Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno nieruchomości z użytkowaniem wieczystym

garet007

Recommended Posts

Witam, z góry dziękuje za pomoc:)

Mam do kupienie w "przystępnej cenie" nieruchomość z użytkowaniem wieczystym (podobno zostało 86lat) właściciel mówi, że płaci około 160zł rocznie za działkę 10arow, działka w Planie zagospodarowania oznaczona jest jako "przeznaczenie pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną". W gminie dostałem informację, ze działka należy do skarbu państwa i muszę udać się do starostwa ale ze skoro jest jednorodzinne to będzie możliwość nabycia nieruchomości na własność.

Czytałem sporo postów w internecie i na forum i sam nie wiem co o tym sądzić.

Czy opłaca się nabyć prawo do użytkowania jeśli później będę chciał ja wykupić? czy nie zapłacę dwa razy za nią? czy ceny wykupienia takich działek są przystępne? ktoś się może orientuje?

I sprzedający wspomniał coś, ze dostał pozwolenie na budowę jakiegoś domu, pytanie czy teraz nie mam określonego czasu na postawianie budynku? czy mogę zmienić te warunki?

i przede wszystkim czy to jest warte zachodu? (działka bardzo nam się podoba, jest w okolicy nowych domów podobno większość jest właśnie na zasadzie uw.

informację, ze działka należy do skarbu państwa i muszę udać się do starostwa ale ze skoro jest jednorodzinne to będzie możliwość nabycia nieruchomości na własność.

To jest jedno wyjście.

i przede wszystkim czy to jest warte zachodu? (działka bardzo nam się podoba, jest w okolicy nowych domów podobno większość jest właśnie na zasadzie uw.

Drugie wyjście porozmawiać z właścicielami domów - może już wiedzą ile to kosztuje ;)

Czy opłaca się nabyć prawo do użytkowania jeśli później będę chciał ja wykupić? czy nie zapłacę dwa razy za nią? czy ceny wykupienia takich działek są przystępne? ktoś się może orientuje?

To czy się opłaca musisz sam ocenić, ale do tego będziesz potrzebował informacji o kosztach, czyli jedno z dwóch wyjść podanych wyżej. Nie rozumiem, czemu masz dwa razy za nią płacić... Cena przekształcenia jest określona bodajże procentowo i zależy ona od ceny samej działki - najszybciej dostaniesz informacje w starostwie. Ewentualnie kiedyś była to 10-krotność opłaty rocznej - nie wiem czy dalej tak funkcjonuje. Nie wiem gdzie działka, jaka duża itd., u mnie brat za 12 arową działkę płacił w granicach 1000 zł rocznie. Z tego co kojarzę koszt przekształcenia był w granicach 10-20 tys. zł. Dla porównania ja mam na własność i opłata roczna u mnie (na razie podatek za grunt) to w okolicach 20 zł.

Wlasnie rozmawialem z statostwem, i faktycznie nie zawsze sie to oplaca, mozna przeksztalcic a mozna normalnie od wojewody ja kupić. Tyle ze prawdopodobnie nie byla aktualizowana stawka za użytkowanie jesli placa 150 to teraz po aktualizacji moze to byc 1500, i wtedy z tego placilo by sie 20 x1500 jesli wejdzie nowa ustwa. Ale w zasadzie sami nie wiedzą w tym momencie maja wstrzymane sprawy zwiazane z nabyciem nieruchomości