Ksosik 31.07.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Witajcie... Moi Drodzy proszę Was o jakieś sugestie. Chodzi o odpowietrzenie kanalizacji, a konkretnie, mój majster, który stawiał dom i jego ekipa hydraulików poprowadziła odprowadzenie w kominie w ciągu wentylacyjnym zaraz obok przewodu dymowego. Pomijam, że okazuje się, że to niezgodne z przepisami, choć kanał ten ma służyć wyłącznie odpowietrzeniu kanalizy (w domu jest WM z reku), ale ponoć w tym ciągu powinna być rura pcv, a jej nie ma!!! Zaglądałem wczoraj do środka przewodu i widzę, że jest wyprowadzona rura może na metr w górę i na tym koniec. Czy tak może być, czy pcv powinna być na całą wysokość? Czy coś tu da się jeszcze z tym fantem zrobić, czy najlepiej zaorać działkę? Druga sprawa, w jaki sposób sprawdzić, przed zalaniem wodą, czy cały system kanalizacyjny i to odpowietrzenie jest drożne? Proszę o wskazówki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 07.08.2017 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam ponownie...żadnych sugestii? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 23.08.2017 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Dzisiaj usiadłem z wrażenia, inny hydraulik powiedział mi, że nie ma się czym przejmować, jeśli nie ma tam odpowietrzenia to mam w kominie dymowym przez kanał od skroplin! Ja już nie wiem, co mam robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.08.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Pomijając przepisy, to w takim odpowietrzeniu - a w zasadzie napowietrzeniu- "kominowym" będzie wilgotno (to otwarty dostęp do układu kanalizacji), co w połączeniu ze smrodkiem może z czasem przesiąkać przez ścianki komina (w zależności od rodzaju i jakości materiałów użytych do jego budowy) i da się odczuć we wnętrzach domu. Prawidłowo wykonany napowietrzacz, to wyprowadzenie bez załamań każdego pionu 110 ( i ew. bardziej oddalonych od niego o mniejszej średnicy, jeśli są) ponad połać dachu i zakończenie go "kominkiem" (oczywiście z zachowaniem odpow. położenia względem okien dachowych itp).Sprawdzenie drożności odpowietrzenia/napowietrzenia dokonasz zalewając układ dużą ilością wody jednocześnie (chodzi o zalanie całego przekroju rury) - wcześniej zalej syfony urządzeń sanitarnych - jeśli woda będzie spływać jednostajnie, bez nadmiernych bulgotów i przepływ nie "zassa" wody z syfonów, to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts