Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamień dekoracyjny na ścianę wewnątrz

Recommended Posts

Witam !

Po 4 latach od remontu mieszkania postanowiłem na jedną ścianę w dużym pokoju położyć kamień gipsowy dekoracyjny i w związku z tym mam problem.

Ściana jest pomalowana farbą akrylową lub lateksową - już nie pamiętam - z dodatkiem wiórków. Czy chcąc położyć taki kamień należy dokładnie się pozbyć tej starej farby ? W przedpokoju mam też kamień i na jedną boczną górną ścianę(mała powierzchnia) dokładałem kamień bez zrywania starej farby i jakoś 2 lata się trzyma. Jednak ściana w pokoju ma 17 m kwadratowych, także nie wiem czy ryzykować i kłaść kamień na taką ścianę bez jej czyszczenia ? Może wystarczy tylko środek gruntujący ? Kamień chcę położyć aby zimą było cieplej, jest to ściana szczytowa w starym domu jednorodzinnym.

Kamień już mam kupiony, także nic innego nie wchodzi w grę. Ma ktoś jakiś rzeczową odpowiedź na mój problem ?

Nad czym się zastanawiasz. Ile więcej będzie kosztowało cię zrobienie tego dobrze ? Jeśli chcesz to napiszę "będzie O.K." to położysz kamień na farbę ? Może też 2 lata nic się nie będzie działo, a za 3 będziesz w wiaderkach gruz wynosił .... Oby tylko wcześniej nie spadło to na jakieś dziecko....

Edytowane przez sylwekr

Masz rację, wszędzie gdzie jest coś na temat układania kamienia jest powiedziane, że ściana ma być odpowiednio przygotowana i tak jak piszesz w 3 czy nawet 4 roku wszystko może runąć gdy zrobię to byle jak. Tym bardziej, że na tej ścianie od wewnątrz jest suprema i na tym jest tynk. Ponoć może być tak, że kamień na tym tynku na supremie nie będzie się trzymał. To jest dla mnie problem bo nie wiem czy należy zerwać cały tynk i dopiero położyć kamień ? Nie wiem co zrobić:bash:

Bardzo Ci kolego dziękuję. Tak miałem zrobić, ale gdy poczytałem trochę na forach i nie tylko o technikach kładzenia kamienia w szczególności o przygotowaniu ściany to zrodziły się wątpliwości. Po przeczytaniu Twojego posta potwierdzającego niektóre wpisy o zrobieniu rys lub podniszczeniu struktury ściany, upewniłem się, że jestem na dobrej drodze i tak zrobię. Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Kamień jest oczywiście gipsowy.