empiet 18.07.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Cześć, mam do was pytanie. Czy mogę wziąć drewno mokre, niewysuszone do zrobienia wzmocnienia kalenicy, kleszcze, miecze i słupy do podparcia dachu? Czy musi być koniecznie suche? Mam dwa tygodnie na skombinowanie drewna bo potem przychodzi ekipa, a tartaki w pobliżu mnie mają najbliższe terminy na suche drewno na np. początek września. Mokre od ręki. Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ec-Synek 18.07.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Ja tam sie nie znam, ale jak sobie pozwolisz na takie rozwiązanie sprawy to tylko Ty będziesz na tym cierpiał i płacił w przyszłości.Jeśli zastosujesz mokre drewno to po zamontowaniu go na dachu będzie schło i może się odkształcić. Oczywiście zasady nie ma, że na pewno się zwichruje (tak to się mówi?) ale prawdopodobieństwo jest i trzeba brać to pod uwagę.Trzeba potem pamiętać również o wietrzeniu, aby takie drewno nie zostało "zamknięte" bo zacznie gnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empiet 18.07.2017 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Właśnie chodzi o to, że drewno zostanie zaraz zabudowane ociepleniem i kartongipsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 18.07.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Jeśli masz zamiar robić zabudowę natychmiast, to nie pakuj się w świeże drewno. Inna sprawa, co to znaczy "wysuszone". Moja więźba przed zabudową stała rok. Przez pierwsze pół roku wyraźnie pracowała, przekrój krokwi zmniejszył się o 4mm na 80mm, czyli 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts