Gość 12.08.2002 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 Może ktoś coś wie na temat nowości JUNKERSA "Cerasmart"?Cena tego kotła jest zachęcająca bo w detalu brutto 5864,67 zł.No i do tego niemiecka produkcja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 18.08.2002 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2002 Mam pytanie-czy kocioł kondensacyjny, a kocioł z zamknięta komora spalania to jedno i to samo? Ile konkretnie kosztuje kocioł Viessmanna o którym piszecie? Czy wystarczy kupić dwufunkcyjny ,czy musi być zasobnik?Zaczynam dopiero drążyć ten temat i będę wdzięczna za wszystkie informacje.I jeszcze jedno-czy taki kocioł nadaje się tylko do ogrzewania podłogowego?Monika [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Monika150 dnia 2002-08-18 07:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 18.08.2002 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2002 Kocioł kondensacyjny, i kocioł z zamkniętą komorą spalania to nie to samo. Zamknięta komora spalania oznacza sposób doprowadzenia powietrza do palnika - w tym przypadku z zewnątrz, a nie z pomieszczenia, w którym wisi kocioł. Może być to urządzenie tak kondensacyjne, jak i tradycyjne.Natomiast kocioł kondensacyjny to oznaczenie sposobu pozyskiwania ciepła - tak ze spalania (najczęściej) gazu, jak i ze schładzania spalin. Z zasady jest to kocioł z zamknięta komorą spalania.Kocioł dwufunkcyjny (w moim przekonaniu) to urządzenie dobre do mieszkania, i naprawdę małego domku. W przypadku domu powyżej 100 m2, i dzieci na stanie posiadania - pozostaje jednofuncyjny z zasobnikiem.Ile kosztował Viessmann Vitodens 200 ? - kompletna kotłownia wraz z montażem 15.500 brutto. Nie mam teraz przy sobie faktur, by to rozbić. Jest w tym zasobnik 120 ltr, sterowanie etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 18.08.2002 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2002 Dzięki za wiadomość.Myślałam,że o tej porze,w niedzielę na Forum jestem tylko ja.Nasz dom ma 180m2 pow.użytkowej,dwie łazienki.Nie będziemy mieli ogrzewania podlogowego- to jaki kocioł się nadaje?Czy ten kocioł,który kupiłeś jest w wersji "zamkniętej komory spalania"?A może kondensacyjny jest bardziej ekonomiczny?Chyba się w tym gubię. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Monika150 dnia 2002-08-18 08:15 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts