Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tasmy klejone tylko na zszywki

Recommended Posts

witam, po przejsciach z dolna tasma (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127851-OKNA-CIEP%C5%81Y-MONTA%C5%BB-w%C4%85tek-zbiorczy-spos%C3%B3n-monta%C5%BCu-opinie-czy-warto/page31) ktora w koncu dokleili, pojawil sie kolejny problem z przyklejeniem wszystkich tasm do sciany. Po odjechaniu fachowców-monterow przyjrzalem sie blizej tasmom i w niektore taśmy sa doczepione do muru tylko na zszywki. Np. na jednym boku tasma jest klejona na klej a na drugim juz tylko zszywki. Lub np. caly dol bez kleju.

Pytanie czy ten klej jest potrzebny czy moze teraz obleciec to klejem do styropianu z siatka zeby tasmy lepiej się trzymaly i byly zabezpieczone

IMAG1283 (Copy).jpg

IMAG1308 (Copy).jpg

IMAG1333 (Copy).jpg

IMAG1296 (Copy).jpg

a tu jeszcze rogi okna dobrze spasowane

IMAG1343 (Copy).jpg

Witam

No ja piernicze co za ułomki ! Wszystko należy dokleić szczelnie do muru, zszywki widuję czasami ale można ich używać tylko w miejscach gdzie na folii znajduje się warstwa kleju/butylu a tutaj widzę podziurawili membranę, która MUSI być szczelna - pogratulować pomysłowości.

Przy tego rodzaju foliach MUSI być zastosowany klej na całym obwodzie.

Pozdrawiam

Teraz przygotowujemy pismo z reklamacją bo wyszło naprawdę dużo błędów.

Oprocz braku tasm na dole okna i braku kleju pod taśmami kolega podpowiedzial mi (niestety już po montazu) że kliny pod oknami zostają i myszą być albo plastikowe albo impregnowane drewno a u nas zrobili z płyty OSB...

IMAG1261-1024x576.jpg

Teraz przygotowujemy pismo z reklamacją bo wyszło naprawdę dużo błędów.

Oprocz braku tasm na dole okna i braku kleju pod taśmami kolega podpowiedzial mi (niestety już po montazu) że kliny pod oknami zostają i myszą być albo plastikowe albo impregnowane drewno a u nas zrobili z płyty OSB...

[ATTACH=CONFIG]393547[/ATTACH]

A gdzie jest dolna listwa montażowa? Jak teraz zamontować parapety? To mi wygląda na błąd pomiaru :(

Firma montujaca nam okna miesci sie koło Nasielska (woj. mazowieckie), nazwy nie podam bo nie znam sie na przepisach o danych osobowych. Ale jeśli ktos zainteresowany kupnem okiem z tej okolicy to niech pisze, chetnie odpowiem i ostrzege.

Niestety "madry Polak po szkodzie" jest ciagle aktualne. Im wiecej czytam i oglądam (niestety dopiero teraz) na temat techniki wykonania warstwowego montazu i porownuje z tym naszym "montazem" to mam coraz wieksze wrazenie ze to jakis zart:confused: Jest w nim tyle bledów i niedociągnięc jak w najlepszym odcinku Usterki.

Juz nawet wyobrazam sobie co powiedzą tynkarze jak beda mieli obrobic okna bo tasmy wewnątrz słabo albo wogole się nie trzymaja sciany bo przeciez miejscami tylko zszywki je trzymaja wiec tynk bedzie doklejony do luznej tasmy:bash:

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów

Jest klej do taśm w sprayu nie pamiętam nazwy ale psykasz na mur czekasz chwile i doklejesz taśmę to częściowe rozwiązanie.

Wprowadzasz w blad. To nie klej a primer do tasm pokrytych klejem butylowym lub innym. On tylko wzmacnia polaczenie kleju właściwego z murem. Przy tych tasmach autora tematu klej powinien byc naniesiony z tubki, np illbruck sp025 jednak kosztuje wiecej jak zszywki.

u mnie za cieply montaż zapłaciłem 1500 więcej a gwarantuję że miałem "ciekawiej zamontowane" :)

Kwota 1100 czy 1500 niewiele mówi. Przełożenie jej na liczbę metrów bieżących już tak - może zobrazować, czy w danej wartości była szansa na kupienie choćby folii z klejem.

czyli ok 16zł /mb. Da się i taniej ale wtedy nie ma miejsca na żadną usługę doklejania.

Poza tym ja na tych zdjęciach widzę najtańszą folię bez kleju. Tzn. mur wygląda na spryskany klejem w aerozolu a do niego materiał się nie klei.