Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za male okna w stosunku do otworow w murze

Recommended Posts

Witam,

zamontowali mi okna duzo mniejsze niz otwory w murze. Murarze zrobili blad i wymurowali za duze otwory. Dom buduje deweloper. Od gory okna jest dolozone 10 centymetrow styropianu, po bokach po 2, 3, 5 cm (w roznych oknach). Czy tak moze byc? Czy 10 cm powyzej okna wstawione i zaklejone tynkami od wewnatrz moze zostac? Czy to nie jakas kicha totalna? Czy to pozniej nie bedzie przymarzalo? Musza wymienic okna na nowe czy da sie jakos zmniejszyc otwor okienny od gory inaczej niz styropianem?

Murarze zrobili za duże otwory ? otwory robi się standardowo np 150x150, 220x240 itd a wymiar okna w świetle ościeżnicy to odpowiednio 1480 mm x 1480 mm i 1180 mmm x 2380 mm. Sprawdź jakie okna masz w projekcie i zmierz sobie otwory. Mam wrażenie że dostawca okien próbuje zrobić Cię w bambuko.

Wyobrazam sobie jedynie ze okna były zamowione przed wymurowaniem otworow? Tak czy inaczej z opusu to wyglada slabo alw by moc cos racjonalnie doradzic wypada wuedziec wiecej.

Kemotxb, wymiarydobieranych okien ktore podales-delikatnue mowiac-ocieraja się o błąd pomiarowy.

nad drzwiami balkonowymi.jpg 20170726_200020.jpg Okno od wewnatrz pomieszczenia.jpg 20170726_200020.jpg

Wyglada to tak, ze okna sa za male, nad balkonowymi po 10 cm styropianu, dookola innychtezwstawiony styropian oprocz pianki. Deweloper sie przyznal, ze nie robil pomiaru na kazdym domu, poprzednie 5 maja pasujace okna, a od mojego domu kolejne 6 maja za duze otwory, niezgodne z projektem. Na razie moj dom poszedl na pierwszy ogien, nastepne nie maja okien. Co teraz zrobic z tym styropianem nad balkonami? Kazac im zamawiac nowe okna, czy domurowywac? Oni mi wciskaja, ze to moze ze styropianem zostac, nic sie nie bedzie dzialo. Widze, ze da sie na nich wymoc rozne rzeczy. Do tej pory wszystko robili ok, uzgadniali z nami.jeszcze najlepsze jest to, ze okno i balkon nie sa w jednej linii na gornej krawedze, a to jest to samo pomieszczenie.

[ATTACH=CONFIG]393917[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]393918[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]393919[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]393918[/ATTACH]

Jeżeli problem dotyczy pierwszego piętra to wg mnie zamiast obniżać okna trzeba było podnieść do góry drzwi balkonowe. Jak będą zamontowane tak jak obecnie to w jaki sposób zostanie docieplona płyta balkonowa? Przecież tam jest raptem jakieś 12 cm miejsca czyli w najlepszym wypadku wejdzie tam 5cm styropianu a to mało. Nie lepiej podnieść drzwi do góry, od wewnątrz zrobić stopień i uzyskać przestrzeń na izolację płyty balkonowej?