tom soyer 15.09.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Zależy dla kogo co jest OK. Jak lubisz siedzieć boso przy stole na kafelkach, to weź 10 cm. jak chodzisz w pluszowych kapciach z watą, to nie musisz stosować. Czy dasz 1, 2, 5 czy 10 cm to Twój wybór ale inny komfort, ja osobiście nie wierzę w ciepłotę matki Ziemii i wolę się odizolować mozesz dac nawet 30cm styropianu a temperatura podlogi bez ogrzewania na pewno sie nie bedzie roznic jak w przypadku 5cm. cieplo jak mowia wszytskie prawa fizyki "ucieka" do gory a ziemia jest stosunkowo dobrym izolatorem. w koncu z czego robi sie cegly? jedynie w przypadku ogrzewania podlogowego warto oprocz paru centymetrow styropianu zastosowac ekran/folie aby wykorzystac cale cieplo promieniowania. Powiem przekornie: na pewno straty wynikajace z wentylacji grawitacyjnej beda wieksze niz straty przez niezaizolowana cieplnie posadzke. warto sie wiec zastanowic przed nadmiernym zainwestowaniem w izolacje posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.09.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Ciepło ucieka we wszystkich kierunkach. Nie tylko do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.09.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Ciepło ucieka we wszystkich kierunkach. Nie tylko do góry. jasne ale warto zwrocic na przewodnictwo cieplne. ale ile wg zasady "przynajmniej 10cm na posadzce" trzebaby dac ocieplajac sciany? jestem ciekaw bo mozna znalezc sporo postow z przytoczonymi obliczeniami dla scian. moze ktos z was sie pokusil i policzyl takze dla posadzki na gruncie? i gdzie lezy to optimum ekonomiczne? jestem ciekaw wynikow bo obecnie zamierzam ocieplic posadzki w piwnicy ale 10cm styropianu i 7cm wylewki spowoduje ze w piwnicy bede chyba musial chodzic na kolanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.09.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Optimum ekonomiczne ocieplania podłogi jest niemożliwe do obliczenia dla wszystkich. U jednego będzie to 5 u innego 15 cm. Zależy od zbyt wielu czynników. Jeśli dobrze pamiętam to 10 cm styropianu w podłodze na gruncie daje współczynnik przewodzenia U około 0,3. Budując ściany o takim współczynniku dobrze byłoby mieć podłogę podobną. Co do piwnicy to nie inwestuj w ocieplanie jej podłogi. Chyba, że to ma być mieszkalna piwnica. Ociepl ściany piwniczne a jeśli się upierasz to daj góra kilka cm w podłogę. W moim domu ściany mają wsp. przenikania ciepła ok 0,13 a podłoga na gruncie 0,2-0,23 chyba. Do tego powierzchnia podłogi jest większa niż powierzchnia ścian. Procentowo czmycha przez moją podłogę strasznie dużo drogiego ciepełka. Tylko przez okna ucieka więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 15.09.2004 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Nie tylko do góry. Podmieniłbym na "Ale przeważnie do góry", jeżeli mówimy oczywiście o ciepłym powietrzu we wnętrzu budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.09.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Obliczając ile ciepła ucieka do góry a ile w dół bierze się pod uwagę opory przejmowania ciepła. I tak się składa, że ten opór dla strumienia ciepła w górę Rsi=0,1 a kierunek w dół Rsi=0,17. A więc różnica to R=0,07 z korzyścią dla podłogi. Niewiele jeśli ma się na uwadze, że opór cieplny 10 cm styropianu to 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.09.2004 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Obliczając ile ciepła ucieka do góry a ile w dół bierze się pod uwagę opory przejmowania ciepła. I tak się składa, że ten opór dla strumienia ciepła w górę Rsi=0,1 a kierunek w dół Rsi=0,17. A więc różnica to R=0,07 z korzyścią dla podłogi. Niewiele jeśli ma się na uwadze, że opór cieplny 10 cm styropianu to 2,5 oczywiscie opor cieplny 10cm styropianu na podlodze i na sicanie jest ten sam tylko ze temp podlogi prawie nigdy nie spoda ponizej 4° (16° roznicy do temp wnetrza) za to za sciana moze byc i -20 (40° roznicy). Dlatego sensowne wydaje mi sie - z uproszczeniem - takie ocieplanie podlogi aby wspolczynniki przenikania tez zachowaly ta proporcje. u mnie piwnica ma byc pomieszczeniami "technicznymi" a wiec male labo, kotlownia z pralnia, cinema-room () i pom. na sprzety "sportowe". nie bede przesadzal wiec ze styropianem. ale w najblizszym czasie bedziemy tez robic posadzki u moich rodzicow a tam nie ma piwnicy. dlatego takze technologia ocieplenia takie podlogi bardzo mnie interesuje. jako wykonczenie maja przyjsc dechy wiec moze zamiast styropianu uzyc welny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-kra 16.09.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 my dajemy 7 cm ( 4 + 3), a pod tym papa + folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 16.09.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Ludzie a jak macie w projektach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 16.09.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 zwykle Gesiu w projektach mamy mniej, tzn. ciensze warstwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.09.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 W moim projekcie było 10 cm.Tom Soyer Obliczając współczynnik przenikania ciepła dla podłogi na gruncie oprócz oporów poszczególnych warstw dodaje się także opór gruntu, który jest pod podłogą. Opór ten przyjmuje się uproszczony z tabeli. O takiej:http://www.republika.pl/jezier/podloga.htmlNastępnie do obliczania zapotrzebowania na ciepło budynku przyjmuje się jedną wartość temperatury zewn. dla ścian, dachu, podłóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.09.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 W moim projekcie było 10 cm. Tom Soyer Obliczając współczynnik przenikania ciepła dla podłogi na gruncie oprócz oporów poszczególnych warstw dodaje się także opór gruntu, który jest pod podłogą. Opór ten przyjmuje się uproszczony z tabeli. O takiej: http://www.republika.pl/jezier/podloga.html Następnie do obliczania zapotrzebowania na ciepło budynku przyjmuje się jedną wartość temperatury zewn. dla ścian, dachu, podłóg. sprobowalem policzyc sam. z moich obliczen wynika, ze aby uzyskac na gruncie podobne parametry do scian (np silka 40cm, R=0, wystarczy w najzimniejszej strefie dac 6cm styropianu FS15 (4,5cm FS20 R=0,03/0,04), powyzej 4m od scian zewnetrzych wystarczy 4cm FS15 (lub 3cm FS20). Jesli ktos chce cieplej moze dolozyc styropianu. zgadza sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.09.2004 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Czytam i czytam i jestem coraz głupszy. Mam chudziak i teraz conajwyżej by dać więcej styropianu trzeba będzie podmurować najniższe okno w wykuszu o jedną cegłę (a żona szepcze, dajmy więcej, dajmy więcej) tylko czemu, skoro człowiek który mieszka na 5 cm mówi, że zimą jest ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.09.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Rafałek. Współczynnik przenikania ciepła przegród, czy to podłogi, czy ściany nie ma wpływu na temeraturę wewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 16.09.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 a co to jest zbrojenie rozproszone na podlodze? takie wylewki tez sie zbroi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.09.2004 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Tom soyer. U mnie podobnie. Opór gruntu w strefie pierwszej to 0,5 - czyli jak 2 cm styropianu, a w strefie frugiej 0,945 jak 4 cm styropianu. Współczynni przenikania ciepła dla 14 cm - 0,21 i 0,195, dla 10 cm 0,28 i 0,25 a dla 5 cm styropianu 0,44 i 0,37. Każda z tych wartości mieści się w normie ale ja wolę gdy cieka mi mniej ciepła z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 17.09.2004 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Dajemy 15 cm styropianu i na to gdzieniegdzie 8 cm wylewki a gdzie indziej legary i deski. A w ścianach mam 15 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 17.09.2004 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Ja mam nad chudziakiem podmurowane o jeden bloczek silikatu (22cm).I pod wylewkę na gruncie pójdzie 2x7 cm styropianu i na to 8-9 cm wylewki zbrojonej. Zbrojonej dlatego bo to garaż, a docelowo warsztat w którym będą stały maszyny. Piętro u nas będzie mieszkalne i tam też będzie podłogówka. I zastanawiam się nad wysokością styropianu na górze, żeby za wiele nie grzać dołu. Na razie wykoncypowałem 8 cm styropianu + 8 wylewki + 2 cm warstwy powierzchniowej i wszystkie okna będą tak umieszczone, żeby ten wymiar uwzględnić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.09.2004 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 u nas też będzie 10 cm + 8 wylewka Brat ma 10 cm i można zimą bez kapci chodzić -jest cieplo I O TO CHODZI już na etapie murowania ścian przyjęliśmy taką wysokość ,żeby 10 styropianu się zmieściła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.09.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Mam już mętlik. Dziś rozmawiałem z dwoma osobami które twierdzą, że mieszkają już od pewnego czasu na 5 cm styropianu i jest OK. Czy jest ktoś na forum kto ma mało styropianu i jest mu ciepło? mam sciany fundamentowe całkowicie obsypane ziemia - nie widziałem potrzeby stosowac grubszej izolacji od gruntu ziemia w zimie oddaje ciepło kto ma piwnice ten wie jaka panuje tam temperatura w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts