Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawiadomienie o wszcz?ciu post?powania

Ados

Recommended Posts

Witam

otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie wydania pozwolenia na budowę, zanim to się stało byłem wzywany do uzupełnienia kilku papierów (notabene na piśmie były wyszczególnione 3 punkty a u urzędnika pojawiło się kilka dodatkowych "ustnie" co mnie delikatnie mówiąc zdenerwowało), teraz wraz z zawiadomieniem zostało dołączone postanowienie z nałożeniem obowiązku dostarczenia kolejnych dokumentów, a konkretnie warunków zapewnienia odbioru ścieków. Czy oni nie mogli tego napisać od razu? Czy to standard w postępowaniu czy może już pisać skargę?

Niestety, to się zdarza i w dużej mierze wynika z braku kompetencji urzędników oraz braku aktualnego planu zagospodarowania terenu.

Wszelkiego rodzaju niejasności traktowane są metodą "spychologii' - robić wszystko by nie dotrzymywać terminów ( 30 lub max. 60 dni ).

Faktem jest, że rozwiązania dot. ścieków są podstawową sprawą i brak tego uzasadnia odmowę. Oczywiście wszystkie wymagane "papierki" powinny być zawarte w wydanych warunkach ( przeczytaj jeszcze raz uważnie ) i tylko takowych może domagać się urzędnik. Nic na "gębę" proszę na piśmie.

Pozdro

J

ja tam sie nie uchylam od niczego, tylko można brakujące dokumenty wypisać raz i ja je wtedy raz dostarczę i po sprawie, ale pan przeoczył fakt szamba, pomijam fakt że taki np ZUD jak mu się nie napisze na wniosku że się chce uzgodnić budynek i przyłącze to uzgodni tylko budynek np a nie wszystko, przecież potem się uzgodni reszte i za kazde uzgodnienie 47 zł. bo przecież po co powiedziec o tym petentowi? ech[/u]

Czy oni nie mogli tego napisać od razu? Czy to standard w postępowaniu czy może już pisać skargę?

Tak, to standard w postępowaniu.

Tak, od razu pisać skargę.

------------

U mnie wszystkie Strony postępowania zawiadamiali na raty, po kolei. Zabawa w "zwrotki" trwała 6 miesięcy. Kup sobie KPA - znajdziesz tam wystarczająco dużo przepisów, które już naruszyli. LUDZIE PISZCIE SKARGI. PRZEZ WASZE PRZYZWOLENIE NA TAKIE PRAKTYKI WSZYSCY MAMY IDENTYCZNE PROBLEMY :evil:

Ale ZUD uzgodni Ci przyłącza ( projektowane ), jeśli dom masz choćby naniesiony jako projektowany. A mediami do Twojego domu ( opracowaniem trasy ) powinien zająć się branżowiec(-y), który(rzy) robi (ą) Ci projekt(-y) i to jego głowa w tym żebyś nie biegał po 20 razy z byle ..... czym.

Pozdro

J

Ados, nie jesteś jedyny (nie martw się chłopie).Byliśmy na budowie pod Bydgoszczą i tam potrzebowali tylko projekt , szambo i plan zagospodarowania terenu.

To co u mnie się działo to normalnie przerrasta ludzkie wyobrażenia , przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę zaniosłam do gminy całą stertę papierów (plik miał grubość ok 15 cm, oczywiście w tym 4 egz. projektu).

Niefortunnie też musiałam uzupełniać dokumenty gdyż Panu w gminie przypomniao si jeszcze potrzebna jest zgoda z MELIORACJI (na szczęście udoało mi się ją bardzo szybko uzyskać /oczywiście kosztowało to 50 zł/).

NIE ZAŁAMUJ SIĘ TYLKO DZIAŁAJ , PRZECIEŻ KTOŚ MUSI BUDOWAĆ NASZE PIĘKNE DOMKI. :lol: :lol: :lol:

wlasnie dzisiaj byliśmy u architekta odebrac projekt zagospodarowania terenu no i potrzeba jeszce odrolniczyć i to wszystko

oj.... zaczelo się

1.ziemia klasy III

2.wąska działka- duży teren do odrolniczenia

a jak duży teren to i duże pieniądze baaardzzo duuże ok 50 000 tysięcy

Musieliśmy mieć niezłe miny , bo w godzinę po wyjściu ze starostwa zadzwoniła do mnie pani żeby geodeta zanim się do tego zabierze skontaktował się z głównym geodetą powiatowym bo w drodze wyjątku pójdą nam na rękę i odrolniczą teren 549m2 za darmo .

• 3 weeks później...