Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap a brak komina wentylacyjnego

Recommended Posts

Witam,

Mam małą zagwostkę z okapem kuchennym.

W domu z wentylacją mechaniczną pozbyłem się wszelkich kominów (będę miał kocioł kondensacyjny, gdzie skropliny będę odprowadzał przez ścianę).

Nie mam również żadnych kanałów do wentylacji grawitacyjnej -> patrz wentylacja mechaniczna.

Na początku myślałem o zastosowaniu pochłaniacza wilgoci, ale wiele osób mi go odradziło, że się nie sprawdza, w tym przyszły wykonawca mojej wentylacji.

Dlatego ostatecznie pozostała kwestia okapu z klapkami, które będą się otwierały jedynie w momencie załączenia okapu. W stropie w kuchni przy ścianie zostawiono przepust do kanału wentylacyjnego od okapu, a w dachu będzie zamontowany grzybek ( na dniach powstanie konstrukcja dachu). Proszę poradźcie jak można to ugryźć, bo jak na razie widzę tylko opcję puszczenia w pionie kanału z wentylacją od okapu przy ścianie i zabudowanie na poddaszu użytkowym karton gipsem, To rozwiązanie do końca mnie nie satysfakcjonuje. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Edytowane przez Wybuduję czy nie? :)

Wyciągaj wszystko WM, okap skomplikuje całość, jak go załączysz musisz mieć połączenie z centralą wentylacyjną inaczej nic z tego nie wyjdzie. Po załączeniu okapu nawiewy w pozostałych pomieszczeniach musiałbyś ustawić na max tak by pokryć bilans powietrza. Wentylator okapowy spokojnie jest w stanie wyciągnąć 300 m3/h więc żeby to pokryć nawiew centrali musi być na max a to kłopot, szum, przewentylowanie.