na parter i tam w ścianie elewacyjnej robić czerpnie. Czy są jakieś przepisy które to normują wysokość czerpni nad gruntem? I jak rozpatrywać ewentualny otwór czerpni obok okna piwnicznego poniżej terenu gdzie jednak od dna doświetlacza będzie około 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts