Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki bojler do pompy ciepła ?

kaszpir007

Recommended Posts

(...) Ile na oko M2 przypada na kW pompy. Wiem, że taki zgrubny przelicznik był. (...)

Co prawda zaleca się:

dla on/off 0,3 - 0,4m2/kW

dla invertera 0,15 - 0,2m2/kW

Ale i tak należy uwzględnić docelową temperaturę wody w zbiorniku oraz maksymalną temperaturę wody na wyjściu PC. A te wartości przecież mogą być różne.

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok. Jestem po rozmowie z instalatorem i jak sam powiedział konsultował sie w sprawie danych i parametrów tego Ermeta i nie poleca jego do pompy ciepła.

Za to ten drugi z jedną wężownicą 3,3m2 jest idealny i będzie działał bardzo dobrze z pompą ciepła i taki wybrałem.

kaszpir007

Trochę czasu minęło chciałem się zapytać jak ten Weber się sprawuje?

...edit...

Mam informacje, że OK

Edytowane przez milsa666

• 2 months później...

Witam

Potrzebuję zbiornik cwu do pompy ciepła panasonic t-cap 9kW.

Szukam w miarę taniego z dużą z odpowiednią powierzchnią grzewczą. Rozwiązania typowo pod pompę to raczej spory koszt.

Mam pytanie co do kilku wybranych modeli.

Dwupłaszczowy PIONOWY wymiennik 300L BOJLER ERMET pow. 2.23 m2 - zaleta wiadomo bez wymiany anody. cena także dobra

Bojler LEMET 300l 2w ZASOBNIK CWU z 2 węż pow. łączna 2.4m2 cena poniżej 2 tyś

WEBER WS 15 300 pow. 3.4m2

Może macie inne propozycje oczywiście wiem że najlepiej kupić z nierdzewny za 4 tyś ale.. cena gra rolę.

Wszelkie uwagi i komentarze mile widziane.

Gość Arturo72
Jak ktoś szuka zbiornika do pompy Panasonic to może zbiornik Panasonic:

http://allegro.pl/cnc-zbiornik-oryginalny-panasonic-300l-pomp-ciepla-i7354936895.html

A czemu aż tak drogi ?

Od 5 lat sprawdza mi się przy pompie Panasonic zasobnik Galmeta 300l sgws za jakieś 1700zł.

Zatem po co przepłacać ?

Czemu tańszego nie polecisz ?

Edytowane przez Arturo72

• 4 months później...

Jak jest z trwaloscia zasobnikow do CWU ze stali n ierdzewnej? Moj Galmet po 6 latach wymienia sobie CWU z woda w obiegu pompy ciepla (uszkodzenie wezownicy). Jak mam wydac wiecej pieniazkow, to chcial bym wiedziec, ze ten z nierdzewki za 4,5tys nie wywinie jakiegos numeru - jak to zwykle bywa - zaraz po uplywie okresu gwarancji. :-)

BTW: Arturo jak widze caly czas leci na diecie bananowej. :D

Jak ktoś szuka zbiornika do pompy Panasonic to może zbiornik Panasonic:

http://allegro.pl/cnc-zbiornik-oryginalny-panasonic-300l-pomp-ciepla-i7354936895.html

Cena bardzo przyzwoita, ja podobną cenę płaciłem za 200 l, jakość wykonania bardzo dobra, czujnik temperatury chowany w specjalnych kanałach całkowicie niewidoczny.... Grzałka już wbudowana.... Tanio nie jest ale jest szansa że pochodzi długo.....

Gość Arturo72
Cena bardzo przyzwoita, ja podobną cenę płaciłem za 200 l, jakość wykonania bardzo dobra, czujnik temperatury chowany w specjalnych kanałach całkowicie niewidoczny.... Grzałka już wbudowana.... Tanio nie jest ale jest szansa że pochodzi długo.....

Cena ? No cóż,ja za Galmeta 300l płaciłem 1700zł,czy długo pochodzi ? Narazie idzie mu 6 rok...

Gwarancja była na 5 lat ;)

Ale jak ktoś nie liczy się z kasą bo co miesiąc ma od Państwa,czyli ode mnie też,na nowy baniak to ceny niech szybuja :)

A że prosto z mostu określam takich jegomodciow stąd dieta bananowa ;)

Nie uznaje fałszu i zakłamania ale tak to jest jak się jest rokendrolowcem od czasów PRL i nie mylić z Kukizem bo to zwykły....przedmiot do czyszczenia powierzchni stałych ;)

Edytowane przez Arturo72

No to (niestety) startowalibysmy w jednej kategorii wagowej. ;-)

Moj Galmet wlasnie padlo po 6 latach. Miesiac wczesniej widzialem tez Galmeta slodko zalegajacego kolo smietnika u sasiada z mojej ulicy. Kupowal w podobnym czasie. Pilnowalem wymiany katod, nie katowalem spirali kotlem, a i tak "chooj ja szczelil". Nie kupie juz emaliowanego.

• 1 year później...
Ok. Jestem po rozmowie z instalatorem i jak sam powiedział konsultował sie w sprawie danych i parametrów tego Ermeta i nie poleca jego do pompy ciepła.

Za to ten drugi z jedną wężownicą 3,3m2 jest idealny i będzie działał bardzo dobrze z pompą ciepła i taki wybrałem.

Cześć, jak ten weber się sprawuje ?

Dostałem od rodziny bojler 200 litrów z wężownicami 2 m2 i zastąpię Galmeta, który jest z wężownicą 0,8 m2. Galmet działa, ale jak pisze Kolega @bobrow mamy mniejszy COP od takiego który ma większą wężownicę.

Do tego Galmet ma skrajnie niedopracowaną wymianę anody - trzeba spuścić wodę by ją wymontować. Immergas ma dojście do niej od góry, nie wspominają, że chyba ten węgierski jest lepiej docieplony.

• 4 weeks później...

Jaki obecnie zbiornik do pompy polecacie. Niestety moj ermet zostaniie oddany na gwarancji..

Znalazlem 2 zbiorniki w miare rozsadnie ceny ze stali nierdzewnej

TERMICA WW 300 PCE do pomp ciepła stal nierdzewna wezownica 3,2m2 - cena 4490 8 lat gwarancji

JOULE CYCLONE HEAT PUMP 300 wezownica 3,2 m2 cena 5190 12lat gwarancji

Jest sens kupowac zbiornik ze stali nierdzewnej? Czy lepiej kupic cos zwyklego za 2,5k?