Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki bojler do pompy ciepła ?

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Pytanie brzmi jakii bojler do pompy ciepła ?

Znalazłem niedrogi bojler z dwoma wężownicami 300l marki Weber za około 1600zł na Allegro , ale znalazłem też za około 2200zł bojler 300L marki Ermet 300L dwupłaszczowy bezobsługowy (bez anody , zbiornik zabezpieczony żywicą spożywczą z pełną 4 letnia gwarancją bez żadnych wymagań).

Nie ukrywam ze 4 lata pełnej gwarancji i bojler bez anody mocno zachęca , tym bardziej że w obecnym domu mam bojler 80l z anodą którą kilka lat temu hydraulik mi usunął , bo woda jaką mam zawiera trochę siarki i przy anodzie tworzył się siarkowodór i wodą niesamowicie śmierdziała.

Bojler jaki obecnie mam marki "SBS" czyli robiony dla sieci handlowej instalcyjnej i działa dobrze.

Jaki jest lepszy bojler ? Dwupłaszczowy czy dwuwężownicowy ? Czy moze jakiś wielkich różnic nie ma i oba rozwiązania są dobre ?

Czy ktoś zna / używał bojlerów marki Ermet ? Nie ukrywam ze brak anody to dla mnie spory plus , bo nie wiem jaka woda jest w nowym domu , a boję się że może być podobna jak w starym , bo buduję w niedalekiej odleglości od starego domu ...

Druga rzecz zastanawiam sie czy zbiiornik 300L ma u mnie sens i czy nie będzie za duży ...

Rodzina 4 osobowa , głównie używająca prysznica *szybki prysznic". Obecnie wodę grzeje prądem w II taryfie i dajemy radę nawet przy 80L bojlerze, choć oczywuście wymaga to pewnego "pilnowania czasu" a i sama woda grzana jest do wyższej temperatury niż na pewno bedzie przy pompie.

Obecnie nie mam pojęcia jaka jest temperatura ale sądzę że bedzie z 50-70 stopni.

Dlatego zastanawiam się czy nie warto "zaoszczędzić" i zamiast bojlera za 2200zł (300L) kuopić takiego samego Ermeta ale 200L i jest taniej o ponad 500zł .. Niby nie dużo , ale nie wiem czy tak duży bojler 300L jest mi potrzebny ? Czy start ciepłą przy małym zapotrzebownaiu na wodę nie spowodują bezsensownych strat ciepła ?

Czy mimo wszystko poniżej 300L przy pompie nie powinno się schodzić?

Ma ktoś z Was posiadaczy pomp bojler o mniejszej pojemności niż 300L ?

Dzięki i liczę na Waszą pomoc !

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam 250 litrów, 3 osoby, ja prysznic, żona i syn duża wanna. Woda grzana w okienku taniego prądu i w weekendy kiedy trzeba.

Temperatura ustawiona na 50 lub 55

U mnie 4 osoby , ale jakoś wszyscy szybki prysznic , wanna sporadycznie ...

Ale w nowym będzie własna oczyszczalnia więc nie trzeba będzie kontrolować ilości ścieków więc moze do łask wrócić wanna

Obecnie dajemy rade przy bojerze 80l , nawet grzanych w II taryfie , więc sądzę że 200L powinno z nawiązką starczyć ..

a czemu grzejesz aż do 50/55 stopni ? Myślałem że Ci co mają pompy grzeją wodę do około 40 stopni i po to im takie wielkie bojlery , wszystko w imię większego COP ;)

Chyba jednak wybiorę tego Ermeta. Podoba mi się że nie ma anody i że jest długa gwarancja bez żadnch "gwiazdek"

Tyle że myślę że jednak 200L , jednak ponad 500zł różnicy w stosunku do 300L a sądzę że 300L to stanowczo za dużo u mnie i szkoda aby taka ilosć większosc czasu sobie była magazynowana , bo wtedy duża szana na bakterie Legionelli ..

Wielkość zasobnika uzależniona ( pow. wężownicy) jest też od rodzaju pc jaką planujesz. Każda pc musi mieć dobraną ( nie za małą ) powierzchnię wężownicy( w tym wypadku płaszcza) . Jak pc o/of to niestety pow wężownicy musi być duża , w przypadku pc inweter już może być mniejsza , więc mniejszy może być zasobnik .

Zobaczymy co powie fachowiec od pomp ciepłą.

Na razie moim faworytem jest Ermet 200L (bez anody).

Obencie mam bojler 80L i dajemy radę , wiec chyba na 200L też damy radę.

Zobaczymy co powie fachowiec, bo te Ermety mają ppodwójny płaszcz wodny a nie wężownicę , ale z tego co czytałęm podobno płaszcz jest bardziej wydajny ..

Pompa ma być nowoczesna inwerterowa pompa PW - LG Therma V 9KW.

Wtepnie rozmawiałem z instalatorem i powiedział że te z płaszczem niezbyt nadają się do pomp ciepła (ale dlaczego ??) , ale jeszcze dzis wieczorem obejrzy dane tych bojleró Ermet i da mi znać ...

Jak nie to wtedy bym wybrał bojler 300L marki Weber (z dwoma wężownicami) , tylko poza niby 7 lat gwarancji nic nie mogę znaleźć o tym bojlerze ani firmie.

Niestetety bojler już na anodzie i pokryty emailą.

Największa zaleta - cena. Cena Webera 300L jest w cenie Ermeta 200L ...

Mam Ermeta 300l. W sumie chciałem galmeta zachwalanego tutaj na forum ale mój instalator mnie namówił na Ermeta. Nie wiem czemu plaszcz nie miałby nadawać się do pomp ciepła? Ja grzeje raz dziennie i na razie dla 3 osób wystarcza. Nie wiem jak działa serwis w innych firmach ale w ermecie elegancko, miałem problem z wzrostem ciśnienia w ukladzie (prawdopodobnie wada fabryczna) po telefonie nowy zbiornik miałem po 24h od telefonu. Info telefoniczne na wzorowym poziomie.

Sądzę że zbiornik 200l byłby za mały by grzać raz dziennie. Choć to i tak groszowe sprawy bo w czerwcu średnia dzienna to 2,22kwh/24h 100% w taniej taryfie.

Bojler Ermet 200L - moc wymienika 37KW - powierchnia 1,66m2

Bojler Ermet 300L - moc wymienika 51KW - powierchnia 2,23m2

Bojler 200L ma mniejszą moc i mniejszą powierchnię wymiennika ale też jest o 1/3 mniejszy ...

Co do Ermeta to podoba mi się że jest bez anody czyli jest bezobsługowy ...

A inne mają anodę i trzeba co 12miesiecy ją wymienić , oczywiscie nie samodzielnie ale przez hydraulika któy przystawi piaeczątkę i zapewne mieć jeszcze FV zakupu tej anody , bo wystarczy że zapomnimy lub wymienimy później to juz gwarancji nie mamy ..

Obecnie tam gdzie mieszkam mam wodę z dodatkiem żelaza i w starym bojlerze musiałem wywalić anodę , bo nie dało się w tej wodzie kąpać (zapach siarkowodoru) . W nowym domu jest duże prawdopodobieństwo że bedzie to samo , bo nowy dom jest niedaleko starego ..

Wiec wolałbym jednak zbiornik bez anody i pewniejszy niż emaliowany ...

Jeśli 200L nie nadaje się (ale czemu ???) , bo przecież rozumie że mniejsza moc to dłuzsze grzanie i tyle ? Więc powiedzmy zamiast 1 godziny bedzie grzał 1,5 godziny ? Czy są inne powody czemu ten mniejszy się nie nadaje a wiekszy juz tak i czemu z płaszczem nie a z wężownicą tak ?

PC 9 kw nie ,,pójdzie" na ERMECE 200L. ,za mała powierzchnia wymiany ciepła .

A możesz powiedzieć co to znaczy nie "pójdzie" ? Jakie są tego efekty i czym to się objawia ?

Ale rozumie że już wersja 300L była by ok ?

Nie ukrywam że ten Ermet mi sie spodobal (brak anody) , czytelna i bezproblemowa gwarancja bez żadnych zastrzeżeń i warunków ...

Witam,

przypomnę swoje przygody z zasobnikami do CWU.

Przed montażem PC wyczytałem tu na forum , że płaszcz jest ok- miałem już wtedy 140 ltr Galmet dwupłaszczowy więc sobie pomyślałem ,że warto spróbować.

Po uruchomieniu PC zaobserwowałem :

-COP max 2.7

-taktowanie PC

Zamówiłem więc termicę 300 ltr z wężownicą 3.4 m2 i nam teraz tak :

-COP ok 4 ( latem, oczywiście)

-brak taktowania PC

Dodatkowo miałem jeszcze kupę roboty z wypłukaniem rdzy z całego układu ( okazało się , że w galmecie na wymienniku było dużo rdzy- przy większych przepływach zaczęła się odrywać...)

Termika jest z nierdzewki , więc nie ma tam żadnych onod ( wcześniej zapomniałem ją wymienić i musiałem kupić nowy galmet-bo pierwszy zaczął cieknąć)

W firmie mam jeszcze jeden zas 300 ltr , ale Jule (3.2m2 wężownica, nierdzewka)

W zas CWU należy przede wszystkim patrzeć na powierzchnię wymiany ciepła, średnio na 100ltr/1m2

Im większa powierzchnia wymiany tym szybszy czas zagrzania wody ( u mnie ok 35 min do ok 52 st) i lepszy COP

To tyle z mojej strony w tym temacie

Pzdr

OK , czyli bojler 200L z wężownicą 1,66m2 odpada :(

Czyli zatem zostały na placu boju:

1. Ermet 300L dwupłaszczowy , bez anody (zamiast zabezpieczenia emalią - żywica) - 2,23m2 powierchnia wymiennika - 2200zł

2. Bojler Weber WS 15 300 , z anodą , zabezpieczenie emalią , 1 wężownica - 3,3m2 powierchnia wymiennika - 1960 zł

Moim faworytem ze względu na brak anody i żywice zamiast emaili ma Ermet. Marka chyba też pewniejsza. Niby 4 lata gwarnacji ale za to bez żadnych zastrzeżeń i wymagań.

Weber to marka własna firmy "Polska Ekologia" i marka dużej hurtowni instalacyjnej Swatt , zapewne jakaś inna firma dla nich robi. Dają 7 lat gwarancji , wieć teoretycznie powinno byc dobrze , stosują też piankę poliuretanową i itd , zapewne producentem jest inny PL producent , bo niby Polski produkt.

Mam w domu bojler 80L marki "SBS Delfin" robiony przez Elektromet dla sieci SBS. Działa sprawnie już 6 rok i okolo 4 lata bez anody :)

Nie ukrywam ze wolałbym Ermeta (bo nie ma anody , a boję się że zapomnę o wymianie i nicy z gwarancji , a nody sam nie moge wymienic , musi hydralulik i z pieczatką) , ale też Ermet jest dwupłaszczowy i ma wymiennik o ponad 1m2 mniejszy od tego Webera , ktory jest jeszcze tańszy ...

Czy wielkość wymiennika ma wielki wpływ na prace pompy ciepłą ?

Bo na chłopski rozum mniejszy wymiennik może skutkować dłuższym czasem nagrzewania i nic wiecej ???

Witam ,

duża moc PC i mały odbiór ciepła nawet na inwerterze jest kulawy-moim zdaniem trzeba zapewniać max optymalne warunki pracy dla PC.

Oczywiście wszystko będzie działać na mniejszym obciążeniu , ale nie do końca jak należy...

pzdr

Ok. Jestem po rozmowie z instalatorem i jak sam powiedział konsultował sie w sprawie danych i parametrów tego Ermeta i nie poleca jego do pompy ciepła.

Za to ten drugi z jedną wężownicą 3,3m2 jest idealny i będzie działał bardzo dobrze z pompą ciepła i taki wybrałem.

Ok. Jestem po rozmowie z instalatorem i jak sam powiedział konsultował sie w sprawie danych i parametrów tego Ermeta i nie poleca jego do pompy ciepła.

Za to ten drugi z jedną wężownicą 3,3m2 jest idealny i będzie działał bardzo dobrze z pompą ciepła i taki wybrałem.

No i wymień anodę magnezową na tytanową i woda nie będzie śmierdzieć ( choć sama w sobie anoda magnezowa nie jest problemem śmierdzącej wody tylko ,,wspomagaczem").

• 3 weeks później...

Witam,

Jeżeli szuka Pan sprawdzonego podgrzewacza ciepłej wody do współpracy z pompą ciepła, zachęcam do zapoznania się z rozwiązaniami znajdującymi się w ofercie marki Buderus. Znajdują się w niej zasobniki SH 300EW, SH 380EW, SH 440EW

z jedną wężownicą, które przeznaczone są do współpracy z pompami ciepła o pojemnościach 290, 360 i 430 litrów. Posiadają wysokiej jakości emaliowany zasobnik wyposażony w anodę antykorozyjną oraz czujnik temperatury.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus