Kodzak 19.07.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 (edytowane) Witam Dostałem ofertę na pompy ciepła 9kw oraz 14kw. Pytanie jest następujące: jaką wybrać i dlaczego? - domek ma ok. 120-130m2,- położony w centralnej Polsce,- ogrzewanie podłogowe,- taryfa g12w,- 4 osobowa rodzina,- budynek jest całkowicie modernizowany(15cm grafit na ściany i podłogi, 30cm pod dach), wybudowany był w latach 60., Początkowo chciałem grzać w taniej taryfie czyli pompa 14kw, jednak inny wykonawca powiedział mi, że lepiej przejść na g11 i nie grzać nocą, pompa 9kw. Jesteście w stanie powiedzieć jaka opcja jest lepsza dla tego budynku? Chodzi oczywiście po PC PW Edytowane 19 Lipca 2017 przez Kodzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Witam,fajnie Kolego Kodzak ,że chcesz PC sobie zamontować-ale proszę ,poczytaj parę wątków na tym forum (np) i wtedy zarzuć jakimś pytankiem.80-90% odpowiedzi na Twoje pytania tam padnie (wiele osób już o podobne rzeczy pytało).Pytania zbyt ogólne mogą przejść bez echa , lub któryś z "krewkich" kolegów coś Ci niewybrednego palnie.Czytaj Waść i wtedy pytaj.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.07.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Temu wykonawcy co poleca g11 bym podziękował. Bo co niby dzięki temu będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 19.07.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 pewnie nie trzeba będzie tak dużego zbiornika na magazynowanie wody w tańszej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.07.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Jakiej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kodzak 19.07.2017 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Witam, fajnie Kolego Kodzak ,że chcesz PC sobie zamontować-ale proszę ,poczytaj parę wątków na tym forum (np) i wtedy zarzuć jakimś pytankiem. 80-90% odpowiedzi na Twoje pytania tam padnie (wiele osób już o podobne rzeczy pytało). Pytania zbyt ogólne mogą przejść bez echa , lub któryś z "krewkich" kolegów coś Ci niewybrednego palnie. Czytaj Waść i wtedy pytaj. pzdr Uwierz, że przeczytałem. Większość grzeje w II taryfie, dlatego chciałem jeszcze podpytać dlaczego i czy tak duża pompa zda tutaj egzamin. W instalacji będzie ok. 1000 m rury fi 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.07.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Witam Dostałem ofertę na pompy ciepła 9kw oraz 14kw. Pytanie jest następujące: jaką wybrać i dlaczego? - domek ma ok. 120-130m2, - położony w centralnej Polsce, - ogrzewanie podłogowe, - taryfa g12w, - 4 osobowa rodzina, - budynek jest całkowicie modernizowany(15cm grafit na ściany i podłogi, 30cm pod dach), wybudowany był w latach 60., Początkowo chciałem grzać w taniej taryfie czyli pompa 14kw, jednak inny wykonawca powiedział mi, że lepiej przejść na g11 i nie grzać nocą, pompa 9kw. Jesteście w stanie powiedzieć jaka opcja jest lepsza dla tego budynku? Chodzi oczywiście po PC PW Witam, Po informacjach jakie podałeś trudno jednoznacznie dobrać moc urządzenia. Budynek niby nie jest duży, ale to stare budownictwo i jakość docieplenia nie są jasnym wyznacznikiem, jaka powinna być moc pompy ciepła. W naszej ofercie znajduje się kilka opcji rozwiązania, które mógłbym Ci polecić, ale zdecydowanie bardziej precyzyjne będzie zweryfikowanie Twoich ofert z ofertą firmy Viessmann - skorzystaj z oferty na nasza bezpłatną wycenę, lub zaproś specjalistę z firmy partnerskiej, który po wizji lokalnej z pewnością zaproponuje Ci odpowiedni system - to nic nie kosztuje, a z pewnością Cię uspokoi. Pozdrawiam i zachęcam do dalszej dyskusji. Pozostaję do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 19.07.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Witam Dostałem ofertę na pompy ciepła 9kw oraz 14kw. Pytanie jest następujące: jaką wybrać i dlaczego? - domek ma ok. 120-130m2, - położony w centralnej Polsce, - ogrzewanie podłogowe, - taryfa g12w, - 4 osobowa rodzina, - budynek jest całkowicie modernizowany(15cm grafit na ściany i podłogi, 30cm pod dach), wybudowany był w latach 60., Początkowo chciałem grzać w taniej taryfie czyli pompa 14kw, jednak inny wykonawca powiedział mi, że lepiej przejść na g11 i nie grzać nocą, pompa 9kw. Jesteście w stanie powiedzieć jaka opcja jest lepsza dla tego budynku? Chodzi oczywiście po PC PW Jeszcze zależy jaka pompa 9kW i jaka 14kW, Niedawno się rozpisywałem że pompa Panasonic T-CAP 9kW jest mocniejsza od Nibe 16kW. Ogólnie też kilka razy słyszałem pytanie o grzanie w G11, że niby w nocy jest zimniej i pompa ma gorsze COP. No i tak to prawda, tylko że w nocy prąd jest o połowę tańszy!, a COP na pracy nocnej jest tylko nieznacznie mniejsze. Niektórzy nie są tego świadomi i proponują grzanie w dzień. Grzanie w g11 też często jest sensowne gdy mamy cienki anhydryd albo grzejniki, ale przy normalnej podłogówce która dobrze kumuluje ciepło to tylko G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Uwierz, że przeczytałem. Większość grzeje w II taryfie, dlatego chciałem jeszcze podpytać dlaczego i czy tak duża pompa zda tutaj egzamin. W instalacji będzie ok. 1000 m rury fi 16. No tak , tylko pytanie czy te moce są przy niskich temp ? Żeby coś uczciwie porównać , należy wprowadzić wspólny mianownik. Jak już to wszystko porównasz , to są zmienne : -upodobania domowników -zima w danym sezonie Generalnie wszyscy mamy tendencję do brania zapasu- jak czasem wejdziesz w T1 , to nie stracisz za dużo. Z moich obserwacji chęć grzania w T2 powoduje znaczne przewymiarowanie PC- jeśli to nie za duży koszt , to ok... Ale to moje zdanie Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 19.07.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 zaczniji od zrobienia OZC poza tym 30 pod dach? trochę mało, zwiększ do 40 bez OZC nie ma sensu mysleć... i przelicz sobie koszty na g12w - jakby nie patrzeć wyjdzie ci opłacalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 02.08.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Witam, Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem pompy ciepła, zachęcam wcześniej zlecić wykonanie OZC dla budynku, co pozwoli na dobór pompy ciepła o optymalnej mocy. Odnośnie wyboru mocy pompy ciepła, należy również przeanalizować wszystkie aspekty związane z zapotrzebowaniem na energię budynku, mocy wymaganej na podgrzanie CWU oraz taryfy. Zawsze bezpieczniej jest dobrać pompę o niższej mocy, ponieważ niedobór mocy będzie pokryty pracą dogrzewacza elektrycznego. Dobór pompy ciepła o niższej mocy jest zasadny również pod kątem niższej ceny zakupu samego urządzenia.W sprawie wyboru zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts