Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jaką zaprawę murować silikat

tinjap

Recommended Posts

Zaprawa jest odwrotnością kleju. Na zaprawie daje się spoinę grubości min 2-3 cm inaczej popęka lub nie zwiąże, na kleju daje się spoinę cienką 2-3 mm i nie więcej bo inaczej popęka. Klej jest bardziej "szlachetny" jednorodny a jego gęstość zależy od domieszki wody, jest gotów do użycia po 5- 10 min od rozrobienia i jakąś godzinę po rozrobieniu, ma stały skład i klasę wytrzymałości (M5, M10, M15), z zaprawą bywa różnie, solidna ekipa ma jednego kreatora zaprawy który robi każdą zaprawę tak samo, inaczej co kucharz to inny skład i smak zaprawy ;). W zaprawie jest dużo wody i spoina schnie dłużej no i jest jej więcej. Jak chcesz do silikatu klej to mogę polecić quick-mix KSK biały lub szary w klasie M10. Cenowo średni, są tańsze (np silmur) i droższe np kleje od producenta silki. W dzisiejszych czasach średnia półka wydaje się być słuszna.

• 2 weeks później...
Tradycyjna zaprawa się nie nadaje bo ma inną wytrzymałość na ściskanie tzn klasę wytrzymałości, zależną od operatora betoniarki. Poza tym nie wymurujesz tego na cienką spoinę. Kto się teraz będzie z wapnem bawił ? Z resztą po co utrudniasz sobie sprawę ? Ja też tak aptekarsko podchodziłem do sprawy ale uwierz mi na budowie się tak nie da, chyba że będziesz murował sam 2 lata i Cię szlag nie trafi ;) z nerwów. Kup gotowy klej daj ekipie i niech murują, bloczki można zwilżać pędzlem, ale przy tym kleju który Ci poleciłem nie jest to konieczne. Sprawdziłem sam jak trzyma klej ... prędzej zęby bym sobie ręką wybił niż bym bloczek zerwał, albo kawałek kleju urwał.