rafałek 13.09.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Ile dajecie styropianu pod wylewkę? Jaka grubość wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yahoda 13.09.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Ile dajecie styropianu pod wylewkę? Jaka grubość wylewki? Ja dalem 10cm Austrotherm FS20 2 x 5 cm. Mam podloge na gruncie. Porownywalem z innymi firmami. 15 tego styropianu byla twardsza od 20 niektorych producentow. Na to wylewka 5cm z miksokreta ze zbrojeniem rozproszonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 13.09.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 To zależy .Jeżeli to jest podłoga na gruncie to minimum 10 cm. jeżeli jest ogrzewanie podłogowe to ok.15 cm .Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 13.09.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 daje styropian 10 cm (tzn. dwa razy po 5), tak jest optymalnie, wylewka nie mniej niz 7 cm, ale jej grubosc zalezy tez od tego co chcesz w niej zatopic np. kable grzejne-zwykle, czy akumulacyjne itd. poszukaj w archiwum, bylo sporo watków na ten temat, w kazdym razie 5 cm styroipanu w podloge to absolutne minimum, niektorzy na forum klada wiecej niz 10 cm styroipanu w podloge, ale ja boje sie troche efektu uginania podlogi, pękania itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RicK 13.09.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 "daje styropian 10 cm (tzn. dwa razy po 5), tak jest optymalnie, wylewka "nie mniej niz 7 cm, ale jej grubosc zalezy tez od tego co chcesz w niej zatopic np. kable grzejne-zwykle, czy akumulacyjne itd. czy mogłabyś rozwinąć troche tematuchodzi jaka grubość wylewki pod kable grzejne (grzanie akumulacyjne) planuje tak styropian + folia + 4 cm wylewki (na to kable) + 3 cm wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 13.09.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 ja prawdopodobnie też tak będe mieć, 4+3 lub 4+4, choć nie jest to wersja na typowa akumulacyjną podłogę, bo do tego wymagane byłoby myslę ze 10-15 cm wylewki (zeby ta odpowiednio gruba warstwa spelniala swoja akumulacyjna role), ale chyba wole miec troche wyzsze pomieszczenie niz grubsza podloge, wielu forumowiczow pisalo wczesniej, ze 7-8 cm wylewki dla kabli grzejnych wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 13.09.2004 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 14.09.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 10 cm styropianu i wychodzi ok 7 cm wylewki. Styropianu można dać więcej (np 12 cm) i będzie przyjemniej chodzić boso, ale uwzględnij to przy laniu chudziaka, czy ci się 20 cm zmieści.Po prostu trzeba przewidzieć poziom podsypania wewnątrz budynku ze względu na grubość wylewek i styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.09.2004 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Chciałem dać 5 styropianu i 5 wylewki, ale po Waszych wypowiedziach widzę, że trzeba będzie podmurować okno w wykuszu (gdzieś o jedną cegłę czyli 6 cm). Da mi to możliwość zrobienia 10 cm styropianu i 6 cm wylewki i grzejnik 30 cm wysoki wejdzie bez kłopotu... Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.09.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 1. B10: 10cm 2. Fs 20: 2x5cm tak u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 15.09.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 dałem 16cm (2*po 8 FS20) i wylewka B20 - 9 cm w przypadku podłogi na gruncie na stropie natomiast 5 cm FS20 i wylewka 7-8 cm B20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 15.09.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Hymm a mnie architekt przekonuje ze 5 cm w zupełnosci wystarczy (tak było w projekcie i indagowałem go jeszcze o to) Ale ja i tak dam co najmniej 8 cm. Ciekawe czyżby architekt miał na pieńku z producentami styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 15.09.2004 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Mam już mętlik. Dziś rozmawiałem z dwoma osobami które twierdzą, że mieszkają już od pewnego czasu na 5 cm styropianu i jest OK. Czy jest ktoś na forum kto ma mało styropianu i jest mu ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.09.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 jesli dajecie po 10..12cm styropianu na gruncie to ile dajecie na scianach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gutek Fredek 15.09.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Mój architekt przekonuje mnie, zę polska norma w ogóle nie przewiduje styropianu w podłodze na gruncie. Twierdzi, że ziemia sama w sobie jest ciepła i to od dołu będzie szło ciepło do góry, a włożenie styropianu zahamuje ten przepływ ciepła. Podobnie uważają budowlańcy, z którymi rozmawiam. Mimo to kazałm zaprojektować 5 cm i nie wiem czy dobrze zrobiłam. Może zrezygnować całkiem, a może dać jeszcze więcej? Radźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.09.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 to zalezy na jakim poziomie znajduje sie posadzka. ponizej 1m temperatura zimie raczej nigdy nie spada ponizej 4° a wiec jest sporo cieplejsza niz powietrze zima. jesli posadzka jest na poziomie 0 to moze warto dodac troche cm styropianu aby zniwelowac mostki cieplne przez grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 15.09.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 tak mój kierownik i budowlancy też przekoznują ze 5 cm styropianu w podlodze to maksimum, tylko ze to nie oni bedą placic rachunki za ogrzewanie, w wylewce bede miec elektryczne kable grzejne, to po co mam ogrzewac nimi grunt, wszytkie publikacje Muratora i Ładnego domu zalecaja obecnie 10 lub wiecej (ale wiecej niz 10 nie dam-boje sie jak pisalam uginania sie i pekania podlogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 15.09.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Mam już mętlik. Dziś rozmawiałem z dwoma osobami które twierdzą, że mieszkają już od pewnego czasu na 5 cm styropianu i jest OK. Czy jest ktoś na forum kto ma mało styropianu i jest mu ciepło? Zależy dla kogo co jest OK. Jak lubisz siedzieć boso przy stole na kafelkach, to weź 10 cm. jak chodzisz w pluszowych kapciach z watą, to nie musisz stosować. Czy dasz 1, 2, 5 czy 10 cm to Twój wybór ale inny komfort, ja osobiście nie wierzę w ciepłotę matki Ziemii i wolę się odizolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Ja dałem 6 cm chudego betonu, na to 2 x 6 FS 20, na to folie aluminiową i wodne ogrzewanie podłogowe, a na to 6-7 cm wylewki, na to 1 cm gresu polerowanego. Powiem jaki efekt jak zacznę grzać. Nie mniej teraz mieszkam w domu, który ma wysypane 30 cm keramzytu i podłoga zimą jest chłodna ale do wytrzymania dla gołej stopy. Dla większego komfortu chodzę w kapciach, bądź skarpetach, ale dzieciaki potrafią latac boso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.09.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Ja dałem 14 cm styropianu 2x po 7. W sumie nie za dużo. To najgorzej izolowana przegroda w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts