Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tasmy klejone tylko na zszywki

Recommended Posts

czyli ok 16zł /mb. Da się i taniej ale wtedy nie ma miejsca na żadną usługę doklejania.

Jeżeli to cena za folię po obu stronach to nie dziwię się, że tak wygląda co nie oznacza, że bronię wykonawcy czy też popieram takie partactwo.

Dobra taśma z klejem po całej szerokości to koszt (w zakupie) około 6zł/mb przy szerokości 10cm. Do obwodu okien trzeba doliczyć około 10-15% naddatków. Dojdzie też choćby najtańszy grunt. W cenie 16zł/mb nie da się tego po prostu zrobić dobrze jeżeli jest to wykonywane w ramach pracy zarobkowej a nie hobby czy działalności charytatywnej.

Uważam, że cena 16zł/mb ale za jedną stronę to rozsądny poziom, który pozwala zarobić wykonawcy a po stronie inwestora pozwala na oczekiwanie rzetelnej usługi.

Wprowadzasz w blad. To nie klej a primer do tasm pokrytych klejem butylowym lub innym. On tylko wzmacnia polaczenie kleju właściwego z murem. Przy tych tasmach autora tematu klej powinien byc naniesiony z tubki, np illbruck sp025 jednak kosztuje wiecej jak zszywki.

To właśnie tym primerem psykali mi sciany, mój błąd ekspertem od taśm nie jestem.

Edytowane przez Michalgosc
Cos nie wyszła ta edycja

[...] normalny montaż miał być około tysiaka za całość

Chyba nienormalny? Część mechaniczna + pianka to nie jest montaż, bowiem nie spełnia wymagań warunków technicznych. Kto z wykonawców nazwie taki zakres robót "montażem" pcha się w kłopoty.