Wybuduję czy nie 30.07.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 (edytowane) Witam,Mam małą zagwostkę z okapem kuchennym.W domu z wentylacją mechaniczną pozbyłem się wszelkich kominów (będę miał kocioł kondensacyjny, gdzie skropliny będę odprowadzał przez ścianę).Nie mam również żadnych kanałów do wentylacji grawitacyjnej -> patrz wentylacja mechaniczna.Na początku myślałem o zastosowaniu pochłaniacza wilgoci, ale wiele osób mi go odradziło, że się nie sprawdza, w tym przyszły wykonawca mojej wentylacji.Dlatego ostatecznie pozostała kwestia okapu z klapkami, które będą się otwierały jedynie w momencie załączenia okapu. W stropie w kuchni przy ścianie zostawiono przepust do kanału wentylacyjnego od okapu, a w dachu będzie zamontowany grzybek ( na dniach powstanie konstrukcja dachu). Proszę poradźcie jak można to ugryźć, bo jak na razie widzę tylko opcję puszczenia w pionie kanału z wentylacją od okapu przy ścianie i zabudowanie na poddaszu użytkowym karton gipsem, To rozwiązanie do końca mnie nie satysfakcjonuje. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Edytowane 30 Lipca 2017 przez Wybuduję czy nie? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.07.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 u nas tylko pochłaniacz nad kuchnią, wyrzut pod sufit, anemostat wyciągowy pół metra dalej. wszystko działa, nigdy nawet okno nie było zaparowane przy gotowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 31.07.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Wyciągaj wszystko WM, okap skomplikuje całość, jak go załączysz musisz mieć połączenie z centralą wentylacyjną inaczej nic z tego nie wyjdzie. Po załączeniu okapu nawiewy w pozostałych pomieszczeniach musiałbyś ustawić na max tak by pokryć bilans powietrza. Wentylator okapowy spokojnie jest w stanie wyciągnąć 300 m3/h więc żeby to pokryć nawiew centrali musi być na max a to kłopot, szum, przewentylowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts