tinjap 28.07.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 WitamPlanuje budowe z silikatu i chcę odizolować je od fundamentu aby nie robić mostka w związku z tym mam pytanie czy BK600 (wytrzymałośc na ściskanie 5MPa) jako pierwszy wiersz na fundamencie wytrzyma nacisk ściany z silikatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 28.07.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Witam Planuje budowe z silikatu i chcę odizolować je od fundamentu aby nie robić mostka w związku z tym mam pytanie czy BK600 (wytrzymałośc na ściskanie 5MPa) jako pierwszy wiersz na fundamencie wytrzyma nacisk ściany z silikatu? Bezpieczniej chyba zasypać ceramikę perlitem;-) Pozdr. Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.07.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Witam Planuje budowe z silikatu i chcę odizolować je od fundamentu aby nie robić mostka w związku z tym mam pytanie czy BK600 (wytrzymałośc na ściskanie 5MPa) jako pierwszy wiersz na fundamencie wytrzyma nacisk ściany z silikatu? A kierownikowi budowy to za co płacisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 28.07.2017 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 a już chciałem mieć problem z głowy co do montażu listew i gniazdek A kierownikowi budowy to za co płacisz ? Kierownik budowy twierdzi że mozna tak i tak ale bardziej jest za ceramiką (zrozumiale) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.07.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Witam Planuje budowe z silikatu i chcę odizolować je od fundamentu aby nie robić mostka w związku z tym mam pytanie czy BK600 (wytrzymałośc na ściskanie 5MPa) jako pierwszy wiersz na fundamencie wytrzyma nacisk ściany z silikatu? Przy zwykłych fundamentach mostek zawsze będzie a jedynie co można go trochę ograniczyć. Jak komuś zalezy na likwidacji kilkudziesięciumetrowego (a czasami i większego) mostka to robi płytę fundamentową. BK klasy 600 ma wytrzymałość na ściakanie 3Mpa ...Ceramika minimum 10MPa , Silikat minimum 15MPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 29.07.2017 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 a czy papa jest dobra do takiej izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.07.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Papa jest do hydroizolacji a nie termo. Tym nie zlikwidujesz mostka. A w kwesti ci jest dobre BK czy ceramika to nie ufalbym ocenie KB ze BK, nie popartej obliczeniami. Rob ceramikę zasypana perlitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 30.07.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 U mnie w projekcie byl ISOMUR jako pierwszawarstwa..ze wzgledu na koszta nie zostala wykonana ok 70 PLN za bloczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 30.07.2017 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 faktycznie ten isomur ma swą cenę chyba nigdy ta inwestycja sie nie zwróci względem ogrzewania Czyli na ten chudziak gdzie będzie dawany silikat to pierwsza warstwa to idzie papa? Myślałem że od razu murowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 30.07.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 u mnie chudziak nie przykrywal fundamentow, raczej sie z nimi zlicowal. na fundament poszla papa a na nia bloczki silikatowe. caly pierwszy bloczek jest tak naprawde pod poziomem podlogi bo posadzka jest 28cm ponad chudziaka wylana (20 cm styropianu +podlogowka+wylewka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 30.07.2017 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 u mnie chudziak nie przykrywal fundamentow, raczej sie z nimi zlicowal ja mam tak samo, jak grubą papę dawałeś? (20 cm styropianu +podlogowka+wylewka) a liczyłeś grafit na podłogę i zamiast 20cm dać go mniej? Opłacalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 30.07.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 nie liczylem..jest 4x5cm EPS 100. W ogole malo rzeczy liczylem bo na to wszystko - tzn liczenie analizowanie, porownywanie to trzeba miec juz sporo wiedzy i duzo czasu. Do tego internety maja wszystko zarowno mnostwo roznych rozwiazan jak i materialow, natomiast wykonawcy czesto ograniczeni do typowych rozwiazan a hurtownie do konkretnego materialu.Ale jezeli jestes na etapie planowania to jest to najlepszy moment na weryfikacje planow, tzn nie tylko teoria i internet ale tez wykonawcy i dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 30.07.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 nie liczylem..jest 4x5cm EPS 100. W ogole malo rzeczy liczylem bo na to wszystko - tzn liczenie analizowanie, porownywanie to trzeba miec juz sporo wiedzy i duzo czasu. Do tego internety maja wszystko zarowno mnostwo roznych rozwiazan jak i materialow, natomiast wykonawcy czesto ograniczeni do typowych rozwiazan a hurtownie do konkretnego materialu.Ale jezeli jestes na etapie planowania to jest to najlepszy moment na weryfikacje planow, tzn nie tylko teoria i internet ale tez wykonawcy i dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 30.07.2017 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 jest 4x5cm EPS 100 to lepiej dać kilka warstw cieńszych niż jedna grubą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 30.07.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 W cienkich warstwach ułożysz rury i przykryjesz styro a dodatkowo kładac z przesunięciem masz szczelniej. Ja dawałem 3x5cm. Za późno obudziłem się i nie zostawiłem miejsca na 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 30.07.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Nie zglebilem wiedzy co jest lepsze..tak jak cobra pisze, ukladajac na mijanke nie masz szczelin i sporo rzeczy mozna dokladniej pochowac. rowniez rury wodne (patrz ciepla=cyrkulacja) mozna w fajnej otulince ze styro umiescic - wg znawcow tematu sporo daje (nie wychladza zbiornika z cwu/co) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 30.07.2017 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 (edytowane) widzę, że każdy etap budowy musi byc dokładnie zaplanowany aby nie pluć sobie potem w brodę. Ja dlugo myślałem nad materiałem na mury ale dochodze do wniosku że jednak na całość silikat 18cm i 12cm. Ta sama prawie akumulacyjnosć co ceramika 25 (18kg) ale da sie 1cm więcej styro dla takiego samego U i wydaje mi się, że jednak mniej problemowy materiał w przyszłości. Edytowane 30 Lipca 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 30.07.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Ja bym to okreslil tak: Jezeli CI sie nie spieszy to mozesz podejmowac decyzje w trakcie wliczajac mozliwe opoznienia. Jak Ci sie bedzie spieszyc i nie bedziesz chcial zwlekac z kolejnymi etapami to rzeczywiscie lepiej miec troche przemyslen 'za wczasu' No mi tez sie silikat spodobal..nie podobal sie tylko po drodze ekipie murarzy, elektrykow, hydraulikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 31.07.2017 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) Jednak ceramika pójdzie jako pierwsza warstwa i zasypana perlitem tylko jest Ep180 i EP150 (która) A może granulatem styropianowym lepiej? Ile tego wsypać na wysokość-caly czy do polowy . Pytanie równiez czy dawac to tylko na obrys czy na wszystkie ściany łącznie z działowymi Z innej beczki: a może wystarczy sam pustak ceramiczny bez perlitu? Czytając fora z przed lat są tacy co twierdzą że to tylko pogorszy sprawę Edytowane 31 Lipca 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts