Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja mebli - jak rozjaśnić okleinę?

boro0005

Recommended Posts

Witam,

Posiadam meble, które jak na swój wiek są w bardzo dobrym stanie. Pomyślałem więc, że zamiast je wyrzucać mógłbym je pomalować tak, aby pasowały do nowego łóżka i stolika. Koncepcja jest taka, aby z mebli oklejonych czymś przypominającym olchę(?) zrobić przypominające brzozę. Pytanie czy da się i jak tego dokonać? Rozumiem, że farba będzie wyglądać nienaturalnie i zakryje fakturę drewna więc to chyba musiałoby być coś przeźroczystego? Proszę o poradę bo w ogóle się w tym nie orientuję, jedyne co znalazłem w czeluściach internetu to malowanie mebli na biało co w moim przypadku jest nie do zaakceptowania.

Zdjęcie aktualnego koloru mebli w załączniku

20170724_161740.jpg

http://www.penny.pl/porady/lugowanie-drewna/

Nie wierz w te podane ceny!

Kret do rur w markecie to 8zł/pudełko.

To dokładnie ług sodowy, wodorotlenek sodu w "perełkach".

Potrzeba trochę świeżej deszczówki, dosypać i masz ten szuwax za stówę...

Adam M.

Wydaje się, że tylko eksperyment coś może pomóc.

Nie co dzień robi się takie działania.

Okleić? Wprawa by się przydała i jakieś mądre narzędzia.

Może zajrzeć do jakiegoś stolarza i pogadać?

Coś doradzi.

Adam M.

Witam,

Posiadam meble, które jak na swój wiek są w bardzo dobrym stanie. Pomyślałem więc, że zamiast je wyrzucać mógłbym je pomalować tak, aby pasowały do nowego łóżka i stolika. Koncepcja jest taka, aby z mebli oklejonych czymś przypominającym olchę(?) zrobić przypominające brzozę. Pytanie czy da się i jak tego dokonać? Rozumiem, że farba będzie wyglądać nienaturalnie i zakryje fakturę drewna więc to chyba musiałoby być coś przeźroczystego? Proszę o poradę bo w ogóle się w tym nie orientuję, jedyne co znalazłem w czeluściach internetu to malowanie mebli na biało co w moim przypadku jest nie do zaakceptowania.

Zdjęcie aktualnego koloru mebli w załączniku

[ATTACH=CONFIG]393703[/ATTACH]

Masz pewność, że to okleina drewniana? Środki do usuwania powłok malarsko - lakierniczych to nie jest to samo, co ług sodowy. Z ługiem jest problem, bo nieumiejętnie użyty może spowodować plamy. Nie znasz się na tym więc lepiej zainwestuj w jakiś fabryczny środek. Oczywiście, jak Adam pisał najpierw sprawdź gdzieś z tyłu. Edytowane przez perm

Nie wiem czy to drewniana okleina

No to warto najpierw to sprawdzić. Jeżeli meble są w laminacie to smarowanie tego czym kolwiek nie przyniesie efektu więc szkoda kasy na inwestycje w chemię. Weź papier ścierny i w mało widocznym miejscu spróbuj zeszlifować delikatnie okleinę. Jeżeli po krótkim szlifowaniu stracisz rysunek drewna a pojawi się (najprawdopodobniej) biały film - mebel jest laminowany i dupa z renowacji. Jeżeli rysunek drewna zostanie zachowany to mebel jest najprawdopodobniej fornirowany i można coś próbować.

Niestety tego forniru jest tam nie więcej niż 0,5-1mm więc działanie chemii ciężko przewidzieć.

U mnie po oszlifowaniiu pilnikiem tak to wygląda:

20170726_085826.jpg

Rozumiem, że to laminat i nie ma żadnej możliwości poprawy/odświeżenia wyglądu? Gdyby to było drzewo to pewnie bym coś wynalazł w rozmaitych poradnikach, ale na tą nieszczęsną okleinę nie mam pomysłu. Jeżeli koszty modernizacji też miałyby być wysokie (podobne do kupna innych mebli) to też sobie odpuszczę.