Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od czego zacząć remont dużego domu, z lat 90? wymian wszystkich instalacji/modernizac

Recommended Posts

Witam!

Posiadam dom 320m^2 plus strych ok 80m^2, parter jak i I piętro wysokość, 2,7m, II piętro 2,4m, strych schodzi od 0 do 4,5m w najwyższym punkcie, ściany wykonane z betonu komórkowego, szerokości 45cm, (obecnie nie wiem czy pomiędzy pustakami mam szczelinę)

Obecnie nie ocieplony, stare okna drewniane 2-szybowe nie które w bardzo kiepskim stanie wypaczone, inne jeszcze ok, dach eternit, Instalacja C.O grawitacyjna, obecne koszty eksploatacji są dramatycznie wysokie, sezon opałowy ok 10 ton węgla kamiennego+drewno

Obecnie nie wiem od czego zacząć, najlepiej wszystko, ocieplić, wymienić okna, instalację, dach, niestety nie mam na to kasy, obecnie dysponuję mizerną kwotą 20 tyś, zł chodź mam plan zapożyczyć się :)

Na pierwszy ogień chciałbym wymienić okna, te które nie nadają się do użytku, następnie wymiana C.O, ocieplenie i wymiana dachu.

Największy mój dylemat w jaki sposób wykonać instalację CO, a tak naprawdę czy ją "zasilać", o pompie ciepła mogę zapomnieć :(, zostaje mi drewno, "eko" groszek i biomasa, gaz w razie awarii, braku paliwa stałego. Posiadam las iglasty, skąd mogę pozyskiwać drewno sosnowe, jak i trochę liściastych np. brzoza, jako główne paliwo skłaniałbym się do eko groszku lub do pieca zgazowującego drewno , nie wiem jak to jest teraz z importem eko groszku z zagranicy, mam możliwości magazynowania na podwórku ok 20 ton. do tego chciałbym zamontować kolektory słoneczne, mam duże możliwości magazynowania energii cieplnej w zasobnikach wody (duża piwnica) co do samej instalacji zastanawiam się nad rozdzielaczem na każdym piętrze, głównym pionie z PP, i rur PEX do grzejników od rozdzielacza. Prawie wszystkie zakresy robót zamierzam wykonać sam :)

Proszę o wszystkie sugestie które pomogą mi zmodernizować dom :)

Pozdrawiam!

Aby ogrzać ten dom to bryła weźmie tyle energii ile musi.

Trzeba by się skupić na tym - aby musiała brać możliwie mało.

Czyli - termomodernizacja.

Jak tę energię wpompuje się w bryłę - to kwestia pracochłonności i doboru nośnika.

Czemu kaloryfery?

Nie da się tam zrobić podłogówki po całości?

Podłogówka tyleż grzeje co "świeci" ciepłem a przez to pracuje oszczędniej jak układ na kaloryferach.

Wentylacja jest bardzo istotnym elementem termomodernizacji.

Układ grawitacyjny potrafi "ukraść" bardzo wiele ciepła wcale nie oferując komfortu.

Grzejesz kaloryferem powietrze do dość wysokiej temperatury, to ono NATYCHMIAST znajduje sobie kratkę pod sufitem i oddala się nią zabierając Twoje złotówki.

Pomyśl nad wentylacją mechaniczną. W pełni sterowalną.

Poczytaj o buforze ciepła. DA SIĘ do niego podpiąć i solary i powietrzną PC i każdy rodzaj kotła - jednocześnie.

Przy okazji masz CWU.

Może warto zrobić to co trzeba DOBRZE zamiast SZYBKO i rozłożyć prace na dwa czy kilka sezonów? Robić po kawałku na tyle na ile sił i kasy starczy?

Adam M.

Z grubsza o kolejności o najlepszych skutkach dla kieszeni.

Najlepiej robić to własnymi środkami, stopniowo. Chyba tylko na izolację stropu można sobie pozwolić na kredyt, ale na resztę już nie tak bardzo.

Po pierwsze: ułóż izolację na podłodze strychu. Mając taki metraż to nie się co bawić w zagracanie go. Jak będziesz miał ochotę na to po latach, to wtedy zrobisz podłogę na legarach. Teraz szkoda na to kasy. Ładuj 25-30cm wełny albo perlit. Jak będzie dana wełna, to dostęp do strychu dla kun musi być niemożliwy. Kupno i ułożenie samodzielnie 2x15cm wełny to ~2500zł. Robota spłaci się w 2-3 lata( sic!)

Po drugie: bufor ciepła z wężownicą cwu. Nie będziesz musiał wymieniać kotła zbyt wcześnie, bojlera nie będziesz wymieniać wcale, przy instalacji CO będziesz mógł zmieniać co ci się tylko spodoba. Możesz np. stopniowo wymieniać kaloryfery na podłogówkę, ciągnąc alternatywne CO. Koszt robionego częściowo samodzielnie bufora, ok 2000l pojemności z minimum 20cm dobrej(perlitowej) izolacij wyjdzie cię poniżej 10000zł

Wentylacja mechaniczna powinna wyprzedzić wymianę okien. Mówię o wentylacji, nie rekuperacji. Inaczej koszt licz x2

Następnie wymiana okien. Pomyśl o ociepleniu ościeży tak samo jak ściany. Okna w tym ościeża powinny być naprawdę szczelne- montażu trzeba dopilnować, bo w branży się dopiero tego uczą jak montować na taśmach.

Potem zrób ocieplenie ścian domu.

Dach wymieniaj w momencie jak to będzie konieczne, nie spiesz się z tym jak jeszcze dobrze ten eternit funkcjonuje.

• 2 weeks później...

Dzięki Panowie za sugestie :), podłogówka cały czas mi lata po głowie, na parterze jak i na I pietrze jak najbardziej chcę zrobić, ale na II mam dokładnie 2,38 wysokości, odjąć podłogówkę, będzie ok 2,28m czy to aby nie bedzię za nisko? Nad wentylacją mechaniczną również się zastanawiam, jak i GWC, a z czasem do tego rekuperator, na bufor miejsce mam w piwnicy, obecnie posiadam bardzo dobrej jakości beczki stalowe 200l, ale raczej z tego nie zrobię niczego konkretnego, postaram się załatwić się jakiś zbiornik :).

Co do docieplenia strychu mam ok 220m^2 15cm, wyściele ją na stropie, miałem docieplić dach ale to nie ma sensu, gdyż za jakiś czas chcę go zmienić, dziury w eternicie załatam.

w tym sezonie chcę wymienić okna na II pietrze, założyć wentylację, bufor, CO, CWO i instalację elektryczną na II pietrze

( tylko 1 piętro chcę zrobić mieszkalne.

Mam dylemat co z tym ogrzewaniem na II pietrze? czy 2,3 nie będzie zanisko?