Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka w gara?u - pilne

kalif62

Recommended Posts

Doradźcie mi.....

mam dziurę w garażu do odwodnienia liniowego (jest dziura bo Panowie wylewając chudziak nie zatkali rury kanalizacyjnej i nalało sie tam betonu. Więc trzeba było rozkuć i odciąć kawałek zalany betonem.

Kupiłam odwodnienie liniowe z syfonem. Tylko znowu jak zaleje ten syfon w chudziaku to bedzie musiało schnąć... a chciałam juz kłaść pape pod wylewki. A może nie jest to takie ważne, żeby to zalewać może to poprostu zasypać i zostawić? a może zalać i położyć papę (tylko wtedy to chyba nie wyschnie)no sama nie wiem.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

koniecznie utwardź piach, piasek najlepiej gruby, wstarczy powiedziec do czego to na składzie już wiedzą jaki, na to chudziak 10 cm, papa termozgrzewalna, na papę koniecznie folia budowlana, styropian FS 30 w garażu, potem dobrze jest dać znowu folię i na to wylewkę. Ja w garażu dałem 7 cm grubą wylewkę.

Siatka zbrojona na styropian czy na folię w wylewce?

... a może zalać i położyć papę (tylko wtedy to chyba nie wyschnie)no sama nie wiem.

beton nawet przykryty zwiąże (wyschnąć moze ale nie koniecznie musi)

p.s.

jak Ci się spieszy zasyp piachem zagęśc i wyrównaj zaprawą cementową z dodatkiem szkła wodnego

... a może zalać i położyć papę (tylko wtedy to chyba nie wyschnie)no sama nie wiem.

beton nawet przykryty zwiąże (wyschnąć moze ale nie koniecznie musi)

zalewać myslałam jutro a papa w poniedziale (to zawsze cos podeschnie) czyli co ... nie przejmować się zalewać i papować... :lol:

szkła wodnego powiadasz... nie mam pojęcia co to jest, ale może w takim razie kupię

podepnę się do wątku ale jest tu już tyle pytań, że marne szanse na odpowiedź...

też sie zastanawiałem jak wykonać podłogę w garażu (ze styropianem czy bez)

doszedłem do wniosku że jednak nie dam styro i garażu nie będę ogrzewał...jest jedno ALE...

w tej chwili jest wylany chudziak a na niego powinno (wg projaktu) iść 10cm fs20 + 6cm wylewki + konieczne izolacje

i wtedy podłoga zaczynałaby się na wysokości początku ściany z porothermu

a jak nie dam styropianu to zostanie mi w garaży 10cm ściany fundamentowej i to pomazianej dysperbitem (to zielone na rysunku to dysperbit)

http://79.188.255.66/murator/garaz.jpg

prawdopodobnie nie dam rady wykonać poprawnie izolacji - jestem w kropce

dawać jednak styropian tak jak w projekcie i ogrzewać?

Mam podobnie i myślę żeby zrobic tak,na chudziaka papa termo wywinięta na ścianę fundamentową i połączona z izolacją poziomą na bloczkach.Potem normalnie wylewka odpowiedniej grubości.Na papę dajesz siatke Rapitza i wykańczasz tynkiem.Niech mnie ktos poprawi jesli sie mylę ...

Pozdrawiam

boję się że tynk nie będzie chciał się dobrze trzymać na tym kawałku przy podłodze i co jakiś czas będzie trzeba to poprawiać a najpewniej zrobi się z tego wielka kupa...

zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem żeby dać na tym bloczku pasek styropianu (gruby na 2cm)(i tak trzeb zdylatować wylewkę od ściany ale pociągnąć to 10cm wyżej) i wtedy dać siatka klej i już normalnie

styro dać na klej i kołki... - poza tym będzie cieplej na tej części betonowej

minus - będzie trochę odstawać od ściany i nie wiem czy nie będzie się co jakiśczas jednak uszkadzać...

Mysle, ze nie trzeba za duzo kombinowac przy podlodze w garazu wiec ja zalecam bez bajerów w kolejnosci od dołu:

1. Piach

2. Chudziak

3. Styropian 5 cm

4. Wylewka okolo 8-10cm + siatka (oczka 10/10)

5. Klej do plytek - normalny! a nie jak ktos pisal elastyczny, inteligentny itd...

6. Gres

Tak mam u siebie, parkuje 2 dosc ciezkie auta, czesto grzebie przy nich i jak na razie od podnosnikow jak i samych samochodow nic nie popekalo. Mam tez spory kanal i przy nim rowniez zadnych pekniec.