Buhaj47 22.07.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Obecnie wiercę dziury w suficie z płyty, żeby podłączyć lampy. W suficie jest tylko jeden kabel, a żarówek mają być trzy. Instalacja jest podłączona do włącznika prądu, trzeba tylko podłączyć kabel do lamp. Jak to zrobić, za pomocą jakiejś kostki? Wszystkie trzy lampy mają zapalać się i gasnąć jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.07.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Proste :- żyła fazowa z żyłą fazową i odejście na każdą lampę (na stopkę żarówki)- żyła neutralna przewodu z neutralną i odejście na każdą lampę (gwint żarówki)- żyła ochronna z żyłą ochronną i odejścia na obudowy lamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buhaj47 22.07.2017 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Jestem laikiem w tej kwestii i nie za bardzo rozumiem - ze ściany wychodzi jeden kabel z dwiema żyłami (brązowa i niebieska), do tego mam trzy żarówki. Jak niby mam rozdzielić kabel na żarówki, za pomocą kostek Wago? Każda z lamp jest w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 22.07.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Obecnie wiercę dziury w suficie z płyty, żeby podłączyć lampy. A wiesz , że wiercąc dziury w płycie stropowej osłabiasz jej wytrzymałość ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buhaj47 22.07.2017 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Wiem, ale nie ma innego wyjścia, podczas remontu kabel został schowany nad płytą, więc inaczej go nie wyciągnę. Ponawiam pytanie odnośnie kabli - jak go rozdzielić na trzy osobne lampy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 22.07.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Ale to będą "gołe" żarówki zwisające z sufitu? Bo każda współczesna oprawa ma już wbudowaną kostkę z odpowiednimi podłączeniami opraw.Jeżeli ktoś nie potrafi dokonać naprawdę tak prostego połączenia, to raczej nie powinien się dotykać do instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts