buchi 23.07.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Witam, planuję budowę domu i zastanawiam się jak maksymalnie zabezpieczyć i umożliwić rozbudowę instalacji elektrycznej. W pomieszczeniu gospodarczym chcę zrobić "szafę", która będzie rozdzielała prąd na poszczególne pomieszczenia. W tej szafie będą zamontowane bezpieczniki (tylko jakie?) aby maksymalnie zabezpieczyć instalację i urządzenia przed przepięciami. Instalacja będzie posiadała zasilanie awaryjne w postaci UPS'a i agregatu prądotwórczego zdolnego zasilić wszystkie urządzenia w domu (również bramy, rolety, pompy basenowe oraz inne sprzęty wokół domu) oraz panele fotowoltaiczne. Całe oświetlenie planuję zrobić na 12V instalacji i zastosować LED. Tutaj pojawia się pytanie jak zmienić prąc 230V na 12V już w szafie rozdzielczej? Wszystko ma być sterowane zdalnie dzięki automatyce domowej np. FIBARO. Jak zabezpieczyć instalację już w szafie aby nie trzeba było stosować listw antyprzepięciowych? Oraz jak wcześniej pytałem zmienić prąd 230V na 12V bez zbędnego wydzielania ciepła itp. Pytania dodatkowe:- Jaki agregat zastosować? (moc, paliwo, marka)- Czy taką instalację jest w stanie wykonać dobry elektryk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.07.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Dobry elektryk sobie poradzi.A na podstawie dobrego projektu - jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buchi 23.07.2017 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Dobry elektryk sobie poradzi. A na podstawie dobrego projektu - jeszcze lepiej. Czy po taki projekt mam się zgłosić do elektryka czy gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.07.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Projekt może wykonać tylko projektant branży elektrycznej, po waszych szczegółowych uzgodnieniach co do życzeń "zamawiającego", czyli Twoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts