Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na paliwo stałe i termostaty

lukaszNMR

Recommended Posts

Jako nowy na forum, witam Wszystkich i pozdrawiam.

Myślę nad założeniem termostatów (teraz nie ma żadnego) na grzejnikach (nowoczesne - metalowe) w domu ok 180m2 z kotłem na paliwo stałe (drewno).

Kocioł zasila tez bojler na cwu.

Dom ma 3 kondygnacje (parter, 1 piętro, 2 piętro (poddasze), jest tez piwnica ), wybudowany w latach 70, ale całe ocieplenie (styropian) oraz 2 piętro wraz z dachem są nowe, mają ok 5 lat.

Kocioł (ok 19kw ) rozpalany jest na maxa, spalanie jest ok - nie kopci, nie dusi się.

Problem polega na tym że, po rozpaleniu na 2 pietrze temperatura to 25-26 stopni, na 1 piętrze jest jeszcze cieplej, a na parterze jest ok 18-20 stopni.

Temperatura na piecu nie jest wysoka - ok 50 stopni.

Myślę nad założeniem termostatów, aby zmniejszyć temperaturę na piętrach, co powinno zwiększyć temperaturę na piecu i zwiększyć na parterze.

Czy teoria będzie miała odzwierciedlenie w praktyce, bo słyszałem opinie fachowców , którzy twierdzą, że to nie zadziała.

PS: Nie spodziewam, się ideału takiego jak w blokach, ale jeśli mogę podnieść komfort montując termostaty za 500 zł to myślę, że warto.

Pozdrawiam.

Edytowane przez lukaszNMR

Jako nowy na forum, witam Wszystkich i pozdrawiam.

Myślę nad założeniem termostatów (teraz nie ma żadnego) na grzejnikach (nowoczesne - metalowe) w domu ok 180m2 z kotłem na paliwo stałe (drewno).

Kocioł zasila tez bojler na cwu.

Dom ma 3 kondygnacje (parter, 1 piętro, 2 piętro (poddasze), jest tez piwnica ), wybudowany w latach 70, ale całe ocieplenie (styropian) oraz 2 piętro wraz z dachem są nowe, mają ok 5 lat.

Kocioł (ok 19kw ) rozpalany jest na maxa, spalanie jest ok - nie kopci, nie dusi się.

Problem polega na tym że, po rozpaleniu na 2 pietrze temperatura to 25-26 stopni, na 1 piętrze jest jeszcze cieplej, a na parterze jest ok 18-20 stopni.

Temperatura na piecu nie jest wysoka - ok 50 stopni.

Myślę nad założeniem termostatów, aby zmniejszyć temperaturę na piętrach, co powinno zwiększyć temperaturę na piecu i zwiększyć na parterze.

Czy teoria będzie miała odzwierciedlenie w praktyce, bo słyszałem opinie fachowców , którzy twierdzą, że to nie zadziała.

PS: Nie spodziewam, się ideału takiego jak w blokach, ale jeśli mogę podnieść komfort montując termostaty za 500 zł to myślę, że warto.

Pozdrawiam.

500 może nie starczyć , zależy ile masz, pomieszczeń/grzejników . Ja na poddaszu zastosowałem zwykłe termostaty grzejnikowe i ścienne - zamykają się jak osiągną żądaną temperature , bądź przymykają odpowiednio % do tego co mają zadane . Zwykle koło 17 zamykają się całkiem by zejść z 21 w dzień , na 19 do spania . Na parterze w poprzednim sezonie zamontowałem w 2 pomieszczeniach termostaty wifi (poprostu bajka z obsługą ze smartfona) około 200-250 za bramkę + około 150 za termostat grzejnikowy i trochę ponad 100 za ścienny .

Ciepło z dołu idzie klatką schodową w górę , ale bez przesady jeśli jest mała. Termostatami ogarniam w swoim przypadku temperatury by spało się komfortowo u góry . Nie mam zaworu 3 ani 4 drogowego - kocioł na pellet (zadane temperatury 60-70st , z histerezą dobija do 90)+ bufor 500l a, a na nim temperatury zadane 45 do 60 stopni większe mrozy

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nikt nie napisał, że głowice zdecydowanie nie zdadzą egzaminu, więc zacznę chyba od ich montażu. Grzejników na pietrach jest 9 sztuk, więc +/- 500 zł powinno starczyć.

Co do kryzowania to ok, ale jako nastawy podstawowe.

Obecnie są zamontowane proste zawory na grzejnikach, takie zakręcane ręcznie i uwierzcie mi, że nie da się tym sterować.

Z tym zaworem 3-4 drogowym to tez ciekawa podpowiedź do rozważenia.

Obawiam się, że żeby było fajnie to należy:

- odpowiednio skryzować,

- zamontować zawór 4 drogowy,

- zamontować termostaty

- i to wygeneruje potrzebę montażu bufora...

...a miała to być tylko mała (tania) modernizacja :)

Dom identyczny. Pierwsza regulacja to podmienianie grzejników pomiędzy pomieszczeniami i piętrami. W zaworach termostatycznych mam przesłonę -

regulacja przepływu tym ustawiłem że grzejniki prawie jednakowo się rozgrzewają. Potem zamontowane zostały głowice z termostatami na grzejnikach.

Parter wolno się nagrzewa piętro i poddasze szybko. Termostaty są tu potrzebne.

Witam,

Zastosowanie zaworów termostatycznych przy grzejnikach powinno rozwiązać Pański problem. Zawór pod wpływem temperatury pomieszczenia oraz zadanej temperatury na zaworze będzie regulował przepływ wody w instalacji przed grzejnikiem. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 8 months później...