yarpenowski 28.07.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Witam, na kilku portalach widziałem wymiary, ale były ze sobą sprzeczne. Mowie więc ktoś przerabiał temat na żywo i mógłby podpowiedzieć. W projekcie mam okna 180x150 i 150x150. Obawiam się, że nie zmieszczę się w oknie jednoskrzydłowym - a takie preferuję, a jeśli któraś firma takowe oferuje to specjalnie wzmacniane a co za tym idzie - cenowo nieuzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.07.2017 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 180x150 jako rozwierno-uchylne? Zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.07.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Też mam jednoskrzydłowe w rozmiarze 150x150 ale zrezygnowałem z takich i podzielę je 1/3 2/3 bo uwierz mi tafla przy takim wymiarze jest naprawdę spora i samo skrzydło waży bardzo dużo. Fajnie wygląda taka tafla nie ma co ukrywać ale użytkowo jest kiepskie, ciężko to otworzyć bo zajmuje połowę pokoju, a podczas wiatru napór na skrzydło uchylone jest tak duży że potrafi je zamknąć z hukiem. Mam takie teraz w kuchni w mieszkaniu (tzn trochę mniejsze) i jak zaczyna wiać to wszystkie inne uchylone okna się nie zamykają a to duże w kuchni już parę razy mocno uderzyło w ramę i teraz je zamykam zanim zaczyna wiać . Poza tym niewielu producentów chce takie sprzedawać tłumacząc się problemami z okuciami, opadaniem, wyboczeniem ramy, problemami z zamykaniem no i samą regulacją, nie mówiąc już o montażu . A im więcej problemów tym jest drożej. Wg mnie nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 29.07.2017 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 180X150 wiem, że nie przejdzie w żadnej opcji. Zastanawiam się nad 150x150 - tylko rozwierane. Okna w sumie maja być jednoskrzydłowe, rozwierane, raczej od święta, na codzień zamknięte. Szukam wymiarów jakie mogłyby mieć, żeby to nie była jakaś super opcja z dopłatami. Jeśli to będą jakieś dużo mniejsze wymiary - trudno będą wtedy pewnie dwuskrzydłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.07.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 150x150 1 jednym skrzydle w Schuco spoko 180x150 tylko jako dwuskrzydlowe lub jedniskrzydlowe uchylane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 29.07.2017 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Też mam jednoskrzydłowe w rozmiarze 150x150 ale zrezygnowałem z takich i podzielę je 1/3 2/3 bo uwierz mi tafla przy takim wymiarze jest naprawdę spora i samo skrzydło waży bardzo dużo. Fajnie wygląda taka tafla nie ma co ukrywać ale użytkowo jest kiepskie, ciężko to otworzyć bo zajmuje połowę pokoju, a podczas wiatru napór na skrzydło uchylone jest tak duży że potrafi je zamknąć z hukiem. Mam takie teraz w kuchni w mieszkaniu (tzn trochę mniejsze) i jak zaczyna wiać to wszystkie inne uchylone okna się nie zamykają a to duże w kuchni już parę razy mocno uderzyło w ramę i teraz je zamykam zanim zaczyna wiać . Poza tym niewielu producentów chce takie sprzedawać tłumacząc się problemami z okuciami, opadaniem, wyboczeniem ramy, problemami z zamykaniem no i samą regulacją, nie mówiąc już o montażu . A im więcej problemów tym jest drożej. Wg mnie nieopłacalne. Ja najchętniej przynajmniej część z nich zrobiłbym jako fixy, przy wentylacji mechanicznej mam nadzieję, że otwierane będą tylko do mycia i awaryjnie (bo żona się uparła , więc znaczną większość czasu będą zamknięte. Mógłbym robić dwuskrzydłowe 180x150 - ale traciłbym przeszklenie na 2 profilach, środkowych + słupku, termicznie pewnie gorzej i wydaje mi się, że cena jednak byłaby większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.07.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Też myślałem o fixach, ale weź tłumacz znajomym, rodzinie, dzieciom że okno się nie otwiera, taka mentalność że po prostu wstyd będzie . Poza tym mam okna na poddaszu więc pasuje mieć otwierane żeby dało się je umyć bez drabiny, ogólnie i parter mam wysoko więc nie do końca mi pasuje. Tak na dobrą sprawę WM eliminuje konieczność otwierania okien, ale to nie oznacza że nie będę miał ochoty ich otwierać ... po prostu lubię posiedzieć przy otwartym oknie. Tak więc to chyba sprawa indywidualna. Dom ma być taki aby go lubić i by spełniał to co lubimy, w kwestii okien nie warto robić takich kompromisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 29.07.2017 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Dom ma być taki aby go lubić i by spełniał to co lubimy, w kwestii okien nie warto robić takich kompromisów Pełna zgoda Ja mam u siebie obecnie w mieszkaniu otwarte okna prawie non stop - ale tak naprawdę dlatego, że wentylacja grawitacyjna praktycznie nie działa a okna są na południe i zachód. Gdyby wentylacja działała poprawnie, to w sumie mógłbym ich nie otwierać, szczególnie że dobiegające z dołu odgłosy do najciekawszych nie należą. Ale fakt faktem, że w domu, gdzie okna wychodzą na ogród mogłoby to wyglądać zupełnie inaczej. Choć na razie myślę, że w domu okien w normalnym użytkowaniu otwierać nie będę, a poczuję potrzebę pooddychania naturalnym,nieprzefiltrowanym powietrzem to wyjdę na ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zikol 04.08.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Jednoskrzydłowe 150x150 to nie problem, natomiast przy 180x150 zaczynają się atrakcje. Bez specjalnych wzmocnień 160x230 to granica, ale 180 można jeszcze zrobić na okuciu uchylnym. Cena Schuco si82 w kolorze białym powinna wyjść coś koło 1600 z takim okuciem - za samo okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts