Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek rekreacyjny - kwestia komina

Recommended Posts

Witam

Jedeno z niewielu życień mojej żony w kwestii budowy nowego domu to kominek. Musi być. Używany zapewnie sporadycznie w celach rekreacyjnych.

W związku z tym nie chciałbym inwestować w to dużych pieniędzy. Dom parterowy, energooszczędny. Ogrzewany będzie pompą ciepła.

Planowałem wykorzystać tani wkład JAŚ 6KW z dolotem od kratki.pl. Link do strony producenta

Dom jest w nowoczesnej stylistyce i dlatego chciałbym komin izolowany, dwuwarstwowy.

Chciałbym aby kaseta służyła za wyczystkę, a komin był postawiony bezpośrednio na wkładzie.

Komin przechodzi przez sufit w zabudowie z płyt karton-gips, poddasze nieużytkowe i połać dachu. Przechodząc przez zabudowę i dach byłby dodatkowo izolowany na zewnątrz wełną kominkową.

1) Obawiam się przegrzewania salonu. Czy biorąc pod uwagę dużą emisję ciepła przez szybę i ograniczenie oddawania ciepła przez komin powinien on być izolowany juz od czopucha? Izolacja w kominie dwuwarstwowym wytrzyma temperaturę jaka jest tak blisko wkładu?

2) Czy są jakieś techniczne przeciwwskazania aby zrobić zabudowę bez komory dekompresyjnej? Chodzi mi o nie zabudowywanie pod sufit. Np jak tu:

http://i.imgur.com/kmIAlvr.jpg

3) Czy jest jakiś wzór do obliczania objętości komory konwekcyjnej kominka? Moja zabudowa byłaby weższa, co przy takiej wysokości komory jak na załączonej fotce daje niewielką objętość.

1.Trochę bez sensu pytanie....Inwestowanie w badziewny wkład, jednocześnie budując dom o dość wysokim standardzie budowlanym? Kwestie kominowe zależą od tego w czym będziesz palił.

2.Komora dekompresyjna nie jest potrzebna dla kominków z pustką pomiędzy obudową a sufitem.

3.Zachowaj odległości i przepływy powietrza (kratki/otwory) wymagane przez producenta wkładu kominkowego.

Nie widzę sensu inwestowania w lepszy wkład, jeśli będzie w nim rozpalone 10 razy w roku. To taka fanaberia, na którą muszę się zgodzić.

Palił będę suchym, sezonowanym drewnem. Będzie go zużywane tak mało, że można sobie pozwolić na te najlepsze.

Pytanie czy mój pomysł, aby stawiać izolowany komin od razu na wkładzie celem redukowania emisji ciepła do wnętrza nie jest bez sensu.

Nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania czyli może są do tego jakieś przeciwwskzania...?

Dla mnie palenie w kominku nieodzownie łączy sie z zapachem drewna i hałasem trzaskajacych polan. Jest to jednak jakaś myśl. Muszę pooglądać na yt jak wyglądają teraz biokominki.

A może zamiast bawić się w zabudowy od razu kupić kozę ?

Ja u siebie nie będę bawić się w zabudowy , bo szkoda miejsca i pieniedzy a kupię kozę.

Biokominka nie brałem pod uwagę bo to nie ma nic wspólnego z kominkiem a jedynie "udaje" kominek i to jeszcze bardzo słabo ..

Ja u siebie nie będę bawić się w zabudowy , bo szkoda miejsca i pieniedzy a kupię kozę.

To nie rozwiązuje mojego problemu :/

Boję się przegrzewania salonu. Myślę, że koza wytworzy jeszcze więcej ciepła do pomieszczenia, w którym się znajduje. Mam też w domu dzieciaki, a łatwiej uplinować przed dotknięciem szyby niż przypadkowym wpadnięciem na rozgrzaną kozę.

Nie widzę sensu inwestowania w lepszy wkład, jeśli będzie w nim rozpalone 10 razy w roku. To taka fanaberia, na którą muszę się zgodzić.

Palił będę suchym, sezonowanym drewnem. Będzie go zużywane tak mało, że można sobie pozwolić na te najlepsze.

Pytanie czy mój pomysł, aby stawiać izolowany komin od razu na wkładzie celem redukowania emisji ciepła do wnętrza nie jest bez sensu.

Nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania czyli może są do tego jakieś przeciwwskzania...?

Niby racja...Niemniej inwestując w podwójną szybę, zmniejszysz emisję i ochronisz dzieciaki. Nie wiem czy John, ma takie opcje....Komin podwójny na wkładzie - nie widzę przeciwwskazań.....

Mam dokładnie ten sam problem dlatego trochę się doktoryzowałem.

Jest rozwiązanie dokładnie do Twoich (i moich) potrzeb.

To komin stalowy czterowarstwowy.

Jest to wkład stalowy+izolacja+płaszcz stalowy+przestrzeń do zasysu powietrza od góry do kominka+płaszcz stalowy.

Na rynku znalazłem znanego producenta ze skandynawii:

http://jotul.com/pl/produkty/akcesoria/kominy-stalowe

komin dość drogi.

Dowiedziałem się jednak z targów budownictwa drewnianego w Krakowie że od września polski producent Jawar też będzie miał takie samo rozwiązanie z ceną o 30% niższą. Wystawiali się z tym kominem na targach.

Ja jeszcze nie buduję więc poczekam sobie spokojnie.

Może jeszcze znajdzie się jakiś producent i ceny będą jeszcze niższe.

Ja ma doprowadzony dolot i zwykły dwucienny komin by wystarczył.

Byłem w kilku miejscach z kominkami w okolicy. Po skompilowaniu otrzymanych tam informacji wychodzi na to, że JAŚ fabrycznie jest bez dolotu. To co widziaem na allegro to garażowe dorobienie króćca przez sprzedawcę. Tan wklad jednak nie jest szczelny. Ma wlot powietrza w drzwiczkach dla tzw efektu czystej szyby.

Jedna opcja to wkład dedykowany do rekuperacji np ZIBI, ale to już 2x większa moc i komin większej średnicy. Ewentualnue LUCY slim. Kolejny tysiąc drożej, ale niższa moc.

Druga opcja to w Jasiu zakleić te otwory w drzwiczkach wyłaczając ten nawie i czyścić szybę częsciej :) może na to palenie kilka razy w roku wystarczy :D

Ja ma doprowadzony dolot i zwykły dwucienny komin by wystarczył.

Byłem w kilku miejscach z kominkami w okolicy. Po skompilowaniu otrzymanych tam informacji wychodzi na to, że JAŚ fabrycznie jest bez dolotu. To co widziaem na allegro to garażowe dorobienie króćca przez sprzedawcę. Tan wklad jednak nie jest szczelny. Ma wlot powietrza w drzwiczkach dla tzw efektu czystej szyby.

Jedna opcja to wkład dedykowany do rekuperacji np ZIBI, ale to już 2x większa moc i komin większej średnicy. Ewentualnue LUCY slim. Kolejny tysiąc drożej, ale niższa moc.

Druga opcja to w Jasiu zakleić te otwory w drzwiczkach wyłaczając ten nawie i czyścić szybę częsciej :) może na to palenie kilka razy w roku wystarczy :D

Przy okazji zatkaj rurę spalinową w samochodzie...Nie będziesz truł środowiska! :D