tinjap 29.07.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Hej,Czy jest różnica między zaprawami-klejami podczas wznoszenia ściany zewnętrznej z silikatu? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.07.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Zaprawa jest odwrotnością kleju. Na zaprawie daje się spoinę grubości min 2-3 cm inaczej popęka lub nie zwiąże, na kleju daje się spoinę cienką 2-3 mm i nie więcej bo inaczej popęka. Klej jest bardziej "szlachetny" jednorodny a jego gęstość zależy od domieszki wody, jest gotów do użycia po 5- 10 min od rozrobienia i jakąś godzinę po rozrobieniu, ma stały skład i klasę wytrzymałości (M5, M10, M15), z zaprawą bywa różnie, solidna ekipa ma jednego kreatora zaprawy który robi każdą zaprawę tak samo, inaczej co kucharz to inny skład i smak zaprawy . W zaprawie jest dużo wody i spoina schnie dłużej no i jest jej więcej. Jak chcesz do silikatu klej to mogę polecić quick-mix KSK biały lub szary w klasie M10. Cenowo średni, są tańsze (np silmur) i droższe np kleje od producenta silki. W dzisiejszych czasach średnia półka wydaje się być słuszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 29.07.2017 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 quick-mix KSK ale to chyba pod zamówienie u mnie w rejonie nie widzę takiego. Ale cena raczej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.07.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 No ja zamawiałem niestety, bo u mnie też niedostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.07.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Alpol AZ110 - sprawdzony, jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 29.07.2017 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 30.07.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Izolbet do silikatów dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 09.08.2017 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 rozmawiałem z pracownikiem xelli i ten twierdzi że do silki najlepsza jest tradycyjna zaprawa ale z wapnem a nie z plastyfikatorem. Nie wiem czemu tak twierdzi może że bardziej mokra i lepiej wiążę materiał a wykonawcy przy kleju nie zwilżają bloczka? Podobno jest to ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.08.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Tradycyjna zaprawa się nie nadaje bo ma inną wytrzymałość na ściskanie tzn klasę wytrzymałości, zależną od operatora betoniarki. Poza tym nie wymurujesz tego na cienką spoinę. Kto się teraz będzie z wapnem bawił ? Z resztą po co utrudniasz sobie sprawę ? Ja też tak aptekarsko podchodziłem do sprawy ale uwierz mi na budowie się tak nie da, chyba że będziesz murował sam 2 lata i Cię szlag nie trafi z nerwów. Kup gotowy klej daj ekipie i niech murują, bloczki można zwilżać pędzlem, ale przy tym kleju który Ci poleciłem nie jest to konieczne. Sprawdziłem sam jak trzyma klej ... prędzej zęby bym sobie ręką wybił niż bym bloczek zerwał, albo kawałek kleju urwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 09.08.2017 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 no oczywiscie ja ide w klej ale napisałem tylko co pracownicy fabryki uważają za słuszne. No może facet ma jakies subiektywne odczucia z życia wzięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.08.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Kup któryś z polecanych producentów kleju, możesz determinować cenowo, albo po opinii, i żyj i śpij spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 09.08.2017 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) ok dziękuję za informacje Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 10.08.2017 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 zapomniałem zapytać o pionową strone silikatu, czy jeśli jest ona na PW to czy to jest wystrczająco szczelne czy dac tam równiez klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.08.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 nie dawać. Ale żeby zamek był szczelny trzeba pustak wsuwać,a nie dopychać do już stojącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.08.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Klejem uzupełnia się tylko te miejsca gdzie nie ma PW tzn na przewiązniu ścian prostopadłych i tam gdzie bloczek trzeba dociąć. Można też wypełniać szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 11.08.2017 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 ok dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts