Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym odizolować silkikat od fundamentu

tinjap

Recommended Posts

Witam

Planuje budowe z silikatu i chcę odizolować je od fundamentu aby nie robić mostka w związku z tym mam pytanie czy BK600 (wytrzymałośc na ściskanie 5MPa) jako pierwszy wiersz na fundamencie wytrzyma nacisk ściany z silikatu?

Bezpieczniej chyba zasypać ceramikę perlitem;-)

Pozdr.

Tulisko

Witam

Planuje budowe z silikatu i chcę odizolować je od fundamentu aby nie robić mostka w związku z tym mam pytanie czy BK600 (wytrzymałośc na ściskanie 5MPa) jako pierwszy wiersz na fundamencie wytrzyma nacisk ściany z silikatu?

A kierownikowi budowy to za co płacisz ?

Witam

Przy zwykłych fundamentach mostek zawsze będzie a jedynie co można go trochę ograniczyć.

Jak komuś zalezy na likwidacji kilkudziesięciumetrowego (a czasami i większego) mostka to robi płytę fundamentową.

BK klasy 600 ma wytrzymałość na ściakanie 3Mpa ...Ceramika minimum 10MPa , Silikat minimum 15MPa.

nie liczylem..jest 4x5cm EPS 100. W ogole malo rzeczy liczylem bo na to wszystko - tzn liczenie analizowanie, porownywanie to trzeba miec juz sporo wiedzy i duzo czasu. Do tego internety maja wszystko zarowno mnostwo roznych rozwiazan jak i materialow, natomiast wykonawcy czesto ograniczeni do typowych rozwiazan a hurtownie do konkretnego materialu.

Ale jezeli jestes na etapie planowania to jest to najlepszy moment na weryfikacje planow, tzn nie tylko teoria i internet ale tez wykonawcy i dostawcy.

nie liczylem..jest 4x5cm EPS 100. W ogole malo rzeczy liczylem bo na to wszystko - tzn liczenie analizowanie, porownywanie to trzeba miec juz sporo wiedzy i duzo czasu. Do tego internety maja wszystko zarowno mnostwo roznych rozwiazan jak i materialow, natomiast wykonawcy czesto ograniczeni do typowych rozwiazan a hurtownie do konkretnego materialu.

Ale jezeli jestes na etapie planowania to jest to najlepszy moment na weryfikacje planow, tzn nie tylko teoria i internet ale tez wykonawcy i dostawcy.

widzę, że każdy etap budowy musi byc dokładnie zaplanowany aby nie pluć sobie potem w brodę.

Ja dlugo myślałem nad materiałem na mury ale dochodze do wniosku że jednak na całość silikat 18cm i 12cm. Ta sama prawie akumulacyjnosć co ceramika 25 (18kg) ale da sie 1cm więcej styro dla takiego samego U i wydaje mi się, że jednak mniej problemowy materiał w przyszłości.

Edytowane przez tinjap

Ja bym to okreslil tak: Jezeli CI sie nie spieszy to mozesz podejmowac decyzje w trakcie wliczajac mozliwe opoznienia. Jak Ci sie bedzie spieszyc i nie bedziesz chcial zwlekac z kolejnymi etapami to rzeczywiscie lepiej miec troche przemyslen 'za wczasu' :)

No mi tez sie silikat spodobal..nie podobal sie tylko po drodze ekipie murarzy, elektrykow, hydraulikow :)

Jednak ceramika pójdzie jako pierwsza warstwa i zasypana perlitem tylko jest Ep180 i EP150 (która) A może granulatem styropianowym lepiej? Ile tego wsypać na wysokość-caly czy do polowy . Pytanie równiez czy dawac to tylko na obrys czy na wszystkie ściany łącznie z działowymi

Z innej beczki: a może wystarczy sam pustak ceramiczny bez perlitu? Czytając fora z przed lat są tacy co twierdzą że to tylko pogorszy sprawę

Edytowane przez tinjap