Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa do 250 tys? Czy to realne? Pomocy!

Recommended Posts

W takiej kwocie, z tym projektem tego nie widzę. Moim zdaniem za tyle możesz zbudować małą parterówkę, w okolicach 100, może 120 m2, a i to tylko przy bardzo ostrym pilnowaniu budżetu i dużej ilości prac wykonanych samodzielnie. Poczytaj wątki dom do 200 i 300 tysięcy, będziesz miał rozeznanie jaki wybrać projekt, żeby było tanio, bo na ten który wybrałeś potrzebujesz drugie tyle.

W takiej kwocie, z tym projektem tego nie widzę. Moim zdaniem za tyle możesz zbudować małą parterówkę, w okolicach 100, może 120 m2, a i to tylko przy bardzo ostrym pilnowaniu budżetu i dużej ilości prac wykonanych samodzielnie. Poczytaj wątki dom do 200 i 300 tysięcy, będziesz miał rozeznanie jaki wybrać projekt, żeby było tanio, bo na ten który wybrałeś potrzebujesz drugie tyle.

Słyszałam, że domki parterowe są dużo droższe w budownictwie, niz domek z piętrem. Tutaj mam podobny projekt do powyższego, jednak kosztorys dużo niższy....http://www.archeton.pl/projekt-domu-majka_752_opisogolny

To co wybraliście bedzie kosztować koło 0.5mln.

Mając koparkę zaoszczędzicie kilka stów. Zbroić potraficie? Nie pracujecie i możecie po 10h dziennie robić na budowie? Jeśli tak to możecie zaoszczedzić kilkadziesiat tysiecy i po kilku latach mieć dom. Ale ciągle nie za 250tyś. Za tyle możecie postawić parterówkę z nieuzytkowym poddaszem, najlepiej krytą gontem. Działka duża więc czemu nie?

P.S. Działke macie a media na niej? To czasem kosztuje wiecej niż dzialka.

Większość projektów typu parterowa stodoła, bez balkonów, bez wykuszy, przeszklenia małe i proste. Powierzchnia najlepiej do 100m2. Prosty strop, prosta konstrukcja dachu, kryta tanim materiałem. Można takie coś zbudować za 300-320tyś, pod warunkiem że działka jest uzbrojona. Czasami pociągnięcie wody czy kanalizy kosztuje kilkadziesiąt tyś. Mój kolega płaci teraz 25tyś za przyłącze wod/kan a mieszka prawie w centrum dużego miasta - po prostu nie ma gdzie się blisko wpiąć. Dopóki nie dostaniecie warunków technicznych z wodociągów i energetyki to budżetu sobie nie zaplanujecie.

Macie w ogóle wypis z MPZP dla waszej działki? Od tego sie zaczyna szukanie projektów.

Edytowane przez cactus

Słyszałam, że domki parterowe są dużo droższe w budownictwie, niz domek z piętrem. Tutaj mam podobny projekt do powyższego, jednak kosztorys dużo niższy....http://www.archeton.pl/projekt-domu-majka_752_opisogolny

Wiele zależy do powierzchni. Jeśli mówimy o domach 200-300 m2 - to parterówka będzie droższa. Natomiast w granicach 100m2 parterówka jest najekonomiczniejsza - prosty dwuspadowy dach w konstrukcji wiązarowej, drewniany strop i jesteś w stanie się zmieścić w zaplanowanej kwocie, lub niewiele ją przekroczyć. Kosztorysy przy projektach traktuj bardzo orientacyjnie - są tak układane, aby zachęcić do kupna projektu.

No więc obdzwoniłam 3 architektów, przesyłając im powyzsxy projekt i projekt majka rex. Wszyscy stwierdzili, ze nie widza problemu w tym, by taki domek w tej cenie wybudowac nie liczac na zlote klamki w domu.:yes:

To powodzenia. Ja myślę że stan surowy w tym domu to będzie 150-180 tyś. Zmieścić się w 250 na gotowo nie masz szans.

Obejrzyj sobie domy w stanie surowym na sprzedaż w okolicy. U mnie działka kosztuje w granicach 100 tys., takie domy są po ok. 300. Większość z nich to takie przypadki, że myśleli że zbudują za 200-300 tyś dom, 200 wydali na SSO i teraz próbują z tego wybrnąć ...