Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Kupiłem działkę na granicy której stoi dom sąsiada. Swój dom muszę więc dokleić do domu obok (z lewej strony działki). Zrobiłem projekt, dostałem pozwolenie, zgłosiłem rozpoczęcie budowy i wszedł geodeta. Nagle okazało się, że dom sąsiada jest 47cm na mojej działce.

Pytanie: Co mam teraz zrobić?

Pewnie będę musiał zgłosić to do nadzoru budowlanego, tylko jakiej decyzji mogę się spodziewać?

Pozdrawiam

Maciej

Ano takiej że sąsiad będzie musiał teraz odkupić od Ciebie jakąś część działki tak by jego dom stał na jego gruncie. Możesz wołać promocyjną cenę, albo wprowadzić się do pokoju ;). Tak czy owak nic nie zgłaszaj tylko postaraj się sprawę załatwić polubownie, jak ruszysz nadzory to będzie gmatwanina. Trzeba poszukać dokumentów, mapek i innych spraw.

Witam,

Dziękuję za odpowiedzi. Problem polega na tym, że osoba do której należy dom na granicy mojej działki zmarła rok temu i testament jest z tego co wiem na kilka osób więc sprawa spadkowa będzie się wlokła pewnie kilka lat. Co do geodety to niestety do celów projektowych robiła to inna osoba która oczywiście miała uprawnienia bo mapka została załączona do projektu i zatwierdzona przez urząd. Tak więc generalnie jest mega kicha. Jutro wracam z wakacji i pierwsze co to muszę się spotkać z geodetą, budowlańcem i nadzorującym. Musimy się zastanowić co dalej, ale będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Maciej

Mam wrażenie, że coś sam zaniedbałeś. Kupując działkę nie zadałeś sobie trudu dlaczego dom stoi w granicy działek, a dodatkowo czy stoi dobrze wystarczyła aktualna mapka od sprzedającego lub wizyta geodety przed zakupem..

Zapewne okaże się, że dom jest z lat 70 tych XX w, a wtedy był kompletny chaos w geodezji. Obecne pomiary za pomocą GPS nałożone na stare mapy nie są tak dokładne i mamy to co mamy.

Teraz będzie kłopot...szczególnie , że zamierzasz tam spędzić trochę czasu.