Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obecnie wiercę dziury w suficie z płyty, żeby podłączyć lampy. W suficie jest tylko jeden kabel, a żarówek mają być trzy. Instalacja jest podłączona do włącznika prądu, trzeba tylko podłączyć kabel do lamp. Jak to zrobić, za pomocą jakiejś kostki? Wszystkie trzy lampy mają zapalać się i gasnąć jednocześnie.
https://forum.murator.pl/topic/230867-pod%C5%82%C4%85czenie-trzech-%C5%BCar%C3%B3wek-jednym-kablem/

Proste :

- żyła fazowa z żyłą fazową i odejście na każdą lampę (na stopkę żarówki)

- żyła neutralna przewodu z neutralną i odejście na każdą lampę (gwint żarówki)

- żyła ochronna z żyłą ochronną i odejścia na obudowy lamp

Jestem laikiem w tej kwestii i nie za bardzo rozumiem - ze ściany wychodzi jeden kabel z dwiema żyłami (brązowa i niebieska), do tego mam trzy żarówki. Jak niby mam rozdzielić kabel na żarówki, za pomocą kostek Wago? Każda z lamp jest w innym miejscu.
Wiem, ale nie ma innego wyjścia, podczas remontu kabel został schowany nad płytą, więc inaczej go nie wyciągnę. Ponawiam pytanie odnośnie kabli - jak go rozdzielić na trzy osobne lampy?

Ale to będą "gołe" żarówki zwisające z sufitu? Bo każda współczesna oprawa ma już wbudowaną kostkę z odpowiednimi podłączeniami opraw.

Jeżeli ktoś nie potrafi dokonać naprawdę tak prostego połączenia, to raczej nie powinien się dotykać do instalacji elektrycznej.