Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawet okna od południa to strata pieniędzy/energii!

Recommended Posts

.... ale pomieszczenia będą ładne, dobrze doświetlone.

- i tego się "trzymaj" - domy nie projektuje się dla ich "pasywności" , ale dla użytkowników obiektu !

Dla dużych przeszkleń łączących wnętrza z ich naturalnym zewnętrznym otoczeniem - jest X możliwości dla zastosowania wszelkich " łamaczy światła ", podcieni, ... czy choćby przemyślanych nasadzeń powodujących w danej lokalizacji rozpraszanie światła wchodzącego do wnętrza obiektu.

..

Może narobiłem błędów w obliczeniach?

Pozdrawiam.

Słaby jestem w obliczeniach, ale chwilkę dłużej zatrzymałem się na cenach. Movo - 100zł (a już szybciej 150) to raczej za mb a nie całe okno, czyli x min 8). Ciepły montaż (folie) - 16zł/mb to też bardzo niska stawka i raczej naiwnie jest wierzyć, że praca w niej zawarta będzie zadowalająca :(

Słaby jestem w obliczeniach, ale chwilkę dłużej zatrzymałem się na cenach. Movo - 100zł (a już szybciej 150) to raczej za mb a nie całe okno, czyli x min 8). Ciepły montaż (folie) - 16zł/mb to też bardzo niska stawka i raczej naiwnie jest wierzyć, że praca w niej zawarta będzie zadowalająca :(

Ceny trochę zaniżone, ale i tak się nie opłaca.

Zawsze powtarzałem i będę powtarzał - okna to klucz do pasywności.

A z hipotezą autora tematu się nie zgadzam! mija się z prawdą dość szerokim łukiem.

Policz sobie dobrze dom w arkuszu kalkulacyjnym, to wyjdzie Ci że bez okien ma straty i jeszcze raz straty .. cały sezon...

cdn

Policzyłem. W moim arkuszu jest wzięta pod uwagę również cena ściany oraz sezonowe straty wynikające z cieczki ciepła przez nią.

Dom bez okien to straty cały sezon grzewczy - ale niewielkie straty. Za to latem za to brak problemu przegrzewania pomieszczeń i konieczności dodatkowych nakładów, aby do przegrzewania nie dochodziło (rolety/markizy/roślinność).

Okno to większe koszty budowy, dodatkowe nakłady, ryzyko przegrzewania, a także wyraźnie ujemny bilans energetyczny w miesiącach zimowych. Jedynie można skrócić sobie sezon grzewczy - z energetycznego punktu widzenia to jedyny plus.

...Okno to większe koszty budowy, dodatkowe nakłady, ryzyko przegrzewania, a także wyraźnie ujemny bilans energetyczny w miesiącach zimowych. Jedynie można skrócić sobie sezon grzewczy - z energetycznego punktu widzenia to jedyny plus.
dlatego nie wstawiaj okien

Czy ktoś CI broni mieszkać w domu bez klamek ?

Ceny trochę zaniżone, ale i tak się nie opłaca.

Policzyłem. W moim arkuszu jest wzięta pod uwagę również cena ściany oraz sezonowe straty wynikające z cieczki ciepła przez nią.

Dom bez okien to straty cały sezon grzewczy - ale niewielkie straty. Za to latem za to brak problemu przegrzewania pomieszczeń i konieczności dodatkowych nakładów, aby do przegrzewania nie dochodziło (rolety/markizy/roślinność).

Okno to większe koszty budowy, dodatkowe nakłady, ryzyko przegrzewania, a także wyraźnie ujemny bilans energetyczny w miesiącach zimowych. Jedynie można skrócić sobie sezon grzewczy - z energetycznego punktu widzenia to jedyny plus.

Chwali Ci się że chcesz policzyć :) ale do tego trzeba więcej danych... i trzeba policzyć bilans okna - który jest z wyjątkiem północy - zawsze na plus.

Przerabiałem ten etap - jakieś 7-6 lat temu ... było minęło .. też przez chwilę miałem mylny wniosek - że okna są zbędne... - w nadmiarze ..