dominikki 18.07.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 WitamBardzo proszę o poradę o jakiej mocy potrzebuję pieca (kotła) dla domku dwukondygnacyjnego o pow. 300 m. Dom jest z lat 80-tych zbudowany z pustaka żużlowego ocieplony 10 cm. styropianu. Dach na pierwszym piętrze jest ocieplony wełną 2 x 15 cm. Proszę o informację jakiej mocy grzewczej potrzebuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 18.07.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Ok 35 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.07.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Witam, trudno jest okreslić zapotrzebowanie na moc grzewczą dokładnie, nie widząc budynku, jego stanu, jakości wykonania docieplenia. Zachęcam do skorzystania z oferty partnerów branżowych Viessmann, którzy chętnie odwiedzą inwestycję i bezpłatnie doradzą!Szczegóły i kontakty: TUTAJ W razie problemów - jestem do dyspozycji!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTUR_EMI 18.07.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Ja mam dom 200 m2 i mam piec 12 KW ekogroszek bo mniejszego nie moglem dostać (z zapotrzebowania wyszło mi 9.6KW ) .Dom nowy parter z użytkowym poddaszem ytong 24(600)+ 15 cm grafit , 30 cm wełny dach , 15 cm podłoga .Ostatniej zimy maksymalna moc pieca wyszła 2.6 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.07.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 300 m2 i kocioł 35 kW??? czy to namiot mam być??? zrób projekt a unikniesz błędów a poniesione nakłady na projekt wrócą ci się przy zakupie elementów instalacji co Otóż to! Każdy budynek jest inny, więc na nic porównania do innych i sugerowanie się podobnymi realizacjami. Raz jeszcze polecam kontakt ze specjalistami. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.07.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Ja mam dom 200 m2 i mam piec 12 KW ekogroszek bo mniejszego nie moglem dostać (z zapotrzebowania wyszło mi 9.6KW ) . Dom nowy parter z użytkowym poddaszem ytong 24(600)+ 15 cm grafit , 30 cm wełny dach , 15 cm podłoga . Ostatniej zimy maksymalna moc pieca wyszła 2.6 KW. 2.6 kW to chyba na samą CWU poszło skoro obliczone zapotrzebowanie to 9.6 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.07.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Witam Bardzo proszę o poradę o jakiej mocy potrzebuję pieca (kotła) dla domku dwukondygnacyjnego o pow. 300 m. Dom jest z lat 80-tych zbudowany z pustaka żużlowego ocieplony 10 cm. styropianu. Dach na pierwszym piętrze jest ocieplony wełną 2 x 15 cm. Proszę o informację jakiej mocy grzewczej potrzebuję. Proponuję podstawić dane pod linkiem i zobaczyć ile wyszło http://www.cieplowlasciwie.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.07.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Myślę że kocioł do 20kW wystarczy. 35kW się nie nadaje - za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.07.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Znm przypadki gdzie porządny 17 kW wystarcza na ponad 300 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 02.08.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Witam, W przypadku budynków wybudowanych w technologii przed 2000 rokiem szacunkowe zapotrzebowanie na ciepło w odniesieniu do powierzchni może wynosić nawet ponad 100W/m2. Wymagana moc cieplna kotła może wynosić wtedy ponad 30kW. Prawidłowy dobór kotła powinien być przeprowadzony na wcześniej sporządzonym OZE przez projektanta lub konsultacji z wykwalifikowanym instalatorem.Jeżeli jest Pan zainteresowany doborem sprawdzonego kotła na paliwa stałe zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów marki Buderus. Znajdują się w niej kotły z rodziny Logano na paliwa stałe z automatycznym podajnikiem, które są jednocześnie przystosowane do spalania pelletu, węgla oraz drewna opałowego. Kotły posiadają szeroki zakres mocy, więc będą odpowiednie dla większości instalacji w budynkach. W celu doboru kotła o odpowiedniej mocy zachęcam do kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Więcej informacji o samym kotle znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale. W razie pytań pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.08.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Witam, W przypadku budynków wybudowanych w technologii przed 2000 rokiem szacunkowe zapotrzebowanie na ciepło w odniesieniu do powierzchni może wynosić nawet ponad 100W/m2. Wymagana moc cieplna kotła może wynosić wtedy ponad 30kW. Prawidłowy dobór kotła powinien być przeprowadzony na wcześniej sporządzonym OZE przez projektanta lub konsultacji z wykwalifikowanym instalatorem. Jeżeli jest Pan zainteresowany doborem sprawdzonego kotła na paliwa stałe zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów marki Buderus. Znajdują się w niej kotły z rodziny Logano na paliwa stałe z automatycznym podajnikiem, które są jednocześnie przystosowane do spalania pelletu, węgla oraz drewna opałowego. Kotły posiadają szeroki zakres mocy, więc będą odpowiednie dla większości instalacji w budynkach. W celu doboru kotła o odpowiedniej mocy zachęcam do kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Więcej informacji o samym kotle znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale. W razie pytań pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus OZE nie ma nic wspolnego z projektowym obciązeniem cieplnym, to samo dotyczy zapotrzebowania na ciepło budynu, jest ona potrzebne do okreslenia kosztów ogrzewania. Do okreslenia wymaganej mocy kotła lub innego urzadzenia grzewczego konieczne jest obliczenie projektowego obciązenia cieplnego uzyskanego z obliczen OZC. Konsultacja z wykwalifikowanym instalatorem tez niewiele da bo on nie jest audytorem energetycznym ani projektantem instalacji sanitarnych aby umiał to obliczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.08.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 branżowe określenie OZE = Odnawialne Źródła Energii......już widzę tych "wykwalifikowanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts