Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena blatu kuchennego

KasiaS

Recommended Posts

Jestem na etapie wyceny kuchni BRW. I blat do kuchni kosztuje 160 zl mb lub 180 mb. Cena nie za bardzo by mnie dziwila gdyby nie to ze ostatnio bedac w Castoramie widzialam blaty za max 69 zl mb. I nie mowie ze te z BRW sa np z kamienia :) wygladaj na ta sama plyte, ta sama szerokosc... standard 60 cm.

Czy ktos moze wie dlaczego jest taka roznica ?? (pytam bo wiele osob mowilo ze ma kuchnie BRW)

pozdrawiam

Kasia

w supermarketach jest zawsze taniej

a jak pojedziesz do hurtowni dla stolarzy, to jeszcze taniej kupisz uchwyty, karuzele do szafek narożnych i dużo innych rzeczy, które się da do szafki przykręcić. Ba. Szafki kuchenne też kupisz taniej.

Jeśli chodzi o blaty z supermarketu to podstawową ich wadą jest to że mają tam tylko długie odcinki po 4 metry i mogą ci przyciąć kawałek, ale już nie wykończą go ładnie na brzegach. Jeśli zamówisz blat bezpośrednio u producenta (np przez BRW) to ci go producent ładnie wykończy. Zalaminuje krawędzie itepe. Ja między innymi dlatego zamawiałem sobie blaty (na parapety na piętrze) w sklepie z kuchniami, bo mi zależało na tym, żeby były ładnie wykończone na bokach i z tyłu.

W supermarkecie możesz co prawda kupić paski w większości kolorów blatów, które się przyprasowuje żelazkiem na krawędź i docina nożykiem, ale nie wygląda to super, a jedynie dobrze. Inna możliwość to kupienie aluminiowych listew na widoczne krawędzie i przykręcenie ich zamiast tych przyprasowywanek.

Jeszcze jedna różnica to taka, że w BRW mają takie fajne blaty o prostokątnym przekroju - bez tego łuczka na krawędzi. W supermarketach takich nie widziałem, ale pewnie to tylko kwestia czasu kiedy się pojawią.

No a pozatym to tu i tu są te same blaty (tzn. z tego samego materiału i o tej samej jakości)