Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylematy z dachem

Gesiu

Recommended Posts

To ze mam kiepskich dekarzy to juz wiem, nie znaja sie na robocie, dachowke klada juz trzeci tydzien. Za kazdym razem gdy pojawiam sie na budowie musze im zwracac uwage ze cos zle robia. Rece juz mi opadaja, zaczalem przymykac oko na rozne sprawy, moze to ja jestem przewrazliwiony. Ale konkretnie. W foli porobili troche dziurek, a to od papierochow a to z innego powodu, oczywiscie zakleili latkami na jakis klej. Czesc dachu jest jeszcze bez dachowek, ostatnio padalo i w miejscach przybicia folii kontrlata krokwie zrobily sie mokre. Czy mam sie czym przejmowac? W narozach dachu w miejscach gdzie folia powinna byc wywinieta na pas nadrynnowy, coby woda sobie splywala jest "dolina". Podobno inaczej nie mozna tego zrobic. Czy upierac sie aby jednak to zrobilii? Znow beda musieli zdejmowac dachowke odrywac laty i dziurawic folie. Moze az tak duzo wody nie plynie pod dachowka i trzeba przymknac na to oko? Znalezc teraz fachowcow do dacho to problem bo wszyscy sa juz zajeci, taki okres. Co robic???

Nie powinni narobić tych dziur, palenie na folii jest niedopuszczalne, ale niech tam..,. nic wielkiego się nie dzieje (widać, że to jakieś stare dziadki, u mnie chłopaki biegali niemal po dachu a i tak żadnej dziury nawet butem nie zrobili- widziałem, bo też chodziłem po łatach), to, że krokwie zamakają poprzez membranę lub inną folię to normalne (jeśli to membrana to została poprostu ściśnięta jej struktura i przy dużych opadach puszcza wodę), krokwie zdążą wyschnąć pod ostatecznym pokryciem.

Rzeczywiście nie powinno być tej doliny, ale może można folię podciągnąć od środka (rozumiem , że jest to tuż przy ściance kolankowej lub pod okapem). Rozbierać to wszystko jeszcze raz...? nie, chyba nie warto. Trzeba ją jakoś naciągnąć od zewnątrz tuż przy pasie podrynnowym, ewentualne skrpliny będą kapać , ale już na podprzybitkę. No i liczyć, że będzie ok. Aha 3 tygodnie - co oni tam tyle robią - dach musi mieć ze 7 lukarn albo 1200 metrów w dachówce :D

Nie kochany, chłopaki młode, bo jest to firma rodzinna z tradycjami i wszyscy od małego :wink: zajmują się ciesielką i dekarstwem. Efekt końcowy ich roboty u mnie jest przyćmiewający wszystkie chałupy wokół :D :D :D

Ale u Ciebie pozostały dziury jakoś tam poklejone, źle położona folia a pewnie z geometrią i płaszczyznami jest sporo kłopotu, ale Ty i tak tego nie zauważysz. HE, HE.

Rada jest jedna SŁUCHAJ ZNAJOMYCH, ALE PRZEDE WSZYSTKIM SWOJEGO ROZUMU!!! :D :D :D

ŻEGNAM.