Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont parteru - dom 1913 r.

herbi79

Recommended Posts

Witam

kilka słów tytułem wstępu; mieszkanie w kamiennicy odziedziczone po dziadkach, przez dziesiątki lat - bez remontu…

Jestem właścicielką tylko ½ parteru, co niestety wiąże się z dodatkowymi problemami.

Dom bez piwnicy, na glinie. Trzy lata temu zaczęłam od przebudowy podwórka (w celu odprowadzenia napierającej wody, wybrałam też ok 50 cm. ziemi dosypanej wokół pd-zach ściany- powrót do stanu pierwotnego oraz wyburzenia 2 dobudówek, zrobienia odwodnienia, nowego przyłącza wody i kanalizacji.

Obecnie, po osuszeniu tynków w korytarzu, zostały one całkowicie zbite, do cegły. Podobnie na zewnątrz.

Do tego jeden pokój też już jest całkowicie z nich oczyszczony, stara podłoga na legarach- zerwana. Podcinka z papą na jednej ze ścian zmurszała.

Nowe Legary (20x20, długość 440 cm) zamówione, deski sosnowe (120 x 30, długość 550 cm) też.

Pokój 4,50 na 5,60, trzy otwory wentylacyjne pod poziomem podłogi (jeden będzie mi potrzebny do doprowadzenia zimnego powietrza do kominka)- dwa pozostałe wystarczą do wentylacji, czy też zwiększyć ich ilość?

Podłoże wyłożone warstwą cegieł, podłoga będzie na wysokości 42 cm od nich.

I teraz pytanie: jak zrobić tę podłogę najlepiej? Dawać papę, styropian, folię, perlit, wełnę czy co tam jeszcze?

Na dodatek, pokój usytuowany jest przy dość ruchliwej drodze- jakie mogę zastosować wygłuszenie?

Dodam, że ogrzewanie póki co jest kominkowe, w przyszłości rozważam gaz.

Proszę o pomoc, bo co fachowiec, to słyszę coś innego.

PEŁEN powrót do stanu pierwotnego to chyba błąd.

(wentylowana podłoga)

Działa dobrze, ale... wymaga bardzo dużej ilości ciepła.

Mury pewnie masywne, bo tak wtedy murowali...

Dom na glinie.

NIE ISTNIEJE sucha glina. Podłoże gliniaste zawsze jest mokre/wilgotne.

Trzeba by w pierwszej kolejności zadbać o staranne odbudowanie hydroizolacji.

Jakiś chudziak, na nim papa smołowa łączona z hydroizolacja pod ścianami.

Folia to iluzja. Nie zapewni dobrej hydroizolacji.

Styropian bituminów "nie lubi" więc raczej perlit.

Tynki też z perlitu można zrobić.

Perlit, wapno, cement (BIAŁY!). No i woda...

Barwiony w masie, bo wszystko białe.

Jak podłoga docieplona i w pełni podparta perlitem to masywne legary są zbędne.

Darmo ich nie dają...

Do wody zarobowej można dodać troszkę siarczanu miedzi (takie modre kryształki).

Jest grzybobójczy.

Adam M.

Szanowny Panie Adamie,

czytam forum i Pana posty już jakiś czas, bo sam przygotowuję się do remontu starego domu (1936 r.). Podłoga, podobnie jak u herbi79 wentylowana. Myślałem o zasypaniu pustki pomiędzy gruntem a legarami keramzytem impregnowanym. Czy wg Pana to dobry pomysł? Podłogi z perlitogipsu oczywiście przestudiowałem, ale mam poważne wątpliwości z działaniem wentylacji przy takim rozwiązaniu. Rekuperator to koszt ok. 16 000 zł - zwróci się, lub nie po ok. 20 latach. Czy w grę wchodzi sama wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna bez rekuperatora? Jeśli Pan pozwoli to jeszcze skorzystam z potencjalnej możliwości podpowiedzi. Co radzi Pan na izolację stropu parteru, przy założeniu, że poddasze jest użytkowe i ocieplone? Strop drewniany z polepą, ślepym pułapem i deskowaniem. Perlit, celulozę, keramzyt? Możliwości jest wiele, trudno nie mając doświadczenia się na coś zdecydować.

Pozdrawiam

Marek

Edytowane przez MkropkaB

O keramzycie:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Keramzyt

Generalnie - wypalone gliniane kulki.

Jak piszą - bardzo dobrze zatrzymuje wodę.

Na początku dokładnie bym sprawdził w jaki sposób zrobiono tam hydroizolację. Sposobów było kilka...

Trzeba by ją naprawić, jeżeli potrzeba i wzmocnić, jeżeli rezygnujemy z podłogi wentylowanej.

Idąc w kierunku energooszczędności trzeba by zrezygnować.

Wentylacja mechaniczna BEZ rekuperacji to bardzo dobry pomysł.

Wsparłbym ją jakimś GWC.

Sporo zależy od tego ile jest miejsca na termoizolację. Oraz od tego jak duża jest ta podłoga. (koszt).

To poddasze jest ogrzewane?

Nad tym trzeba by pomyśleć.

Adam M.

Zastanawiałem się jak najskuteczniej odizolować strop, ale raczej akustycznie, nie termicznie. Podłoga pływająca na płytach drzewnych wystarczy? Glikolowiec do zrealizowania, niestety koparka na tył domu nie wjedzie. Z przodu miejsca zbyt mało i zagospodarowane. Z tyłu ręcznie kopać? Muszę się wgłębić w temat i zobaczyć ile trzeba wykopać.

• 2 weeks później...
Czytam i czytam, analizuję wątki o wentylacji i GWC, mętlik w głowie się robi, ale to dobrze! Pojawiają się wątpliwości i człowiek inaczej myśleć zaczyna. Przetrawiłem większość opisywanych tu głównych zagadnień i cały czas męczy mnie ta wentylowana podłoga i ogólnie system wentylacji w całym domu. Zastanawiam się, czy uzasadnionym byłoby doprowadzić pod tę podłogę wentylowaną powietrze z GWC. Czerpnia na ogrodzie i kanałami do każdego pomieszczenia. Zasypać tę pustkę keramzytem jakimś i niech sobie ten wiaterek tam hula. Wywiew na wentylatorach. Co o tym myślicie?

• 4 months później...

Witam po czasie. Podłogi zerwane, będzie papa i perlit. Jak wykonać połączenie izolacji poziomej z podłogową w takim przypadku? Czy wystarczy wywinięcie papy na ścianę? Miejscami papy z izolacji poziomej wystaje niewiele. Może najpierw zagruntować dysperbitem i nałożyć masę KMB a na to przygrzać papę? Miejscami fundament jest mocno wilgotny. Drugie pytanie dotyczy podłogi na poddaszu użytkowym. Wybrałem luźne części polepy. Mam zamiar wyłożyć całość agrotkaniną i uzupełnić perlitem do wysokości belek stropowych. Na belki filc, deski calówki lub płyta MFP i co dalej? Pozdrawiam

PA250320.jpg