Piotrek g 18.07.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 WitamChciałbym zapytać czy ma sens wykonanie podłogówki w kuchni z krótkich rur 3 sztuki 20 do 25 m. Dostałem je za darmo.Instalacja co jest bardzo prosta, kuchnia jest obok kotłowni. Nadchodzi remont i myślałem dodać wylewkę i podłogówkę za jednym zamachem.Z tym ze będzie dość rzadko grzane, co drugi dzień. Dodać kaloryfer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.07.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Czasami porządna złączka kosztuje tyle co 10m rury więc nie widzę tu sporej oszczędności. I zostaje ryzyko rozszczelnienia się na łączeniu pod betonem. Czy to ryzyko warte tych oszczędności to już musisz sam zdecydować.P.S. Masz tam miejsce na styropian pod wylewką? Podłogówka to nie tylko rury i beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 18.07.2017 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Dzięki wielkie za szybka odpowiedz.Pójdzie styropian na chudziak ale jeszcze nie wiem jak grubo.Właśnie liczę się z tym, ze może się rozszczelnić dlatego chciałem wszystkie 3 rury podpiąć pod rozdzielacz i nie robić pętli tylko puścić rownolegle, gęściej przy oknie może.Podłogówkę jako wspomaganie ewentualnie podstawowe ogrzewanie jeśli by grzała efektywnie.Ten rozdzielacz tez może okazyjnie dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 18.07.2017 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Jak się edytuje? Co do tematu.Coś na zasadzie: mam kilka rur za darmo to puszczę w wylewce jako wspomaganie.Obieg jest trochę krótki i szybko się woda gotuje i dość czesto trzeba tłumić ogień a taka płyta trochę by tego ciepła zakumulowala. Czy myśle dobrze?Nie znam się dlatego wole się dobrze zorientować .Pytałem narazi jednego fachowca i chce on wszystko swoje dać.Pewnie nikt się nie podejmie zrobić to w mój sposób. A ja nie będę się raczej za to brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 18.07.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Zauważ że zasilanie podłogówki nie może mieć takiej samej temp jak grzejników , poczytaj np http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/wodne-ogrzewanie-podlogowe-optymalna-temperatura-podlogi,34_2311.html przy piecu na paliwa stałe na zasilanie podłogówki w celu zmniejszenia temperatury wody stosuje się zawory 3 lub 4 drożne . Ps jeśli piec jest za duży i woda się gotuje to zamontuj jakiś zbiornik buforowy który zgromadzi nadmiar gorącej wody i odda wtedy gdy będzie potrzebne a piec będzie wygaszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Zauważ że zasilanie podłogówki nie może mieć takiej samej temp jak grzejników , poczytaj np http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/wodne-ogrzewanie-podlogowe-optymalna-temperatura-podlogi,34_2311.html .. Moze miec taką samą temperaturę pod warunkiem i podłogówka i grzejniki zostały przeliczone na taką samą temperaturę zasilania inaczej mówiąc grzejniki są odpowiednio przewymiarowane aby przy tej samej niskiej Tz oddawały moc konieczną do utrzymania załozonej temperatury w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 18.07.2017 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Zapomniałem dodać ze mam trzy zawory rtl wiec problem gorącej wody będzie rozwiazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 18.07.2017 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Dołożyłem bojler i dużo pomaga ale zależy mi na jeszcze większej efektywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 18.07.2017 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Sorry ze tak post za postem.Akurat można by wykorzystać 3 zawory pod 3 rury grzewcze podłączając bezpośrednio do rury zasilającej wiec może obeszło by się bez tego rozdzielacza.Za darmo mam te zawory i leżą długo wiec chciałbym gdzieś wykorzystać.Jak to się Wam widzi Panowie? Nie za bardzo kombinuje? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.07.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Zapomniałem dodać ze mam trzy zawory rtl wiec problem gorącej wody będzie rozwiazany w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 18.07.2017 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Na końcu każdej petli zawór. Przy takiej dl pętli nie ma chyba ryzyka przegrzania początku, chyba może dochodzić do 100mb.Jak będzie za gorąca woda to zamyka się zawór. Chyba takie ma on zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 18.07.2017 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Chyba nawet nie będzie trzeba dawać aż trzech pętli . Powierzchnia nieumeblowana to raptem może 8 m kwadratowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.07.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Na końcu każdej petli zawór. Przy takiej dl pętli nie ma chyba ryzyka przegrzania początku, chyba może dochodzić do 100mb. Jak będzie za gorąca woda to zamyka się zawór. Chyba takie ma on zadanie? no na poczatku pętli woda będzie taka jaka wyjdzie z kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 18.07.2017 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 To co będzie potrzebne żeby tak nie było?Czy oby na pewno?Jak początek rury pójdzie zaraz obok ściany gdzie jest najzimniej to się chyba równomiernie rozprowadzi ciepło?Od rury zasilającej tez będzie jakaś odległość. Do tego gdy płyta się nagrzeje to rtl spowolni przepływ na tyle aby początek się nie rozgrzewał za bardzo a jeśli będzie to można jeszcze bardziej go przykręcić? Zreszta to Drugi temat.Mnie najbardziej interesuje to czy jest sens puszczać takie krótkie rury? Wg poprzedniej wypowiedzi tj ze początek rury będzie miał taka temperaturę jak woda wychodząca z kotła, to korzystniej zastosować krótsze rury wtedy początki się tak nie rozgrzeją.Gdy dam jedna długa rurę to faktycznie zanim woda dotrze do zaworu rtl to faktycznie początek będzie parzył.Dziękuje za zainteresowanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.07.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 chodzi o to ze w podloge nie można dać zbyt gorącej wody, rtl wyreguluje temp w pomieszczeniu, ale nie zabezpieczy przed zbyt gorącą wodą, prawidłowo powinno się dać zawór trójdrogowy i pompę a że to kosztuje dlatego tak często się piszę o nie mieszaniu grzejników i podłogówki, w praktyce często robią tak jak piszesz ale nie jest to zrobione wg zasad, chociaż pewnie znajdą się tacy, którzy powiedzą że podłodze nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 18.07.2017 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Dzięki za wyjaśnienie. To już sam nie wiem ci zrobić.Podzwonie jeszcze po jakiś fachowcach, niech to zobaczą ale pewnie żaden się nie podejmie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek g 26.07.2017 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Witam ponownie Czy ma ktos pojecie ile taki sprzet kosztuje w polsce i czy jest sens kupic uzywany? Cztery zawory sa nowe. Dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 27.07.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Zawór RTL montuje się w układach gdzie wielkość ogrzewania podłogowego mieści się w granicach max 12 - 15mkw ,z powrotu z grzejnika puszcza się na ogrzewanie podłogowe na końcu montuje się owy RTL ale jeśli woda na powrocie z grzejnika jest zbyt wysoka do podłogówki to są do tego stosowane specjalne zawory mieszające wodę gorącą z zimniejszą powracającą z podłogówki / czytałem o tym na jakimś forum o ogrzewaniu podłogowym/. ps Zawory RTL zaleca się montować dla 1 max 2 obwodów później się już to nie opłaca , zaleca się stosowanie rozdzielacza . Nie lepiej tak jak pisałem poprzednio zamontować zawór 3 lub 4 drożny i z niego zasilić rozdzielacz na podłogówki ? wyregulować temperaturę zasilania ogrzewania podłogowego na nich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 31.07.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 [ATTACH=CONFIG]393784[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]393785[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]393786[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]393787[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]393788[/ATTACH] Witam ponownie Czy ma ktos pojecie ile taki sprzet kosztuje w polsce i czy jest sens kupic uzywany? Cztery zawory sa nowe. Dzieki za odpowiedzi Termostaty to koszt około 80 zł/szt., wkładki zaworowe do rozdzielacza około 25 zł/szt., listwa elektryczna w zależności od typu około 400 ł/szt. - ceny katalogowe bez upustów. W hurtowni zapewne możesz trochę ponegocjować. Jeśli jesteś pewien że wszystko jest sprawne a także w zależności ile masz za to zapłacić to może okazać się że jest to okazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts