Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Keos 2 - budujemy sami :)

Recommended Posts

Witajcie witajcie,

nie wiem dokładnie od czego zacząć, pisarzem nie jestem tak więc od razu z góry przepraszam za błędy lub nie logiczne zdania :D

A więc, wybraliśmy z żoną projekt pod nazwą "Keos 2"

keos 2.jpg

Działkę w zasadzie już mieliśmy bo dostaliśmy ją od rodziców (20 arów) tak więc z tym bardzo nie musieliśmy się martwić, działka uzbrojona (woda + prąd).

Po długich konwersacjach z żoną doszliśmy do wniosku że będziemy budować sami, tzn tyle ile damy radę :cool:

Tak więc rozpoczynamy naszą przygodę i spełniamy marzenia....

Działka budowlana lecz do tej pory rosło sobie zborze więc na samym początku trzeba było wziąć się za porządek na niej, po wyznaczeniu granic przez geodetę okazało się że sąsiedzi "siedzą u nas", tak więc przystąpiliśmy do karczowania

działka.jpg

działka 2.jpg

w między czasie trwała papirologia, adaptacja projektu, pozwolenie itd itp, wybaczcie nie chcę się w tym momencie na ten temat rozpisywać ponieważ u nas trwało to uwaga: ROK, niestety jedna z osób dała tzw ciała i tak to wyszło, jak już mi przejdą nerwy z tym związane to opiszę co i jak :D

Nie będę przepisywał internetu tak więc tutaj więcej na temat naszego projektu:

https://www.domenadom.pl/produkty/114/keos-2.html

Ok, jak na początek to chyba tyle ponieważ nie wiem czy ze chcecie czytać....

Do zobaczyska już niebawem ;)

Działka oczyszczona, teraz podstawa na budowie, kawałek blaszaka i sanitaria :cool:

garaż blaszany blaszak.jpg

Nam udało się odkupić 2 garaże połączone ze sobą od sąsiada w dobrej cenie. Zastanawialiśmy się wcześniej nad kupnem nowego ale na szczęście natrafiła się okazja :D

No i najważniejszy element:

toi-toi szelet wychodek kibel.jpg

Mieliśmy zakupić nowy wychodek lecz patrząc na ceny doszliśmy do wniosku że sami go zrobimy bo mamy z czego, a zanim jeszcze nie mieliśmy pozwolenia itd trzeba było wykorzystywać jakoś wieczory.

Najwyższa pora aby w końcu było widać robotę :rolleyes: tak więc na działkę wjechał "ciężki" sprzęt i po około 4 godzinach w końcu było widać że coś się dzieje. Wcześniej oczywiście wymierzyliśmy miarkami gdzie ma być dom

20170715_063843.jpg

a kopara zebrała około 1,5 metra więcej dookoła domu

20170715_072044.jpg

a oto efekt finalny

20170715_133101.jpg

• 2 weeks później...

tak więc rozpoczynamy łopatologię, oczywiście wcześniej przyjechał geodeta i naniósł nam osie, a trochę ich było :p

20170719_110009.jpg20170720_140800.jpg20170720_140823.jpg

trwało niestety to kilka ładnych dni z powodu braków osobowych oraz takich oto przeszkadzajek:

20170720_182402.jpg

a oto skutki burzy

fundament zalany wodą.jpg

ale za to w między czasie można kręcić strzemiona, a tak robiła to moja żona:

https://www.youtube.com/watch?v=1Krnup1L16Y&t=33s

Edytowane przez pablo8704

• 3 months później...

Witajcie :)

Długo nic nie pisałem ponieważ tak na prawdę nie miałem kiedy więc postaram się nadrobić :D

Niestety mimo upałów gwałtowne burze strasznie przeszkadzały nam w kopaniu więc musieliśmy szalować fundamenty.

Mimo propozycji z betoniarni że przywiozą nam gotowego chudziaka pod fundamenty doszliśmy do wniosku że będziemy go kręcić sami i była to dobra decyzja. Piach wykorzystany z wykopów.

DSC_0321.jpg

DSC_0351.jpg

A to dowód na to że kobieta też potrafi:D

DSC_0349.jpg

Dalej oczywiście włożenie zbrojenie w wykopy

DSC_0359.jpg

DSC_0356.jpg

• 3 months później...