milsa666 23.07.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Cześć Napiszcie proszę jak robiliście dylatacje (chodzi mi o te pomiędzy pomieszczeniami i dzielące duże pomieszczenie).Wbiłem sobie do głowy, że w takich przypadkach trzeba stosować profile dylatacyjne przez które przechodzą rurki w peszlach.Zastanawia mnie jednak słaba dostępność tych profili oraz fakt, że jak przeglądam filmy na youtube to prawie nigdzie tego nie ma - są peszle w przejściach i to wszystko.Dodatkowo naczytałem się, że dylatacja musi dochodzić do ocieplenia/foli, ale natknąłem się również na opisy, że głębokość nacięć świeżej wylewki powinna wynosić 3-4 cm. U mnie będzie mixokret.Jak to w końcu jest?Z jednej strony dylatacja "totalna" z drugiej "częściowa" No i pytanie do peszli - czy są one nacinane i montowana rurka czy trzeba nasunąć go na początku? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 23.07.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Daruj sobie te dylatacje, wystarczą peszle / otuliny na przejścia. Ekipa od wylewek natnie Ci wylewki i wszystko będzie dobrze. Nie przejmuj się tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 23.07.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Pamiętaj, że musi być naciete tak jak pójdą płytki. Jeżeli zrobią w złym miejscu to później będziesz miał problem z płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 23.07.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 (edytowane) W przejściach pomiędzy pokojami podwójna dylatacja (z powierzchniami ściany). Dylatacje zrobi ci wykonawca wylewki nacinając świeżą wylewkę kielnią. Jeśli będą tam kafle, też muszą w tym miejscu być przecięte. Przemyśl gdzie będą kafle i jak będą układane, żeby nie zrobili ci dylatacji przez środek pomieszczenia z kafelkami. Mi tak zrobili i glazurnik musiał kleić wylewkę. Na szczęście kafle nie pękły w tym miejscu (już 7 lat). W innym miejscu zamiast kafle przeciąć (kafle 60 cm gres polerowany) to nacinał je z dwóch stron twierdząc że same pękną w miejscu nacięcia. Pękały, ale w innym miejscu - dwa razy kucie i wymiana pękniętych kafli (robił ten sam glazurnik na swój koszt). W łazience glazurnik położył cale kafle na dylatacji (w przestrzeni drzwi) i jeden kafel pękł .A że kafel wchodził pod framugę drzwi i pod wannę to już nie miałem siły na kolejne kucie. Edytowane 23 Lipca 2017 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 23.07.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 No i pytanie do peszli - czy są one nacinane i montowana rurka czy trzeba nasunąć go na początku? Wystarczy naciąć i nasunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 23.07.2017 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Ok. Dzięki za informacje. Coś czułem, że z tymi profilami jest coś nie tak. Pewnie bardziej się przydają przy wylewce anhydrytowej. Rozumiem że dylatacje w dużym pomieszczeniu też robione kielnią? Tzn. tam gdzie nie ma rurek "cięcie" po całości, a nad rurkami do peszla? Czy te peszle spina się jeszcze czymś żeby trzymały kształt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts