Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jako nowy na forum, witam Wszystkich i pozdrawiam.

Myślę nad założeniem termostatów (teraz nie ma żadnego) na grzejnikach (nowoczesne - metalowe) w domu ok 180m2 z kotłem na paliwo stałe (drewno).

Kocioł zasila tez bojler na cwu.

Dom ma 3 kondygnacje (parter, 1 piętro, 2 piętro (poddasze), jest tez piwnica ), wybudowany w latach 70, ale całe ocieplenie (styropian) oraz 2 piętro wraz z dachem są nowe, mają ok 5 lat.

Kocioł (ok 19kw ) rozpalany jest na maxa, spalanie jest ok - nie kopci, nie dusi się.

Problem polega na tym że, po rozpaleniu na 2 pietrze temperatura to 25-26 stopni, na 1 piętrze jest jeszcze cieplej, a na parterze jest ok 18-20 stopni.

Temperatura na piecu nie jest wysoka - ok 50 stopni.

Myślę nad założeniem termostatów, aby zmniejszyć temperaturę na piętrach, co powinno zwiększyć temperaturę na piecu i zwiększyć na parterze.

Czy teoria będzie miała odzwierciedlenie w praktyce, bo słyszałem opinie fachowców , którzy twierdzą, że to nie zadziała.

PS: Nie spodziewam, się ideału takiego jak w blokach, ale jeśli mogę podnieść komfort montując termostaty za 500 zł to myślę, że warto.

Pozdrawiam.

Edytowane przez lukaszNMR
https://forum.murator.pl/topic/230916-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-i-termostaty/

Na pewno. Tylko może się okazać, że zaczniesz kisić kocioł. Dobrze by było oprócz tego dołożyć jeszcze zawór 4- drogowy i na kotle utrzymywać stale np. 60'C a na kaloryfery puszczać 40-60 stopni w zależności od zapotrzebowania.
https://forum.murator.pl/topic/230916-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-i-termostaty/#findComment-7382980

Jako nowy na forum, witam Wszystkich i pozdrawiam.

Myślę nad założeniem termostatów (teraz nie ma żadnego) na grzejnikach (nowoczesne - metalowe) w domu ok 180m2 z kotłem na paliwo stałe (drewno).

Kocioł zasila tez bojler na cwu.

Dom ma 3 kondygnacje (parter, 1 piętro, 2 piętro (poddasze), jest tez piwnica ), wybudowany w latach 70, ale całe ocieplenie (styropian) oraz 2 piętro wraz z dachem są nowe, mają ok 5 lat.

Kocioł (ok 19kw ) rozpalany jest na maxa, spalanie jest ok - nie kopci, nie dusi się.

Problem polega na tym że, po rozpaleniu na 2 pietrze temperatura to 25-26 stopni, na 1 piętrze jest jeszcze cieplej, a na parterze jest ok 18-20 stopni.

Temperatura na piecu nie jest wysoka - ok 50 stopni.

Myślę nad założeniem termostatów, aby zmniejszyć temperaturę na piętrach, co powinno zwiększyć temperaturę na piecu i zwiększyć na parterze.

Czy teoria będzie miała odzwierciedlenie w praktyce, bo słyszałem opinie fachowców , którzy twierdzą, że to nie zadziała.

PS: Nie spodziewam, się ideału takiego jak w blokach, ale jeśli mogę podnieść komfort montując termostaty za 500 zł to myślę, że warto.

Pozdrawiam.

500 może nie starczyć , zależy ile masz, pomieszczeń/grzejników . Ja na poddaszu zastosowałem zwykłe termostaty grzejnikowe i ścienne - zamykają się jak osiągną żądaną temperature , bądź przymykają odpowiednio % do tego co mają zadane . Zwykle koło 17 zamykają się całkiem by zejść z 21 w dzień , na 19 do spania . Na parterze w poprzednim sezonie zamontowałem w 2 pomieszczeniach termostaty wifi (poprostu bajka z obsługą ze smartfona) około 200-250 za bramkę + około 150 za termostat grzejnikowy i trochę ponad 100 za ścienny .

Ciepło z dołu idzie klatką schodową w górę , ale bez przesady jeśli jest mała. Termostatami ogarniam w swoim przypadku temperatury by spało się komfortowo u góry . Nie mam zaworu 3 ani 4 drogowego - kocioł na pellet (zadane temperatury 60-70st , z histerezą dobija do 90)+ bufor 500l a, a na nim temperatury zadane 45 do 60 stopni większe mrozy

https://forum.murator.pl/topic/230916-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-i-termostaty/#findComment-7383329

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nikt nie napisał, że głowice zdecydowanie nie zdadzą egzaminu, więc zacznę chyba od ich montażu. Grzejników na pietrach jest 9 sztuk, więc +/- 500 zł powinno starczyć.

Co do kryzowania to ok, ale jako nastawy podstawowe.

Obecnie są zamontowane proste zawory na grzejnikach, takie zakręcane ręcznie i uwierzcie mi, że nie da się tym sterować.

Z tym zaworem 3-4 drogowym to tez ciekawa podpowiedź do rozważenia.

Obawiam się, że żeby było fajnie to należy:

- odpowiednio skryzować,

- zamontować zawór 4 drogowy,

- zamontować termostaty

- i to wygeneruje potrzebę montażu bufora...

...a miała to być tylko mała (tania) modernizacja :)

https://forum.murator.pl/topic/230916-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-i-termostaty/#findComment-7385014

Dom identyczny. Pierwsza regulacja to podmienianie grzejników pomiędzy pomieszczeniami i piętrami. W zaworach termostatycznych mam przesłonę -

regulacja przepływu tym ustawiłem że grzejniki prawie jednakowo się rozgrzewają. Potem zamontowane zostały głowice z termostatami na grzejnikach.

Parter wolno się nagrzewa piętro i poddasze szybko. Termostaty są tu potrzebne.

https://forum.murator.pl/topic/230916-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-i-termostaty/#findComment-7385208

Witam,

Zastosowanie zaworów termostatycznych przy grzejnikach powinno rozwiązać Pański problem. Zawór pod wpływem temperatury pomieszczenia oraz zadanej temperatury na zaworze będzie regulował przepływ wody w instalacji przed grzejnikiem. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

https://forum.murator.pl/topic/230916-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-i-termostaty/#findComment-7386115

• 8 months później...