Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - jak wykonać dylatacje

milsa666

Recommended Posts

Cześć

Napiszcie proszę jak robiliście dylatacje (chodzi mi o te pomiędzy pomieszczeniami i dzielące duże pomieszczenie).

Wbiłem sobie do głowy, że w takich przypadkach trzeba stosować profile dylatacyjne przez które przechodzą rurki w peszlach.

Zastanawia mnie jednak słaba dostępność tych profili oraz fakt, że jak przeglądam filmy na youtube to prawie nigdzie tego nie ma - są peszle w przejściach i to wszystko.

Dodatkowo naczytałem się, że dylatacja musi dochodzić do ocieplenia/foli, ale natknąłem się również na opisy, że głębokość nacięć świeżej wylewki powinna wynosić 3-4 cm. U mnie będzie mixokret.

Jak to w końcu jest?

Z jednej strony dylatacja "totalna" z drugiej "częściowa"

No i pytanie do peszli - czy są one nacinane i montowana rurka czy trzeba nasunąć go na początku?

Z góry dziękuję

W przejściach pomiędzy pokojami podwójna dylatacja (z powierzchniami ściany). Dylatacje zrobi ci wykonawca wylewki nacinając świeżą wylewkę kielnią. Jeśli będą tam kafle, też muszą w tym miejscu być przecięte. Przemyśl gdzie będą kafle i jak będą układane, żeby nie zrobili ci dylatacji przez środek pomieszczenia z kafelkami. Mi tak zrobili i glazurnik musiał kleić wylewkę. Na szczęście kafle nie pękły w tym miejscu (już 7 lat).

W innym miejscu zamiast kafle przeciąć (kafle 60 cm gres polerowany) to nacinał je z dwóch stron twierdząc że same pękną w miejscu nacięcia. Pękały, ale w innym miejscu - dwa razy kucie i wymiana pękniętych kafli (robił ten sam glazurnik na swój koszt).

W łazience glazurnik położył cale kafle na dylatacji (w przestrzeni drzwi) i jeden kafel pękł :mad:.A że kafel wchodził pod framugę drzwi i pod wannę to już nie miałem siły na kolejne kucie.

Edytowane przez panfotograf

Ok. Dzięki za informacje. Coś czułem, że z tymi profilami jest coś nie tak. Pewnie bardziej się przydają przy wylewce anhydrytowej. Rozumiem że dylatacje w dużym pomieszczeniu też robione kielnią? Tzn. tam gdzie nie ma rurek "cięcie" po całości, a nad rurkami do peszla? Czy te peszle spina się jeszcze czymś żeby trzymały kształt?