Wampirek357 18.07.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Witam wszystkich budujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 18.07.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 W takiej kwocie, z tym projektem tego nie widzę. Moim zdaniem za tyle możesz zbudować małą parterówkę, w okolicach 100, może 120 m2, a i to tylko przy bardzo ostrym pilnowaniu budżetu i dużej ilości prac wykonanych samodzielnie. Poczytaj wątki dom do 200 i 300 tysięcy, będziesz miał rozeznanie jaki wybrać projekt, żeby było tanio, bo na ten który wybrałeś potrzebujesz drugie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wampirek357 18.07.2017 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 W takiej kwocie, z tym projektem tego nie widzę. Moim zdaniem za tyle możesz zbudować małą parterówkę, w okolicach 100, może 120 m2, a i to tylko przy bardzo ostrym pilnowaniu budżetu i dużej ilości prac wykonanych samodzielnie. Poczytaj wątki dom do 200 i 300 tysięcy, będziesz miał rozeznanie jaki wybrać projekt, żeby było tanio, bo na ten który wybrałeś potrzebujesz drugie tyle. Słyszałam, że domki parterowe są dużo droższe w budownictwie, niz domek z piętrem. Tutaj mam podobny projekt do powyższego, jednak kosztorys dużo niższy....http://www.archeton.pl/projekt-domu-majka_752_opisogolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 18.07.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 To co wybraliście bedzie kosztować koło 0.5mln.Mając koparkę zaoszczędzicie kilka stów. Zbroić potraficie? Nie pracujecie i możecie po 10h dziennie robić na budowie? Jeśli tak to możecie zaoszczedzić kilkadziesiat tysiecy i po kilku latach mieć dom. Ale ciągle nie za 250tyś. Za tyle możecie postawić parterówkę z nieuzytkowym poddaszem, najlepiej krytą gontem. Działka duża więc czemu nie?P.S. Działke macie a media na niej? To czasem kosztuje wiecej niż dzialka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wampirek357 18.07.2017 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Dowiadywalismy sie i media nie maja byc tu duzym kosztem. Niby. Moglby Pan w takim razie podsunac mi jakis projekt przy ktorym nie musialabym sie obawiac o fundusze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.07.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 (edytowane) Większość projektów typu parterowa stodoła, bez balkonów, bez wykuszy, przeszklenia małe i proste. Powierzchnia najlepiej do 100m2. Prosty strop, prosta konstrukcja dachu, kryta tanim materiałem. Można takie coś zbudować za 300-320tyś, pod warunkiem że działka jest uzbrojona. Czasami pociągnięcie wody czy kanalizy kosztuje kilkadziesiąt tyś. Mój kolega płaci teraz 25tyś za przyłącze wod/kan a mieszka prawie w centrum dużego miasta - po prostu nie ma gdzie się blisko wpiąć. Dopóki nie dostaniecie warunków technicznych z wodociągów i energetyki to budżetu sobie nie zaplanujecie.Macie w ogóle wypis z MPZP dla waszej działki? Od tego sie zaczyna szukanie projektów. Edytowane 18 Lipca 2017 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wampirek357 18.07.2017 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 No więc obdzwoniłam 3 architektów, przesyłając im powyzsxy projekt i projekt majka rex. Wszyscy stwierdzili, ze nie widza problemu w tym, by taki domek w tej cenie wybudowac nie liczac na zlote klamki w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 18.07.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Słyszałam, że domki parterowe są dużo droższe w budownictwie, niz domek z piętrem. Tutaj mam podobny projekt do powyższego, jednak kosztorys dużo niższy....http://www.archeton.pl/projekt-domu-majka_752_opisogolny Wiele zależy do powierzchni. Jeśli mówimy o domach 200-300 m2 - to parterówka będzie droższa. Natomiast w granicach 100m2 parterówka jest najekonomiczniejsza - prosty dwuspadowy dach w konstrukcji wiązarowej, drewniany strop i jesteś w stanie się zmieścić w zaplanowanej kwocie, lub niewiele ją przekroczyć. Kosztorysy przy projektach traktuj bardzo orientacyjnie - są tak układane, aby zachęcić do kupna projektu. No więc obdzwoniłam 3 architektów, przesyłając im powyzsxy projekt i projekt majka rex. Wszyscy stwierdzili, ze nie widza problemu w tym, by taki domek w tej cenie wybudowac nie liczac na zlote klamki w domu. To powodzenia. Ja myślę że stan surowy w tym domu to będzie 150-180 tyś. Zmieścić się w 250 na gotowo nie masz szans. Obejrzyj sobie domy w stanie surowym na sprzedaż w okolicy. U mnie działka kosztuje w granicach 100 tys., takie domy są po ok. 300. Większość z nich to takie przypadki, że myśleli że zbudują za 200-300 tyś dom, 200 wydali na SSO i teraz próbują z tego wybrnąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 18.07.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Ten dom to kolo 400tys.. Za 250 to mozesz zbudowac cos w stylu z7 lub z241 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 18.07.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 400 000 ZŁ - tyle bym liczył na ten dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 18.07.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Popatrz na projekt Hugo: https://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych/hugo-bez-garazu,504.html Można trochę proporcjonalnie powiększyć i moim zdaniem się uda - ale ten projekt jest mały i prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts