Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cienka deska "Barlinecka" zamiast paneli?

sircula

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zasięgnąć opinii w sprawie deski . Chodzi mi o 3 warstwową deskę o grubości 10 mm dystrybuowaną pod marketową nazwą Artens, a produkowaną przez Barlinek(potwierdzone telefonicznie w Barlinku)

Nie chce wklepwać linka żeby nie zostać posądzonym o reklamę czy coś, więc podam info techniczne ze strony marketu poniżej. Wracając do pytania:

Czy warto taką deskę położyć , przykleić do podłogi. Wziąłem na próbę 2 sztuki i idealnie pasują kolorystycznie do moich dębowych dywanowych schodów.

Chciałbym położyć w holu na piętrze gdzie znajdują się sypialnie i własnie w sypiali. Grubość dla mnie idealna bo podłoga w stosunku do schodów jest na tym poziomie. Miały być panele, a normalna deska o grubości przeważnie 14 mm będzie za wysoka w stosunku do ostatniego stopnia schodów.

Warto taką podłogę przykleić? Ile powinien wziąć specjalista za przyklejenie z metra takiej deski? Ktoś ze specjalistów na niej pracował? Jakieś uwagi i wrażenia ? Odradzacie, czy warto ? Nie ukrywam , że przejrzałem setki paneli i żaden nie zbiżył sie do drewna naturalnością.. więc skoro jest możliwość zrobienia jednak z drewna to może warto?

Wymiary produktu 10 x 130 x 1092 mm

Grubość 10 mm

Dekor dąb

Wykończenie 7 warstw lakieru utwardzonego UV

Sposób montażu pływająca, bezklejowa click

Renowacja cyklinowanie

Pochodzenie drewna Europa

Ilość sztuk/ karton 9

Ilość m2/ karton 1,27

Waga w kg/ karton 8,16

Twardość drewna (współczynnik Brinella) 37 [MPa]

Gwarancja (w latach) 15 lat