Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenia w domu - zrób to sam

Recommended Posts

Zwracam się do Was o poradę.

Sytuacja wygląda następująco: chcemy pokazać, że zabezpieczenie się na wypadek różnego rodzaju zagrożeń wcale nie musi być drogie ani wiązać się z generalnym remontem domu. Pierwsze kroki już poczyniliśmy: http://forum.muratordom.pl/blog.php?242397&blogcategoryid=-1

Teraz stoimy przed wyborem zabezpieczeń do okna. O, takiego:

20170714_084947.jpgDSC_0550.JPGDSC_0553.JPG

Okno jest drewniane, ze szprosami konstrukcyjnymi. Wyposażone w zwykłą klamkę. Nie ma rolety. Znajduje się na parterze budynku jednorodzinnego (parapet jest na wysokości bioder dorosłego człowieka, a więc bardzo nisko).

Czy jesteście w stanie nam pomóc, tzn. zaproponować rozwiązania, które według Was będą tanie, w miarę możliwości mało inwazyjne, ale przede wszystkim - skuteczne?

Czujka wpuszczanego gazu. Choć nie zawsze ona sprawdza się dobrze w kuchni. Po dobrze zakrapianej imprezie też potrafi się włączyć i później jest ciężko dogadać się aby odwołać fałszywy alarm ;).

P.S. na 1 zdjęciu widać zagrzybienie przy oknie czy to jakieś smugi / cienie?

W wiadomości prywatnej ktoś mi napisał: kraty od środka zamontujcie! Ale to chyba nie jest zbyt ekonomiczne, o estetyce nie wspominając.

Gdzieś widziałem takie kraty zamykane na solidną kłódkę, które składały się i przylegały do ościeża. Estetyka to sprawa umowna, ale podejrzewam, że na czas wyjazdu to może być rzeczywiście solidne zabezpieczenie..

Czujka wpuszczanego gazu. Choć nie zawsze ona sprawdza się dobrze w kuchni. Po dobrze zakrapianej imprezie też potrafi się włączyć i później jest ciężko dogadać się aby odwołać fałszywy alarm ;).

P.S. na 1 zdjęciu widać zagrzybienie przy oknie czy to jakieś smugi / cienie?

Na szczęście to nie grzyb :) ale też się z niedowierzaneim przygladałam temu zdjęciu. Taka smuga po prostu.

A czy włamania "na śpiocha" wciąż sa tak popularne, jak jeszcze parę lat temu? Nad tymi czujkami tez sie zastanawiamy. Choć podobno najłatwiej zaatakowac w ten sposób domy z systemem rekuperacji.

A coś takiego wpadło nam dziś w ręce:

zabezpieczenie okna.jpg

Jutro pewnie będziemy montować ;)

• 3 weeks później...
A coś takiego wpadło nam dziś w ręce:

[ATTACH=CONFIG]393702[/ATTACH]

Jutro pewnie będziemy montować ;)

A co to za "urządzenie"? Zamontowane? Jak to działa? :eek:

W dzienniku widać za to jakieś "motylki"? Jakie wkręty tam daliście, bo zakładając, że te motylki są stalowe, to cały opór teraz we wkrętach.. No i nie zastosowaliście żadnych czujników otwarcia okna? Chyba, że kamera przed tymi drzwiami ma funkcję czujnika ruchu... :jawdrop:

A co to za "urządzenie"? Zamontowane? Jak to działa? :eek:

W dzienniku widać za to jakieś "motylki"? Jakie wkręty tam daliście, bo zakładając, że te motylki są stalowe, to cały opór teraz we wkrętach.. No i nie zastosowaliście żadnych czujników otwarcia okna? Chyba, że kamera przed tymi drzwiami ma funkcję czujnika ruchu... :jawdrop:

Wkręty były dołączone do zestawu: samowiercące, 5-centymetrowe, o średnicy 4 mm.

Ostatnio rzuciła mi się w markecie reklama zabezpieczenia klamki okiennej. Wystarczy odkręcić klamkę, założyć solidną, odpowiednio przygotowaną blachę, ponownie założyć klamkę i już. Ma to zabezpieczyć przed przewierceniem skrzydła i przekręceniem klamki.

Cena - na polskie warunki ok 100zł (tam x kurs 3,75zł). Skuteczność? Może i spora ale moim zdanie i taniej i ładniej byłoby założyć klamkę z kluczykiem.

Bardziej jednak mnie "zafascynowało", że nie tylko u nas robi się biznes na strachu przed włamaniem.

Ostatnio rzuciła mi się w markecie reklama zabezpieczenia klamki okiennej. Wystarczy odkręcić klamkę, założyć solidną, odpowiednio przygotowaną blachę, ponownie założyć klamkę i już. Ma to zabezpieczyć przed przewierceniem skrzydła i przekręceniem klamki.

Cena - na polskie warunki ok 100zł (tam x kurs 3,75zł). Skuteczność? Może i spora ale moim zdanie i taniej i ładniej byłoby założyć klamkę z kluczykiem.

Bardziej jednak mnie "zafascynowało", że nie tylko u nas robi się biznes na strachu przed włamaniem.

100 zł to rzeczywiście za opisane zabezpieczenie bardzo dużo. W tym budżecie jest co najmniej kilka innych, ciekawych opcji. O wspomnianej klamce z kluczykiem nie wspominając... Znów odnośnik do naszego dziennika budowy:

http://forum.muratordom.pl/blog.php?242397

Tylko przelicz nawet połowę tego razy ilość klamek okiennych w domu to wychodzi Ci już kwota nieadekwatna do zabezpieczenia.

Może średnio zabezpieczający gadżet ale wiem, że są w sprzedaży wideofony czy też wizjery cyfrowe z funkcją robienia zdjęć. Złodzieje często upewniają się (ci na filmach przynajmniej tak robią ;) ) czy nikogo nie ma w domu. Dzięki temu miałby pamiątkowe zdjęcie jakby inne zabezpieczenia zawiodły to mogłoby to pomóc w ściganiu złodziejaszka.

Tylko przelicz nawet połowę tego razy ilość klamek okiennych w domu to wychodzi Ci już kwota nieadekwatna do zabezpieczenia.

Może średnio zabezpieczający gadżet ale wiem, że są w sprzedaży wideofony czy też wizjery cyfrowe z funkcją robienia zdjęć. Złodzieje często upewniają się (ci na filmach przynajmniej tak robią ;) ) czy nikogo nie ma w domu. Dzięki temu miałby pamiątkowe zdjęcie jakby inne zabezpieczenia zawiodły to mogłoby to pomóc w ściganiu złodziejaszka.

Najprostsze zabezpieczenie kosztuje 39,90, a jeśli kupujemy kilka sztuk - ok. 35 zł (

). To rzeczywiście spora kwota, jeśli trzeba ją pomnożyć przez kilkanaście okien (ale czy naprawdę aż tyle okien, zwłaszcza na parterze, ma przeciętny dom?). Tyle, że wszystko inne będzie droższe. Kamera na pewno, jeśli będziemy musieli ich zamontować kilka. Poza tym co nam po zdjęciu, jeśli ani złodzieja, ani wartościowych przedmiotów w domu już nie będzie? Edytowane przez setla

Zupełnie inną rolę z zabezpieczeniu domu pełni rygiel mechaniczny, a inną kamera czy wizjer. Kamera nie stanowi żadnej bariery przed włamaniem, informuje jedynie o próbie włamania. A co do zdjęć, to dzisiaj publikowano w necie zdjęcia bandytów z Rimini - jeśli ktokolwiek będzie na ich bazie mógł ich zidentyfikować - to tylko pogratulować.. Chodzi mi o to, że elektronika jest tylko narzędziem powiadomienia o próbie włamania, ale fizyczną, realną barierę tworzą przegrody przeciwwłamaniowe. pzdr