Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Na Domek 60M2 Drewno/węgiel

talgo1

Recommended Posts

witajcie

szukam pieca dla tesciów maja mały domek 60m2

niestety obecny piec zaczął przeciekać mimo ratunkowego spawania

palą głównie drewnem i trochę węglem,

kotłownia znajduje się za domem w osobnym pomieszczeniu jednak przylegającym do domu

drewno to głównie odpady tartaczne sosnowe

dom nieocieplony

poradźcie proszę jakiej firmy i o jakiej mocy wybrać kocioł

nie ukrywam że cena kotła też gra rolę bo finansowo się nie przelewa że tak powiem

witajcie

szukam pieca dla tesciów maja mały domek 60m2

niestety obecny piec zaczął przeciekać mimo ratunkowego spawania

palą głównie drewnem i trochę węglem,

kotłownia znajduje się za domem w osobnym pomieszczeniu jednak przylegającym do domu

drewno to głównie odpady tartaczne sosnowe

dom nieocieplony

poradźcie proszę jakiej firmy i o jakiej mocy wybrać kocioł

nie ukrywam że cena kotła też gra rolę bo finansowo się nie przelewa że tak powiem

Poszukaj na olx w okolicy jakiegoś małego dolniaka [kocioł dolnego spalania] - teraz można za nieco więcej niż cena złomu taki kupić bo sporo osób wymienia na podajnikowe..

Gość Konto usunięte_1*
troche przejrzałem oferty i opinie i zastanawiamy sie nad kotłem zębiec wenus 10kw

co sądzicie?

Bez sensu bo 2300 zł i masz kocioł górniak , sąsiedzi będą wkurzeni że zasmradzasz otoczenie i albo codzienne rozpalanie od góry by mniej kopcić albo dokładanie węgla i walić dymem na całą okolicę , daj sobie spokój i kup jakiegoś dolniaka nawet używkę od biedy a jak nie to dorzuć ze 6-7 stówek i kup sobie mpm 8-10 kw i spalasz czysto i bez przerw tylko dorzucasz opał i to bez dymu , wiesz jakie teraz czasy

• 2 weeks później...
Nic podobnego, ponieważ w kotle Wenus 10 w drzwiczkach zasypowych umieszczona jest przepustnica powietrza wtórnego, która umożliwia spalania węgla od góry. Powoduje to mniejsze dymienie i lepszą emisję spalin. Ja polecam kocioł Wenus 10. Możliwe jest spalanie węgla i drewna zarówno od góry jak i tradycyjnie od dołu. Na taką powierzchnię raczej nie znajdzie się kotła z dolnym spalaniem o mocy ok 10 KW.

Gość Konto usunięte_1*
Nic podobnego, ponieważ w kotle Wenus 10 w drzwiczkach zasypowych umieszczona jest przepustnica powietrza wtórnego, która umożliwia spalania węgla od góry. Powoduje to mniejsze dymienie i lepszą emisję spalin. Ja polecam kocioł Wenus 10. Możliwe jest spalanie węgla i drewna zarówno od góry jak i tradycyjnie od dołu. Na taką powierzchnię raczej nie znajdzie się kotła z dolnym spalaniem o mocy ok 10 KW.

Nie powiedziałem że górniak jest zły , sam mam górniaka i on faktycznie wybacza wszystko od kiepskiego opału po umiejętności palacza ale ja kupowałem bez namysłu kazał fachman kupić piec to kupiłem i nikt mi nie mówił że są dolniaki i górniaki a było to w 2015 roku po 30-tu latach mieszkania w bloku i teraz to wiedząc kupiłbym dolniaka