Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie poddasza

marcus312

Recommended Posts

Witam dach typu koperta miedzy krokwie dane jest 15 cm wełny na równo z krokwiami .Chciałbym jeszcze coś dołożyć dla zamknięcia krokwi i lepszej izolacji poddasza ,pytanie co? myślę nad jakąś matą izolacyjną ,wełny raczej nie chciałbym już rozciągać z uwagi na duże pylenie .Chętnie wysłucham waszych opinii :)

Witam dach typu koperta miedzy krokwie dane jest 15 cm wełny na równo z krokwiami .Chciałbym jeszcze coś dołożyć dla zamknięcia krokwi i lepszej izolacji poddasza ,pytanie co? myślę nad jakąś matą izolacyjną ,wełny raczej nie chciałbym już rozciągać z uwagi na duże pylenie .Chętnie wysłucham waszych opinii :)

Przecież i tak wszystko zamkniesz płytami G-K więc o jakie zapylenie chodzi, chwilowe?

Mam tam już sporo różnych rzeczy i każde zapylenie wełną wiąże się z czyszczeniem wszystkiego .Myślałem o dołożeniu jakiejś maty izolacyjnej albo styropian to chyba lepiej się robi niż wełna .Na razie nie chce niczym tego wykończać żadnymi płytami K_G ,jest to w tej chwili strych nieużytkowy :D

Na nie użytkowym strychu mam 15 cm wełny między krokwiami w czasie budowy daliśmy folię paro izolacyjną aby na graty się nie pyliło. Po zakończeniu budowy ogniowy gips karton bez szpachlowania przemalowane najtańszą jedynką dla rozjaśnienia. Wyłazy dachowe dodatkowo zapchane wełną. Stryszek robi za strefę buforową dla piętra temperatura zawsze dodatnia.

Ja też mam to zakończone folią paroizolacyjną i na graty się nie pyli , chodzi o to że chce dołożyć izolacji żeby zamknąć krokwie i powinno się to zrobić wełną 5cm albo 10 czy 15 itd ,tylko że ja już nie chcę dawać wełny bo przy tej robocie układaniu wełny sie pyli ,dlatego pytam jaką dać mate izolacyjną bo ponoć wg opisów są lepsze parametry od wełny :)