Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolory stolarki, podbitki i balustrad

Recommended Posts

Kolorystyka domu jak widać w stopce. Do tego płot drewniany w kolorze ciemnobrązowym.

Dylemat: kolor drwenianych balustrad na balkonie ciemnobrązowy czy w kolorze stolarki (okna i drzwi w kolorze teak/wiśnia)?

Co wybralibyście?

Trudno ocenic kolor dachowki - jesli dachowka ma kolor jak stolarka, to balustrady moga byc pod plot - ale z takich samych elementow jak plot.

Jesli zas dachowka inna niz stolarka - tak balustrady jak i plot dalabym w kolorze stolarki., pozdrawiam :p

Dachówka - kolor ciemny czerwony ( zwany przez niektórych producentów kasztan)

Podbitka, obróbki blacharskie i płot - ciemno brązowe

Okna - jak pisałam teak/wiśnia niestety znacznie jaśniejsze niż dach.

aha no to balustrady ciemny braz ale postaralabym sie aby ta balustrada miala elementy plotu ( tzn. zeby nawiazywala do plotu).

Do podobnych porad polecam kasiorka - dekorator wnetrz,

pozdrawiam

Zawsze "widziałam" naszą balustradę w kolorze brązowym, ale ostatnio małżonek stwierdził, że on wręcz przeciwnie zawsze wyobrażał ją sobie w kolorze stolarki - stąd mój dylemat.

Widziałam niedawno balustradę w dwóch kolorach (jeden nawiązujący do stolarki drugi do podbitki) ale nie jestem przekonana do takiego kompromisu.

W albumie (dostępnym pod ikoną strony autora) jest zdjęcie domu od strony ogrodu - tam jest balkon, o którego balustradę chodzi.

Brdzo ladne masz wnetrze salonu i kuchni - podaba mi sie.

Wiesz mysle ze balustrada dwu kolorowa to niezbyt dobry pomysl ( wg mnie oczywiscie).

Ale mysle ze w kolorze stolarki tez bedzie ladnie.

Jesli podobaja sie Tobie obie opcje - i braz i teak

a mezowi teak to masz sprawe rozwiazana - zrobcie teak :p kazdemu bedzie sie podobac.

Napewno bedzie ladnie.

mililapin, Maluszek a czy aby napewno u Was podbitka będzie/jest w innym kolorze niż stolarka?

Szczerze mówiąc coraz bardziej przekonuję się do Waszych propozycji (czyli w kolorze stolarki) ale !!!! wczoraj małżonek mi zakomunikował, że coraz bardziej przekonuje się do mojej wyjściowej wersji (czyli ciemny brąz) :roll:

Marbo - ale ja napisałam, że balustrady będą w kolorze stolarki okiennej. Podbitkę i nadbitkę też zamierzam zrobić w tym samym kolorze.

Dlatego dopytuję się o kolor podbitki, bo jak już wcześniej pisałam podbitkę mam ciemnobrązową - a wię nie w kolorze mojej stolarki.

Gdybym miała podbitkę w kolorze stolarki - to nie miałabym żadnego dylematu z wyborem koloru na barierki.

Marbo ,

spróbuj spojrzeć z daleka na swój domek , tak aby objąć wzrokiem całość z plotem włącznie i zobacz co bardziej przyciąga wzrok - stolarka czy podbitka i płot . Jeśli stolarka to chyba lepiej będzie kolor barierki zgrać właśnie z nią a jeśli nie to odwrotnie , dostosować do koloru podbitki i plotu . Niezależnie od koloru , barierki balkonu chyba powinny kształtem nawiązywać do sztachetek płotu .

Pozdrowienia - Maxtorka

U nas stolarka , odsłonięte krokwie i boazeria między nimi będzie w zbliżonych kolorach .

Dokonałam oglądu ( w myśli ) i wychodzi mi, że:

1. Od frontu bardziej rzuca się w oczy kolor stolarki ( dwie bramy garażowe)

2. Ogrodzenie jest raczej "nieagresywne" a pozatym trudno znależć takie miejsce by zaznać jednocześnie ogrodzenia i domu ( tak mi się przynajmniej z myślowego przetwarzania wydaje)

3. Po stronie ogrodowej balustrada w kolorze stolarki mogłaby pełnić taką kolorystyczną przeciwwagę jak bramy garażowe od frontu a poza tym będzie chyba bardziej subtelnie wuglądała niż w kolrze ciemnym

4. Jakby coś wyszło nie tak to ciemniejszy kolor przykryje jaśniejszy a odwrotnie niekoniecznie :wink:

Dzięki za rady!

"Lecę odprzekonywać".

• 3 weeks później...

Właśnie,żeby już nie zakładać nowego wątku, podpinam się pod post Marbo :oops: . Właściwie, jak powinno się dobierać kolory wykończenia dachu ( u mnie Braas celtycki ceglasty). Dodam,że stolarkę będę miała drewnianą w kolorze teak, brama brąz, kolor ścian piaskowy, cokól klinkier ceglasty. I teraz powstaje pytanie: czy obróbka blaszana dachu powinna być w kolorze dachówki czy może plastikowej podbitki, którą planujemy w kolorze czekoladowy, jasny brąz? Jaki dać kolor rynien?

Chciałabym poznać wasze opinie. Proszę o pomoc :cry:

Nie ma uniwersalnej szkoły. Podzielę się natomiast swoim punktem patrzenia.

1. Obróbki dachu ( w szczególności deska podrynnowa powina być w kolorze rynny) - rynny są montowane ze spadkiem i jeżeli kolory te są kontrstowe to uwypukla krzywizny

2. Bardzo trudno dobrać taki sam kolor blachy i dachówki (ton w ton), potem materiały te inaczej się starzeją i zachodzi ryzyko, że w przyszłości kolory będą się gryzły ze sobą. Pozatym na ceglastoczerwonych dachach taka jednorodna wersja wygląda wg. jak kobieta bez makijażu :wink:

3. Idealnym wg. mnie rozwiązaniem jest gdy podbitka, okna i drzwi są w tym samym kolorze (niestety nie udało mi się zrealizować tego ideału :( ).

Realizacja takiego zadania jest łatwiejsza, gdy się wybierze dachówkę w brązie lub szarościach albo zdecyduje na ciemnobrązową stolarkę przy jakimś jaśniejszym dachu. Bezpieczniej wg. mnie skontrastować stolarkę (podbitkę) z dachem niż dobierać ton w ton.

P.S.

Moja balustrada maluje się na kolor stolarki :wink:

Ja dążę w kolorach do tego,co pisze Marbo.Czyli okna,drzwi,podbitka w tym samym kolorze.Elementy drewniane zostały już pomalowane na kolor niepożądany i teraz trzeba będzie jakoś eksperymentować,żeby się zgrało z kolorem podbitki- w pewnych miejscach będą z nią sąsiadować.

Z jednym wyjątkiem.Rynny "miedziane" z niczym nie grają. :-?

Ale już nic z tym nie zrobię.

Jeśli chodzi o obróbki dachu,to jednak w kolorze dachówki.

Chyba,że się stosuje dużo brązu-okna,podbitka,rynny-to wtedy jeszcze jakoś mi to gra.