tomics 18.07.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Witam wszystkich użytkowników. Od dłuższego czasu obserwuję forum i zawsze znajdowałem rozwiązania dotyczące moich wątpliwości przy remoncie-przebudowie domu. Niestety obecna sprawa wymaga zwrócenia się bezpośrednio dlatego proszę o pomoc i radę. Stara podłoga drewniana opierała się na legarach, przestrzeń pod deskami wypełniona żużlem(ok 15 cm), strop? (belki betonowe zamiast dwuteownika, beton zbrojony drut 6). Chcę zrobić ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni parteru. Mam wykonane schody i ustalony poziom 0. I teraz pytanie: 1.) Czy wybrać ok 4-5 cm żużlu i zalać betonem do poziomu 0? na to styropian, podłogówka i wylewka 2.) Czy wybrać całość i wyrównać styropianem 15-16cm, na to druga warstwa styro,podłogówka i wylewka? 3.) Czy może jakieś inne rozwiązanie? załączam zdjęcia poglądowe, czerwona linia poziom podłogi, niebieska linia wysokość belki betonowej, pomarańczowa poziom stropu https://images83.fotosik.pl/700/4592b4de25bb081c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 18.07.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Moim zdaniem wybranie całości i wyrównanie styropianem wydaje się lepszym rozwiązaniem ze względu na izolację termiczną. Jak dasz małą warstwę styro pod podłogówkę, to dużo ciepła będzie uciekało do ziemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomics 18.07.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Czy 5cm styro to mało? Od poziomu 0 zostawiłem 11-12 cm(styro+podłogówka+wylewka) do poziomu podłogi, dodam że cały dom jest podpiwniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skipper2017 22.09.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Witam, mam podobną sytuację i chciałbym się dowiedzieć jak udało się Panu ją rozwiązać.Czy legary zostały jakoś specjalnie potraktowane, docieplone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomics 25.09.2017 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Witam, mam podobną sytuację i chciałbym się dowiedzieć jak udało się Panu ją rozwiązać. Witam, wybrałem trochę żużlu i wyrównałem chudziakiem z mixokreta do poziomu belek, folia, styro eps100,podłogówka, na wierzch wylewka anhydrytowa. Czy legary zostały jakoś specjalnie potraktowane, docieplone? Legary? Pewnie chodzi o belki? Nie zostały jakoś specjalnie potraktowane Edytowane 25 Września 2017 przez tomics Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skipper2017 27.09.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 dzięki za odpowidź, i tak chodziło o belki hmm u mnie sytuacja jednak jest trochę gorsza bo nie mogę zalać całych belek wylewką bo się nie zmieszczę się ze styropianem i podłogówką ;/ Mój plan na tą chwilę to ułożyć styropian tak aby zrównać się z mniej więcej z poziomem belek(na tyle na ile się da bo są krzywe...), na styropian dać ogrzewanie, na belki dać styropian XPS 20mm i to zalać anhydrytem ale boje się że może to popękać... czy ktoś miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMops 01.10.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Skipper2017 będzie dobrze tylko musisz za-zbroić wylewkę najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 25.08.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzień dobry, podbijam temat gdyż właśnie przerabiam podobny temat. Udały się te prace poprzednikom? Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez maysee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts