xiron1 25.07.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 (edytowane) A więc potrzebuje porady przerobienia grzejnika w łazience ze starego żeliwniaka na nowy drabinkowy a drugie to to czy mogę przeciągnąć w jakiś sposób instalacje z tego pionu do drugiego pomieszczenia za ścianą gdzie nie ma na chwilę obecną żadnego ogrzewania. Dodam że instalacja jest stara ruły stalowe kocioł na groszek z pompką, instalacja kiedyś grawitacyjna teraz jak na zdjęciu widać zbiornik wyrównawczy usunięty. pod dołem zdjęcia, jeśli jakiś informacji brakuję chętnie odpowiem. jeszcze jedno pytanie mi się nasuneło czy musi być w poziomie rura doprowadzjąca cieplą i odprowadzającą wodę? tak jest tak ma byc poglądowe zdjęcia: Edytowane 25 Lipca 2017 przez xiron1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 25.07.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Utnij stare rury, dospawaj gwinty, a dalej to już może być albo pex, albo miedź, albo stal zaciskowa. Spokojnie podłączysz dodatkowy grzejnik. Rura nie musi być w poziomie skoro instalacja jest na pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiron1 26.07.2017 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 tylko należy pamiętać o jednym: woda jest leniwa i płynie tam gdzie jej łatwiej... co może skutkować tym, że zamiast pchać się daleko do grzejnika poleci przez drabinkę.... no ale co ja piszę, kogo obchodzą opory, hydraulika, mechanika płynów itp.... czyli co polecasz i jakie rozwiązanie widzisz tej sytuacji, jak byś mógł rozwinąć swoją wypowiedz. Właśnie tego się boje że do grzejnika woda nie pójdzie bo tak jak mówisz jest leniwa i płynie tam gdzie ma lżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.07.2017 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Jeśli drabinka ma kryzę , to ustaw na mniej niż jej maksymalna nastawa(później doreguluj jeśli nie będzie tak jak chcesz) lub zastosuj termostat grzejnikowy który po nagrzaniu pomieszczenia zamknie ją i wymusi tym samym przepływ wody do kolejnego grzejnika . Nie jest to idealne rozwiązanie bo pierwsze pomieszczenie nagrzeje się szybciej ale...uzyskasz to czego chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Mnie tylko martwi pozbycie się wyrównawczego... Tak jak napisał teres - spokojnie możesz wykorzystać piony do zasilania dodatkowego grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiron1 31.07.2017 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Mnie tylko martwi pozbycie się wyrównawczego... Tak jak napisał teres - spokojnie możesz wykorzystać piony do zasilania dodatkowego grzejnika. zamiast wyrównawczego panowie " specjaliści" dali koło pieca taką bańkę z balonem z powietrzem ? czy jakoś tak. czyli na spokojnie mogę tak jak na rysunku puścić tak grzejniki byle miały termostaty i na nich regulować przepływy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 31.07.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Bańkę podobnę do tej w lewym górnym rogu na zdjęciu takiej "nowoczesnej" kotłowni na ekogroszek? Spokojnie możesz montować te grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiron1 31.07.2017 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 orzesz kurna taka sama plus dwa zawory które maja wywalić jak atmosfer sie zrobi za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 31.07.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Nio, na zdjęciu też widać niedaleko pompki taki zaworek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiron1 31.07.2017 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Czyli jednym zdaniem robota do du.. możliwość naprawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 31.07.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Szukaj w google pod hasłem "zawór schładzający". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts