amj2 13.09.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Zakupiłam działkę z wadą fizyczną- rura kanalizacyjna przebiegająca na granicy działki, uniemożliwiająca postawienie zabudowań.Akt notarialny został sporządzony 3 tyg. temu.Doczytałam na stronie muratora,że mogę odstąpić od umowy.Jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 13.09.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Chyba nic nie zrobisz...Mozna odstapić od umowy w terminie do 14 dni. jesli umowa była sporządzona notarialnie to chyba juz wogóle kaplica bo raczej sie nie da wogóle.. Przynajmniej tak mi się wydaje bo jak ja podpisywałem umowę to notariusz kazała mi zastanowić się 100 razy bo jak podpiszę to kaplica.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 13.09.2004 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Uprawnienia z tyt. rękojmi za wady fiz. działki wygasają po upływie roku. Tak jest napisane na stronie muratora. Może redakcja mi coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 13.09.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Za wady fizyczne uważa się takie, które zmniejszają wartość rzeczy lub jej użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony lub wynikający z jej przeznaczenia, jeżeli sprzedawca zapewniał, że ich nie ma, albo rzecz została wydana w stanie niezupełnym. A jak powie, ze mówił Ci o nich ? Potrafisz mu udowodnić, że kłamie ? Zresztą z tego wynika, że nie musiał mówić NIC bo mógł o tym zwyczajnie nie wiedzieć.. Chociaż z drugiej strony sprzedawca ponosi odpowiedzialność nawet jeżeli nie wiedział iż rzecz jest wadliwa. Radzę poszukać dobrego prawnika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.09.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 A czy masz zgodę na budowania się w granicy ?Czy wiesz kto jest właścicielem tej rury? Czy KW jest obciążona służebnością ww.? Jeśli nie ma takowego zapisu, a nie istnieją inne notarialne dokumenty, które by potwierdzały aktualny stan, to możesz wezwać właściciela owej rury do usunięcia jej w terminie uzgodnionym( z reguły na załatwienie tego typu spraw trzeba ok. 3 miesięcy ).Z drugiej strony, jeśli okaże się że sprzedający zataił ten fakt i świadomie to uczynił, to chyba śmiało możesz wystąpić na drogę sądową. PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 13.09.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Zapomniałbym : Co jest na umowie ? Działka rekreacyjna, działka rolna czy działka budowlana ? Bo jesli nie ta ostatnia to szanse na zwrot pieniażków drastycznie maleją.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.09.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Jeżeli rura wrysowana w nowe mapki tzn. była aktualizacja przed nabyciem to sorki, ale odpowiedź klienta może być, że mogłeś sprawdzić co kupujesz na mapce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiontko 13.09.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 wlasciwie to sie nie znam za bardzo na prawie ,ale tak logicznie rzecz biorac-w granicy dzialki i tak sie nie buduje zgodnie z nowym prawem bud.,wiec wlasciwie nie ma sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.09.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 amj2 ..no to jak jest z tą rurą, czekamy na szczegóły.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 Hej.Trochę mnie tu nie było,bo trwały dyskusje.Efekt taki,że działeczkę zostawiamy i kupujemy drugą. W bardzo ogólnym zarysie to problem był taki: działka usługowo- mieszkalna.Oprócz domu wedlug planu zagospodarowania powinien znajdować się punkt usługowy.Planowaliśmy postawić go na granicy działki , bo pozwalały na to warunki zabudowy.Później okazało się przy granicy działki biegnie rura kanalizacyjna, więc nie można nic stawiać.Jeżeli przesuniemy w głąb sklep to nie zmieści się dom.Wyjście- dom ze sklepem na dole, co nam się nie specjalnie spodobało. Kupujemy drugą działkę,a z tą zaczekamy,aż gmina coś wymyśli...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 Sorry,ten gość to ja -amj2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2004 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 Sorry,ten gość to ja -amj2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts