boro0005 24.07.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Witam, Posiadam meble, które jak na swój wiek są w bardzo dobrym stanie. Pomyślałem więc, że zamiast je wyrzucać mógłbym je pomalować tak, aby pasowały do nowego łóżka i stolika. Koncepcja jest taka, aby z mebli oklejonych czymś przypominającym olchę(?) zrobić przypominające brzozę. Pytanie czy da się i jak tego dokonać? Rozumiem, że farba będzie wyglądać nienaturalnie i zakryje fakturę drewna więc to chyba musiałoby być coś przeźroczystego? Proszę o poradę bo w ogóle się w tym nie orientuję, jedyne co znalazłem w czeluściach internetu to malowanie mebli na biało co w moim przypadku jest nie do zaakceptowania. Zdjęcie aktualnego koloru mebli w załączniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 http://www.penny.pl/porady/lugowanie-drewna/ Nie wierz w te podane ceny!Kret do rur w markecie to 8zł/pudełko.To dokładnie ług sodowy, wodorotlenek sodu w "perełkach".Potrzeba trochę świeżej deszczówki, dosypać i masz ten szuwax za stówę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Praca tylko w rękawiczkach.Substancja mocno żrąca.Po wybieleniu dobrze wypłukać i wytrzeć.Zrób próbkę na czymś, czego Ci nie zal.Nie spodoba się - wrzucisz do kotłowni... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boro0005 25.07.2017 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Dziękuję za szybką odpowiedź! Jaki powinien być stosunek kreta/wody? I czy okleina nie napęcznieje pod wpływem ługu/wody po przemyciu? Rozważałem też okleinę, ale nie wiem czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.07.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Wydaje się, że tylko eksperyment coś może pomóc.Nie co dzień robi się takie działania.Okleić? Wprawa by się przydała i jakieś mądre narzędzia.Może zajrzeć do jakiegoś stolarza i pogadać?Coś doradzi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.07.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 (edytowane) Witam, Posiadam meble, które jak na swój wiek są w bardzo dobrym stanie. Pomyślałem więc, że zamiast je wyrzucać mógłbym je pomalować tak, aby pasowały do nowego łóżka i stolika. Koncepcja jest taka, aby z mebli oklejonych czymś przypominającym olchę(?) zrobić przypominające brzozę. Pytanie czy da się i jak tego dokonać? Rozumiem, że farba będzie wyglądać nienaturalnie i zakryje fakturę drewna więc to chyba musiałoby być coś przeźroczystego? Proszę o poradę bo w ogóle się w tym nie orientuję, jedyne co znalazłem w czeluściach internetu to malowanie mebli na biało co w moim przypadku jest nie do zaakceptowania. Zdjęcie aktualnego koloru mebli w załączniku [ATTACH=CONFIG]393703[/ATTACH]Masz pewność, że to okleina drewniana? Środki do usuwania powłok malarsko - lakierniczych to nie jest to samo, co ług sodowy. Z ługiem jest problem, bo nieumiejętnie użyty może spowodować plamy. Nie znasz się na tym więc lepiej zainwestuj w jakiś fabryczny środek. Oczywiście, jak Adam pisał najpierw sprawdź gdzieś z tyłu. Edytowane 25 Lipca 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boro0005 25.07.2017 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Nie wiem czy to drewniana okleina. Fabryczny środek tzn? Co do ługu to na stronie piatypokoj Pani używa Flugger Natural Wood za 19zł, więc myślę o czymś takim skoro nigdy nie robiłem kreciego roztworu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.07.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Nie wiem czy to drewniana okleina No to warto najpierw to sprawdzić. Jeżeli meble są w laminacie to smarowanie tego czym kolwiek nie przyniesie efektu więc szkoda kasy na inwestycje w chemię. Weź papier ścierny i w mało widocznym miejscu spróbuj zeszlifować delikatnie okleinę. Jeżeli po krótkim szlifowaniu stracisz rysunek drewna a pojawi się (najprawdopodobniej) biały film - mebel jest laminowany i dupa z renowacji. Jeżeli rysunek drewna zostanie zachowany to mebel jest najprawdopodobniej fornirowany i można coś próbować. Niestety tego forniru jest tam nie więcej niż 0,5-1mm więc działanie chemii ciężko przewidzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.07.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Poradnik, bardzo praktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boro0005 26.07.2017 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 U mnie po oszlifowaniiu pilnikiem tak to wygląda: Rozumiem, że to laminat i nie ma żadnej możliwości poprawy/odświeżenia wyglądu? Gdyby to było drzewo to pewnie bym coś wynalazł w rozmaitych poradnikach, ale na tą nieszczęsną okleinę nie mam pomysłu. Jeżeli koszty modernizacji też miałyby być wysokie (podobne do kupna innych mebli) to też sobie odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 26.07.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Tak, wygląda na laminat. Jedyne co możesz zrobić to pomalować cały mebel jakąś farbą kryjącą, ale stracisz wtedy rysunek "drewna". Rozjaśnić tego się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.07.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Melamina. Jak dzabij napisał możesz tylko pomalować farbą kryjącą ewentualnie okleić folią ale to nie zawsze ładnie wychodzi ze względu na konieczność oklejenia również krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gips 29.07.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Folia to nie dla mnie, nie mam cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts