Marbo 13.09.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Kolorystyka domu jak widać w stopce. Do tego płot drewniany w kolorze ciemnobrązowym. Dylemat: kolor drwenianych balustrad na balkonie ciemnobrązowy czy w kolorze stolarki (okna i drzwi w kolorze teak/wiśnia)? Co wybralibyście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.09.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Kolorystyka domu jak widać w stopce. Do tego płot drewniany w kolorze ciemnobrązowym. Dylemat: kolor drwenianych balustrad na balkonie ciemnobrązowy czy w kolorze stolarki (okna i drzwi w kolorze teak/wiśnia)? Co wybralibyście? Trudno ocenic kolor dachowki - jesli dachowka ma kolor jak stolarka, to balustrady moga byc pod plot - ale z takich samych elementow jak plot. Jesli zas dachowka inna niz stolarka - tak balustrady jak i plot dalabym w kolorze stolarki., pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 13.09.2004 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Dachówka - kolor ciemny czerwony ( zwany przez niektórych producentów kasztan)Podbitka, obróbki blacharskie i płot - ciemno brązoweOkna - jak pisałam teak/wiśnia niestety znacznie jaśniejsze niż dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.09.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Dachówka - kolor ciemny czerwony ( zwany przez niektórych producentów kasztan) Podbitka, obróbki blacharskie i płot - ciemno brązowe Okna - jak pisałam teak/wiśnia niestety znacznie jaśniejsze niż dach. aha no to balustrady ciemny braz ale postaralabym sie aby ta balustrada miala elementy plotu ( tzn. zeby nawiazywala do plotu). Do podobnych porad polecam kasiorka - dekorator wnetrz, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 15.09.2004 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Zawsze "widziałam" naszą balustradę w kolorze brązowym, ale ostatnio małżonek stwierdził, że on wręcz przeciwnie zawsze wyobrażał ją sobie w kolorze stolarki - stąd mój dylemat.Widziałam niedawno balustradę w dwóch kolorach (jeden nawiązujący do stolarki drugi do podbitki) ale nie jestem przekonana do takiego kompromisu. W albumie (dostępnym pod ikoną strony autora) jest zdjęcie domu od strony ogrodu - tam jest balkon, o którego balustradę chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 15.09.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Brdzo ladne masz wnetrze salonu i kuchni - podaba mi sie. Wiesz mysle ze balustrada dwu kolorowa to niezbyt dobry pomysl ( wg mnie oczywiscie). Ale mysle ze w kolorze stolarki tez bedzie ladnie. Jesli podobaja sie Tobie obie opcje - i braz i teak a mezowi teak to masz sprawe rozwiazana - zrobcie teak kazdemu bedzie sie podobac. Napewno bedzie ladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 proponuję kolorek do stolarki - przynajmniej u mnie tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.09.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Marbo - zdecydowanie w kolorze stolarki okiennej i drzwiowej. U nas tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 21.09.2004 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 mililapin, Maluszek a czy aby napewno u Was podbitka będzie/jest w innym kolorze niż stolarka? Szczerze mówiąc coraz bardziej przekonuję się do Waszych propozycji (czyli w kolorze stolarki) ale !!!! wczoraj małżonek mi zakomunikował, że coraz bardziej przekonuje się do mojej wyjściowej wersji (czyli ciemny brąz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.09.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Marbo - ale ja napisałam, że balustrady będą w kolorze stolarki okiennej. Podbitkę i nadbitkę też zamierzam zrobić w tym samym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 21.09.2004 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Marbo - ale ja napisałam, że balustrady będą w kolorze stolarki okiennej. Podbitkę i nadbitkę też zamierzam zrobić w tym samym kolorze. Dlatego dopytuję się o kolor podbitki, bo jak już wcześniej pisałam podbitkę mam ciemnobrązową - a wię nie w kolorze mojej stolarki. Gdybym miała podbitkę w kolorze stolarki - to nie miałabym żadnego dylematu z wyborem koloru na barierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 21.09.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Marbo ,spróbuj spojrzeć z daleka na swój domek , tak aby objąć wzrokiem całość z plotem włącznie i zobacz co bardziej przyciąga wzrok - stolarka czy podbitka i płot . Jeśli stolarka to chyba lepiej będzie kolor barierki zgrać właśnie z nią a jeśli nie to odwrotnie , dostosować do koloru podbitki i plotu . Niezależnie od koloru , barierki balkonu chyba powinny kształtem nawiązywać do sztachetek płotu . Pozdrowienia - Maxtorka U nas stolarka , odsłonięte krokwie i boazeria między nimi będzie w zbliżonych kolorach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.09.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Marbo - sorry gapa ze mnie nie zrozumiałam Zrób tak jak napisała Maxtorka. Zobacz cow Twoim domku bardziej rzuca się w oczy okna z drzwiami czy podbitka. Podbitka powinna być mniej widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 21.09.2004 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Dokonałam oglądu ( w myśli ) i wychodzi mi, że: 1. Od frontu bardziej rzuca się w oczy kolor stolarki ( dwie bramy garażowe) 2. Ogrodzenie jest raczej "nieagresywne" a pozatym trudno znależć takie miejsce by zaznać jednocześnie ogrodzenia i domu ( tak mi się przynajmniej z myślowego przetwarzania wydaje) 3. Po stronie ogrodowej balustrada w kolorze stolarki mogłaby pełnić taką kolorystyczną przeciwwagę jak bramy garażowe od frontu a poza tym będzie chyba bardziej subtelnie wuglądała niż w kolrze ciemnym 4. Jakby coś wyszło nie tak to ciemniejszy kolor przykryje jaśniejszy a odwrotnie niekoniecznie Dzięki za rady! "Lecę odprzekonywać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.09.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Marbo - udanego przekonywania i masz rację łatwiej zamalować jasny kolor na ciemny niż odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polly 11.10.2004 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Właśnie,żeby już nie zakładać nowego wątku, podpinam się pod post Marbo . Właściwie, jak powinno się dobierać kolory wykończenia dachu ( u mnie Braas celtycki ceglasty). Dodam,że stolarkę będę miała drewnianą w kolorze teak, brama brąz, kolor ścian piaskowy, cokól klinkier ceglasty. I teraz powstaje pytanie: czy obróbka blaszana dachu powinna być w kolorze dachówki czy może plastikowej podbitki, którą planujemy w kolorze czekoladowy, jasny brąz? Jaki dać kolor rynien? Chciałabym poznać wasze opinie. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.10.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 wg mnie obróbka dachu powinna być w kolorze dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 11.10.2004 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Nie ma uniwersalnej szkoły. Podzielę się natomiast swoim punktem patrzenia. 1. Obróbki dachu ( w szczególności deska podrynnowa powina być w kolorze rynny) - rynny są montowane ze spadkiem i jeżeli kolory te są kontrstowe to uwypukla krzywizny 2. Bardzo trudno dobrać taki sam kolor blachy i dachówki (ton w ton), potem materiały te inaczej się starzeją i zachodzi ryzyko, że w przyszłości kolory będą się gryzły ze sobą. Pozatym na ceglastoczerwonych dachach taka jednorodna wersja wygląda wg. jak kobieta bez makijażu 3. Idealnym wg. mnie rozwiązaniem jest gdy podbitka, okna i drzwi są w tym samym kolorze (niestety nie udało mi się zrealizować tego ideału ). Realizacja takiego zadania jest łatwiejsza, gdy się wybierze dachówkę w brązie lub szarościach albo zdecyduje na ciemnobrązową stolarkę przy jakimś jaśniejszym dachu. Bezpieczniej wg. mnie skontrastować stolarkę (podbitkę) z dachem niż dobierać ton w ton. P.S. Moja balustrada maluje się na kolor stolarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.10.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Ja dążę w kolorach do tego,co pisze Marbo.Czyli okna,drzwi,podbitka w tym samym kolorze.Elementy drewniane zostały już pomalowane na kolor niepożądany i teraz trzeba będzie jakoś eksperymentować,żeby się zgrało z kolorem podbitki- w pewnych miejscach będą z nią sąsiadować. Z jednym wyjątkiem.Rynny "miedziane" z niczym nie grają. Ale już nic z tym nie zrobię. Jeśli chodzi o obróbki dachu,to jednak w kolorze dachówki. Chyba,że się stosuje dużo brązu-okna,podbitka,rynny-to wtedy jeszcze jakoś mi to gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 12.10.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Napisałam wcześniej, że obróbki blacharskie zrobiliśmy do koloru dachówki, rynny są cynkowe (czyli zlewają się z otoczeniem). Podbitka, nadbitka, balustrady mają być w kolorze stolarki okiennej i drzwiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts